O cameră cu vedere spre galaxie. A fost dezvăluit proiectul primului hotel spațial

Bazat pe un concept imaginat în anii ’50 de savantul german Werner von Braun, primul hotel spațial, o stație rotativă, ar putea fi lansat pe orbita Pământului în 2025.

Ești gata pentru o vacanță într-un hotel spațial? S-ar putea să fie nevoie să mai aștepți doar câțiva ani, potrivit unui anunț al Fundației Gateway. Această organizație și-a publicat planurile privitoare la o stație spațială comercială, „primul hotel extraterestru”.

Arhitectul Tim Alatorre a fost inspirat de design-urile rotative ale omului de știință Wernher von Braun (nazist „adoptat” de SUA după Al Doilea Război Mondial). Prin urmare, stația – o roată cu diametrul de 190 de metri – a fost numită „Stația Spațială von Braun”.

primul hotel spațial
Apartament de lux din hotel. Foto: Gateway Foundation

Stația va conține 24 de capsule, cu o capacitate de cazare pentru 400 de persoane. După lansare, ar putea prelua săptămânal câte 100 de turiști.

Oamenii vor avea opțiunea de a trăi permanent printre stele. Business Insider scrie că cei de la Gateway „plănuiesc să vândă modulele ca locuințe private, să le închirieze unor guverne în scopuri de cercetare și să le transforme pe celelalte într-un hotel de lux”.

O atracție majoră ar putea fi „gravitația artificială”, absentă pe Stația Spațială Internațională, însă esențială pentru confortul turiștilor.

Într-un interviu pentru Dezeen, Alatorre atrage atenția asupra astronautului Scott Kelly, care a petrecut 12 luni la bordul SSI, spunând că „a devenit evident faptul că locuirea pe termen îndelungat în spațiu, în condiții de microgravitație, nu este sustenabilă”.

primul hotel spațial
O cameră a stației spațiale. Foto: Gateway Foundation

Gravitația lunară simulată le va oferi oaspeților o ședere plăcută. Le va fi mult mai ușor să facă un duș sau să stea pe toaletă. O altă tradiție spațială care s-a modificat este aspectul estetic.

Mulți consideră că filmul „Odiseea Spațială 2001” (1968), de Stanley Kubrick, este un punct de referință în ceea ce privește design-ul. Însă, pentru Alatorre, acel design dominat de alb aparține trecutului.

Cât ai fi dispus să scoți din buzunar pentru o vacanță pe acest hotel spațial?

„Ca oameni, ne simțim în mod firesc legați de  culorile și materialele naturale”, spune Alatorre, iar Dezeen descrie întregul concept ca având „un aer ospitalier”.

Stația seamănă mai mult cu un șir de cabane de lemn decât cu o stație spațială, iar „materialele naturale ușoare și simplu de curățat înlocuiesc piatra și lemnul pe care ar fi imposibil să le transporți pe orbită.”

primul hotel spațial
Prim-plan cu acoperișul Stației. Foto: Gateway Foundation

Stația a fost comparată și cu un vas de croazieră. Însă turiștii nu vor avea parte numai de mese copioase și stil de viață decadent. Pentru cei care vor să rămână în formă, este prevăzută posibilitatea unor activități sportive, cum ar fi baschetul și cățăratul.

Aceste activități pot fi practicate în condiții de gravitație scăzută, ceea ce le va oferi vizitatorilor abilitățile unor profesioniști de talie mondială fără să fi fost nevoie de ani de antrenamente și de dureri la nivelul membrelor.

Stația von Braun pare a fi și mai SF, după ce s-a anunțat că va fi asamblată de roboți și drone, Bineînțeles, piesele care urmează să fie asamblate în cosmos vor fi fabricate pe Pământ.

Numirea acestui hotel spațial după von Braun pare a fi o chestiune controversată pentru unii. Von Braun a fost primul director al Centrului Marshall de Zbor Spațial al NASA, iar ideile lui au stat la baza proiectului.

primul hotel spațial
Prim-plan cu Stația Spațială von Braun. Foto: Gateway Foundation

Totuși, afilierea cu Partidul Nazist la începutul carierei sale i-ar putea nemulțumi pe unii. Însă, potrivit fundației, scopul proiectului este „să privim în viitor, nu în trecut”.

Fundația speră să inaugureze Stația Von Braun în 2025. Există planuri de lansare a alte două stații spațiale până în 2030, iar cele trei stații ar putea adăposti mii de vizitatori. Costul este, cu siguranță, un factor definitoriu – o astfel de experiență nu este ieftină.

Totuși, speranța este că, odată cu trecerea timpului, să părăsești Pământul va fi la fel de simplu cum ar fi să te urci în mașină ca să mergi la un parc de distracții. Corporații precum SpaceX dezvoltă ideea zborului spațial comercial, așa că lucrurile vor merge în direcția dorită într-un timp relativ scurt.

„Visul Fundației Gateway este să creeze o cultură a navelor spațiale. În cadrul acestei culturi va exista permanent o comunitate de oameni care călătoresc în spațiu, trăiesc și muncesc pe orbita Pământului și dincolo de ea”, spune Alatorre.


În continuare, citește și:

Ca să știi mai mult

Dacă te pasionează marile descoperiri geografice și vrei să afli mai multe despre oamenii extraordinari care le-au realizat, îți recomandăm o carte captivantă: „Mari exploratori”. Citind-o, vei face o incursiune în istoria de peste 5.000 de ani a explorărilor și aventurilor, pe uscat, pe mare și chiar dincolo de granițele terestre. Alexandru cel Mare, Marco Polo, Cristofor Columb, Vasco da Gama, Magellan, Francis Drake, James Cook, Jacques-Yves Cousteau, Iuri Gagarin și Neil Armstrong sunt doar câteva dintre personajele acestor povești fascinante.

Comandă cartea „Mari exploratori” pe Cartepedia sau pe Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
 • Tachibana spune:

  Da, pai si eu am visele mele dar sunt realist. Astea sunt planuri fara o baza intelectuala consistenta iara numele ”statiei spatiale” sau ”hotelului” vine de la numele unui om de stiinta acuzat de crime de razboi. Practic un criminal de razboi. Asa sunt oamenii, isi dau cu stanga peste dreapta si se mira tot ei de ce nu functioneaza ce fac….. Cu ce au sa mearga in spatiu??? Tot cu niste aparate cu combustie?! Iara ”hotelul” nu are gravitatie artificiala ca sa poti sa si traiesti decent acolo. Practic electrogravitatia unei planete este o forma de Dielectricitate. Daca nu s-ar fi oprit cu studiul ingineriei electrice, omenirea ar fi avut cunoastere consistenta. Ce au sa puie ca generator gravitational, un generator de ”gravitoni”??!! Ridicol. iara ma gandesc ca vor sa faca statia sa se roteasca….. De-ar fi atat de simplu toate mustele ar face miere. Sunt pe Pamant in prezent sute de milioane de oameni fara adapost iara ei la tampenii se gandesc. Adevarat, cand esti miliardar si nu mai ai ce face si nici capul nu te duce… iti vin tot felul de idei. Am zis, sunt REALIST. Mai e putin si intram in criza, si normal ca miliardarii care se considera ”de succes” si ”zei” si ”superiori” nu vor sa traiasca cu restul lumii. Pamantul e al oamenilor, Cerul al Zeilor stiti cum se zice.

  • Omiti niste lucruri deosebit de importante. Industria razboiului are o finantare de cel putin 500 de miliarde de dolari numai ale Statelor Unite, la nivel global ajungand la trilioane. Bugetul pentru misiuni spatiale este de cel putin o mie de ori mai mic!
   Asadar, cum ar trebui facut? Oprim razboaiele, facem pace si investim acei bani in dezvoltarea sistemului tehnologic si economic al sarmanilor, ori luam din bugetul spatial care si asa e destul de mititel comparativ, taind orice sansa a omenirii de a cerceta si de a se extinde in spatiu. Sarmanii respectivi oricum vor muri din cauza bombelor (de cateva milioane de dolari bucata) ce le cad pe case!

 • Laura S.D. spune:

  Super! Sa-i cazeze acolo vreo 2 saptamani si pe tembelii sustinatori ai teoriei pamantului plat !!! 🙂

  • Nu e deloc o idee buna! De ce sa experimenteze niste fanatici frumusetea pamantului din spatiu, cand ar trebui ca noi cei ce visam toata viata la o asemenea experienta sa nu o facem. De ce sa-i lasam pe ei? Doar pentru niste videoclipuri si comentarii incarcate pe youtube sa aiba un asemenea privilegiu, in timp ce oameni obisnuiti, cercetatori si pasionati ce contribuie activ in societate sa fie privati de cea mai importanta experienta a vietii lor?
   Niciodata!

 • Viitorul omului ca specie este in spatiu. Din pacate aici pe pamant consumam resursele naturale in ritm accelerat. Hotelul spatial e marketing, dar relativ realist.

 • >