Primarul unei comune din Franța a interzis „lătratul excesiv” al câinilor

Proprietarii câinilor din Feuquières  riscă amenzi de 68 de euro pentru orice „lătrat prelungit sau repetat care deranjează liniștea publică”. Primarul a emis o interdicție privind lătratul excesiv al câinilor, în încercarea de a reduce poluarea fonică.

Primarul Jean-Pierre Estienne a declarat că interdicția vine ca răspuns la câinii care „latră zi și noapte” și creează „o situație insuportabilă” în comună, potrivit BBC.

Hotărârea primăriei a fost criticat de activiștii pentru drepturile animalelor.

Lătratul este o formă comună de comunicare pe care câinii o folosesc pentru a-și exprima stările și pentru a atrage atenția

Citește și Știința confirmă: câinii pot „mirosi” oamenii răi

„Scopul nu este să interzicem câinii, iar oamenii nu vor fi amendați pentru cel mai mic mârâit al câinilor lor. Nu avem nimic împotriva câinilor, dar când decizi să ai un câine, trebuie să îl și educi”, a declarat Estienne pentru ziarul francez Le Parisien.

Adoptată de consiliul local la începutul lunii februarie, hotărârea interzice ținutul câinilor în zone închise fără ca proprietarii să-i poată opri din „lătratul prelungit sau repetat”. Câinii trebuie, de asemenea, să fie ținuți în interior, dacă comportamentul lor „deranjează liniștea” celor 1.400 de locuitori din Feuquières.

Contravenienții (sau, mai precis, proprietarii acestora) vor primi o amendă pentru fiecare plângere adresată împotriva lor. Hotărârea primăriei vine ca urmare a unei petiții formulate de mai mulți săteni împotriva unei vecine.

„Are mai mulți câini, dintre care unii foarte mari. Am încercat de mai multe ori să discutăm cu ea, însă fără nici un rezultat. Am luat aceasta decizie pentru ca nu am găsit nici o altă cale de rezolvare”, a spus un vecin.

Cel mai puternic lătrat s-a auzit în Australia: 113.1 decibeli

Citește și Anul în care francezii au mâncat șobolani, câini, pisici și o grădină zoologică

Decizia primăriei a fost catalogată drept „nebunească” de Stéphane Lamart, președintele Asociației pentru Apărarea Drepturilor Animalelor.

„Ai putea la fel de bine să oprești bătutul clopotelor bisericii duminică dimineața. N-am văzut niciodată un câine care să latre de dimineață până seara”, a declarat Lamart pentru ziarul Le Monde, adăugând că intenționează să atace în instanță hotărârea primăriei.

Nu este prima dată când autoritățile franceze încearcă să „mai taie” din decibelii canini. În 2012, primăria din Sainte-Foy-la-Grande, o localitate din sud-vestul Franței, a interzis orice lătrat care deranjează „ordinea publică”.

Poți opri un câine din latrat?

Lătratul este o formă obișnuită de comunicare pentru majoritatea raselor de câini, dar scheunatul puternic și repetat este ceea ce provoacă disconfortul proprietarilor și vecinilor. Câinii latră din mai multe motive: pentru a atrage atenția, pentru a îndepărta o amenințare sau pentru a-și exprima anxietatea sau nervozitatea, pentru a numi doar câteva posibile cauze.

Chiar dacă nivelurile de zgomot variază, unele lătrături pot trece de 100 de decibeli – un sunet mai puternic decât zgomotul făcut de mașinăriile dintr-o fabrică. Charlie, un golden retriever din Australia, deține recordul mondial pentru cel mai puternic lătrat, de 113,1 decibeli.

Ca să știi mai mult, citește cartea „Chaser: Descoperirea geniului câinelui care știe 1.000 de cuvinte”

Cățelușa Chaser i-a fascinat atât pe iubitorii de câini, cât și pe oamenii de știință. Povestea ei dezvăluie potențialul dialogului cu câinii cu mult dincolo de comenzile de tipul „adu mingea”. După ce a luat un pui de Border Collie, botezat Chaser, profesorul de psihologie John Pilley a dorit să exploreze granițele învățării limbajului și comunicării dintre oameni și cel mai bun prieten al omului. Dând dovadă de performanțe considerate până atunci imposibile la câini, Chaser a memorat în scurt timp numele a peste o mie de jucării și propoziții cu multiple elemente de gramatică. Realizările lui Chaser revoluționează modul în care ne raportăm la inteligența animalelor. Călătoria lui John Pilley și a lui Chaser demonstrează puterea învățării prin joc și ne deschide ochii către potențialul nemărginit al animalelor pe care le iubim.
Cartea „Chaser: Descoperirea geniului câinelui care știe 1.000 de cuvinte” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu