Prima transmisiune în direct de pe Marte! Vezi cum arată chiar acum Planeta Roșie

Timp de o oră în ziua de vineri, 2 iunie, Agenția Spațială Europeană (ESA) va încerca prima transmisiune în direct de pe Marte.

Singurele dovezi pe care le avem cu Marte sunt din trecut, după ce lumina a ricoșat de pe Planeta Roșie sau a fost trimisă de sondele și navele care o explorează, iar apoi ajunge pe Pământ.

În funcție de pozițiile celor două planete pe orbita din jurul Soarelui, asta poate dura între 3 și 22 de minute.

Tocmai de aceea, nu pot fi transmise știri „în direct” din spațiu pentru că suntem limitați de viteza luminii care traversează distanțe vaste.

20 de ani de când a fost lansată misiunea Mars Express

Însă, vineri, 2 iunie, pentru a celebra 20 de ani de când a fost lansată misiunea Mars Express, ESA va transmite în direct de pe Marte; sau cel puțin va încerca. Vom primi noi imagini o dată la fiecare aproximativ 50 de secunde pe măsură ce acestea sunt trimise direct de instrumentul Visual Monitoring Camera (VMC) de pe sonda trimisă de Agenția Spațială Europeană pe orbita marțiană.

Instrumentul VMC al sondei Mars Express, numit și Mars Webcam, nu a fost conceput pentru o astfel de performanță. Obiectivul său principal, în urmă cu 20 de ani, era să monitorizeze sonda de aterizare Beagle 2 în timp ce se separa de nava spațială MEX. Odată ce acest pas a fost îndeplinit, instrumentul a fost oprit.

Cercetătorii nu sunt 100% că transmisiunea în direct de pe Marte va funcționa

La fel ca instrumentele de monitorizare video de la bordul navei spațiale JUICE, care au trimis înapoi imagini cu panourile solare, Mars Webcam nu a fost conceput să fie un instrument științific și nu a trebuit să trimită imagini precise. Și totuși, astăzi situația este alta!

„Este o cameră veche, concepută inițial în scopuri de inginerie, la o distanță de aproape 3 milioane de kilometri de Pământ – așa ceva nu a mai fost încercat și să fiu sincer, nu suntem 100% că va funcționa”, a explicat James Godfrey, manager de operațiuni la centrul de control ESA din Darmstadt, Germany.

„Dar sunt destul de optimist. În mod normal, vedem imagini de pe Marte și știm că au fost făcute cu zile în urmă. Sunt destul de entuziasmat să văd Marte așa cum arată acum – pe cât posibil”, a adăugat Godfrey, într-un comunicat al Agenției Spațiale Europene.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu