Acest primar își trimite copia de carton la evenimentele publice

Primarul unui oraș din Mexic a găsit o metodă inedită de a fi „prezent” la evenimentele la care nu poate (sau nu vrea) să ia parte: decupaje de carton cu imaginea sa, în mărime naturală. Din cauza acestui gest, edilul și-a atras nenumărate critici din partea comunității pe care o administrează.

Moises Aguilar Torres, primarul din Pichuclaco, un oraș din statul Chiapas, a reușit să-și irite alegătorii după ce a trimis decupaje care îl reprezintă la un eveniment organizat de serviciile locale de sănătate publică la care nu s-a deranjat să participe în persoană.

Primarul de carton 01
Oamenii și-au făcut poze cu „primarul”. Foto: facebook.com/bustamantemaza

Fotografiile reprezentându-i pe cei care au venit la eveniment pozându-se alături de copia de carton a primarului circulă pe platformele sociale, dând naștere la critici și comentarii ironice.

Se pare că primarul, care a fost cândva asistent medical, i-a dezamăgit pe angajații serviciilor de sănătate care veniseră la eveniment sperând că îl vor întâlni.

Fotografii cu primarul de carton

Aceștia au fost nevoiți să se rezume la a face fotografii alături de un decupaj de carton al primarului, care îl înfățișează pe acesta cu un pumn ridicat amenințător în aer.

Întrebările sau cererile adresate edilului au fost scrise pe hârtii, care au fost predate angajaților primăriei. În ciuda criticilor venite din partea mass-media, cei din echipa lui Torres au încercat să dea o interpretare pozitivă întregii situații.

Primarul de carton 02
Edilul a „asistat” și la discuții. Foto: facebook.com/bustamantemaza

„Acesta este felul în care primarul nostru ia decizii în beneficiul celor care lucrează în sectorul de sănătate publică, deoarece este foarte dedicat slujirii cetățenilor”, a spus viceprimarul Bustamante Maza.

După ce fotografiile au devenit virale pe platformele sociale, locuitorii din Pichuclaco au relatat că decupajul de carton a mai apărut și la alte evenimente.

Primarul de carton 03
Poza de grup de la finalul evenimentului. Foto: facebook.com/bustamantemaza

Primăria nu a negat aceste relatări și încă nu a decis dacă decupajul de carton va fi retras sau dacă va rămâne în uz, pentru alte evenimente la care primarul nu poate să participe.


Primarii din Mexic au un mod original de a-și face datoria: un primar s-a deghizat în persoană cu handicap pentru a testa funcționarii publici. Nici poliția nu se lasă mai prejos: polițiștii dintr-un oraș mexican au fost dotați cu praștii și pietre în loc de pistoale.

Ca să știi mai mult, citește „Conchistadorii prin ochii aztecilor”

Până când a apărut această carte, republicată de nenumărate ori, unica mărturie referitoare la cucerirea Americii era cronica scrisă de spaniolii victorioși. Miguel León-Portilla a pus laolaltă, cu o incomparabilă iscusință, textele traduse din limba nahuatl în spaniolă de Ángel María Garibay pentru a ne oferi viziunea celor învinși: cum au văzut indienii din Tenochtitlan, Tlatelolco, Texcoco, Chalco și Tlaxcala lupta împotriva conchistadorilor și nimicirea finală a lumii aztece. Enumerare a semnelor care au anunțat dezastrul, descriere a înaintării lui Cortés, cronică a luptei eroice a vechilor mexicani în apărarea culturii și a vieții lor, elegie a unei civilizații care s-a pierdut pentru totdeauna, „Conchistadorii prin ochii aztecilor” este o carte clasică și o lectură indispensabilă.

„Conchistadorii prin ochii aztecilor” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu