5 lucruri despre primul muzeu subacvatic din Marea Mediterană, inaugurat în Cipru

Orașul cipriot Agia Napa are un patrimoniu cultural de mare importanță istorică și, acum, și primul muzeu de acest fel din Marea Mediterană: Muzeul Sculpturilor Subacvatice din Agia Napa (MSSAN).

Această creație, inaugurată în luna iulie 2021, este opera lui Jason deCaires Taylor, un sculptor englez care și-a folosit cunoștințele pentru a crea o operă de artă cu un puternic substrat uman și ecologic.

Artistul, care a trăit câțiva ani în Insulele Canare, este, de asemenea, creatorul Museo Atlántico de Lanzarote, potrivit revistei Smithsonian.

1

Muzeul are în prim-plan fundul mării

Foto: MSSAN

Jason deCaires Taylor și-a folosit abilitățile de sculptor, fotograf subacvatic și instructor de scufundări pentru a readuce fundul mării în atenția lumii și, în același timp, pentru a sensibiliza publicul cu privire la conservarea adecvată a acestuia.

MSSAN este conceput ca o experiență vizuală, cu opere de artă care interacționează cu natura și cu oamenii. Scopul acestui demers: crearea unei legături care să genereze o schimbare, pentru combaterea ignoranței și minimalizarea daunelor cauzate de schimbările climatice.

2

Apă de 25 de grade Celsius pe tot parcursul anului

Foto: MSSAN

Apele din largul coastelor Ciprului au o temperatură privilegiată pe tot parcursul anului. Între lunile mai și noiembrie se înregistrează cele mai ridicate temperaturi, în special în august, când pot ajunge până la 27 de grade Celsius.

Aceasta este o atracție în plus pentru scafandri și practicanții de snorkeling care vizitează MSSAN, situat în această zonă cu apă caldă.

3

O „pădure” de sculpturi unică

La doar 200 de metri de plaja Pernera se află cele 93 de sculpturi presărate pe aria marină acoperită de MSSAN.

Vizitatorii, care pot accede în muzeu prin scufundări sau făcând snorkeling, vor face un tur de o oră în prima „pădure” subacvatică din lume, la o adâncime cuprinsă între opt și zece metri.

Foto: MSSAN

Cu ajutorul unei hărți, vor parcurge un traseu care va fi o experiență unică prin intermediul operelor de artă care au o mare încărcătură simbolică despre acțiunea omului asupra mediului înconjurător, relația dintre generații și schimbările climatice care planează asupra lor.

Prin aceasta, artistul încearcă să genereze o apropiere între oameni, mediul marin, conservarea și protejarea acestuia.

4

Operele de artă au pH neutru

Foto: MSSAN

Jason deCaires Taylor este specializat în sculpturi subacvatice ecologice, motiv pentru care cele de la MSSAN sunt concepute să interacționeze cu natura și să evolueze în timp.

În acest scop, sculpturile au fost proiectate și construite cu materiale inerte, cu pH neutru. Acest lucru facilitează atragerea vieții marine în jurul lor, având în vedere că au o compoziție care ajută la crearea unui substrat adecvat pentru proliferarea animalelor la toate nivelurile.

5

Arta se contopește cu natura

Statuile nu numai că vor permite creaturilor marine să se bucure de fundul oceanului, dar vor contribui, de asemenea, la dezvoltarea biodiversității din zonă, consolidând conceptul zonei marine protejate Agia Napa, recent creată.

Această instalație unică face din muzeu o operă de artă în sine, deoarece se așteaptă ca natura să modeleze sculpturile de-a lungul anilor, dând naștere unui concept inovator.

Adulți și copii jucându-se pe fundul mării

Foto: MSSAN

Sculpturile sunt dinamice atât pentru mediul subacvatic, cât și pentru a pune în valoare istoria Agia Napa ca un complex cultural modern, încercând să îmbunătățească turismul prin explorarea bogatului patrimoniu natural al regiunii.

Sculpturile, împrăștiate printre „plante” subacvatice și „copaci” care cântăresc până la 13 tone, înfățișează adulți și copii la joacă. Potrivit lui Jason deCaires Taylor, „ele ne reamintesc de nevoia de a avea o lume naturală ca loc de explorare și au rolul de a ne aprinde imaginația”.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu