Primar umilit pentru că a mințit: îmbrăcat în haine de femeie și dus la cerșit

În timpul campaniei electorale, politicienii fac întotdeauna promisiuni pe care nu și le țin, dar votanții îi trag rareori la răspundere pentru minciuni.

Recent, însă, locuitorii dintr-o micuță localitate mexicană s-au decis să-i dea o lecție primarului lor pentru că nu și-a ținut promisiunile din campania electorală. Prin urmare, l-au plimbat prin oraș îmbrăcat în haine de femeie și l-au obligat să cerșească donații de la trecători timp de patru zile.

Primarul Santiz și un consilier local au fost umiliți de cetățeni, care i-au obligat să poarte haine femeiești și să cerșească timp de câteva zile. Foto: Infobae

Javier Sebastian Jimenez Santiz a câștigat cursa pentru primărie în Huixtan promițând să îmbunătățească rețeaua locală de canalizare și alimentare cu apă, însă nu s-a ținut de cuvânt.

Luna trecută, sătui de scuzele și promisiunile lui, localnicii au intrat în biroul primarului și i-au îmbrăcat pe Santiz și pe consilierul local Luis Ton în haine de femeie.

Primarul Santiz a fost obligat să poarte o fustă lungă, închisă la culoare, și o bluză albă cu volănașe și broderii florale, în timp ce lui Ton i s-a dat o rochie de un roz aprins, cu buline albe.

Cei doi oficiali au fost purtați prin Huixtan timp de patru zile, în fața mulțimilor de localnici care purtau pancarte pe care erau înscrise eșecurile celor doi politicieni.

Cei doi aleși au cerșit pe străzile din Huixtan. Foto: Proceso

Și, ca și cum faptul că erau obligați să poarte în public haine de femeie nu era suficient de umilitor, cei doi bărbați au fost obligați și să oprească șoferii și să îi implore să doneze bani pentru proiecte pe care au promis în timpul campaniei electorale că le vor termina.

În cadrul unui interviu pentru presa locală, primarul Santiz, vizibil jenat de situația în care se afla, poate fi auzit spunând că intenționa să-și respecte promisiunile din campanie, însă nu a reușit din cauza faptului că fondurile necesare – 3 milioane de pesos, adică aproximativ 141.000 euro – fuseseră alocate altor municipii. Însă, în timp ce vorbea, oamenii din jurul său îi spuneau să nu mai mintă.

Acum, localnicii din Huixtan cer declanșarea unei investigații ca să afle dacă primarul a furat fondurile despre care susține că au ajuns în alte municipii. Santiz spune că este nevinovat și că nu s-ar împotrivi anchetei.

Numai că primarul nu prea era în poziția de a le refuza acest lucru celor care îl îmbrăcaseră în rochie…

Fotografiile cu cei doi oficiali plimbați pe străzi în haine de femeie și obligați să cerșească mărunțiș de la oameni pentru a-și ține promisiunile din timpul campaniei circulă pe platformele sociale de zile întregi.

În general, oamenii au aplaudat inițiativa celor din Huixtan și au spus că și autoritățile din orașele lor ar merita același tratament. Umilirea în public a aleșilor locali nu este ceva neobișnuit în America Latină.

Anul trecut, oamenii din Chichiquila, Mexic, și-au luat primarul ostatic și au cerut o răscumpărare pentru eliberarea lui,  pentru că nici acesta nu și-a ținut promisiunile din campania electorală.

De asemenea, în 2018, oamenii din San Buenaventura, un oraș mic din nordul Boliviei, și-au pedepsit primarul în stil medieval fiindcă nu și-a făcut treaba în mod corespunzător.

Totuși, acțiunea din Huixtan pare a fi avut un efect de bumerang, deoarece femeile s-au simțit ofensate că hainele lor erau folosite pentru a umili oficialii. Acum, localnicele susțin că au fost discriminate.


Citește și:

Ca să știi mai mult, citește cartea „Puterea sub influența drogurilor”

Cartea urmărește relația dintre opt lideri mondiali și medicii care i-au îngrijit timp de ani de zile, ca niște „umbre” care le cunoșteau cele mai intime secrete. Vei afla ce le-au divulgat Adolf Hitler, Winston Churchill, Philippe Pétain, Francisco Franco, Benito Mussolini, John Fitzgerald Kennedy, Iosif Stalin şi Mao Zedong medicilor lor, ce boli au avut și cum au fost tratați. Cartea este o incursiune fascinantă în viața intimă a unor lideri care, din exterior, păreau invincibili.
Cartea „Puterea sub influența drogurilor” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

>