Prima hartă a unui creier de insectă: Musculița de oțet are 3.016 neuroni

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge și de la Universitatea Johns Hopkins din Anglia au publicat recent prima hartă completă a unui creier de insectă, cunoscută și sub numele de conectom.

Proiectul amplu a necesitat 12 ani pentru a fi dus la bun sfârșit și dezvăluie locul tuturor celor 3.016 neuroni din creierul unei musculițe de oțet în stadiul de larvă.

Cercetarea poate identifica rețelele prin care neuronii dintr-o parte a creierului trimit date spre alte regiuni, precum și clasificarea a 93 de tipuri distincte de celule neuronale, care diferă prin formă, funcție și modul în care se conectează între ele.

Cum a fost creată prima hartă a unui creier de insectă

Photo: Pexels.com
Set complet de neuroni din creierul larvelor de Drosophila melanogaster. Foto: Pexels.com

Peste 80 de cercetători au lucrat pentru proiect, care a implicat tăierea creierului unei musculițe de oțet (Drosophila melanogaster) în 5.000 de secțiuni și capturarea de imagini microscopice, care au fost apoi transformate în volum în 3D. Apoi, construcția tridimensională a fost analizată pentru a identifica celulele individuale, conexiunile acestora fiind trasate manual.

Rezultatele cartografierii i-au surprins pe oamenii de știință. De exemplu, se crede că neuronii trimit mesaje de ieșire prin intermediul unor prelungiri lungi numite axoni și le primesc prin intermediul celor mai scurte și ramificate, numite dendrite.

Cu toate acestea, noutatea a dovedit că există excepții de la această regulă, indicând mai multe conexiuni axon-axon și dendrită-dendrită în sinapsele muștelor în stadiul lor larvar.

Mai mult, conectomul a dovedit că informația senzorială primită trece prin câțiva neuroni înainte de a fi direcționată către cel implicat în controlul motor, responsabil de mișcările insectei.

Acest nivel de eficiență poate fi atins doar prin „scurtături” integrate între conexiuni, ceva foarte asemănător cu ceea ce se observă în sistemele avansate de inteligență artificială.

Importanța și limitările hărții

O mai bună înțelegere a creierului unei muște poate părea nesemnificativă pentru unii, dar implicațiile cercetării s-ar putea extinde dincolo de regnul animal.

Cunoștințele dobândite în urma cartografierii ar putea fi aplicate viitoarelor inteligențe artificiale pentru a le crește eficiența energetică. La urma urmei, insectele pot îndeplini sarcini cerebrale complexe cu un nivel foarte scăzut de energie.

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

În plus, conectomul ar putea fi un model util pentru studierea mecanismelor de învățare și memorare.

„Oamenii iau decizii, învață, se mișcă în mediul înconjurător, mănâncă. La fel fac și muștele. Și există motive întemeiate pentru a crede că mecanismele pe care muștele le au pentru a pune în aplicare aceste funcții cognitive sunt prezente și la oameni”, a explicat Joshua Vogelstein, coordonator al studiului și director și cofondator al laboratorului NeuroData de la Universitatea Johns Hopkins.

Din păcate, această noutate interesantă pentru lumea științei are și limitele sale. Deocamdată, nu este capabilă să surprindă care neuroni sunt excitatori, ceea ce înseamnă că fac alte celule similare să se activeze, și care sunt inhibitori, cei mai puțin susceptibili de a reacționa.

Iar aceste reacții sunt foarte importante, deoarece afectează modul în care informațiile circulă prin creier. Cu toate acestea, noul conectom este o realizare remarcabilă în domeniul cercetării în neuroștiințe.

Harta creierului musculiței de oțet poate contribui la progresul tehnologiilor actuale, precum și la furnizarea unei baze pentru viitoarele descoperiri și studii pentru a înțelege mai multe despre creaturile din jurul nostru și, de asemenea, despre noi înșine.

Ca să știi mai mult, citește „Cum ne schimbă Dumnezeu creierul”

Pornind de la analiza scanărilor RMN asupra creierelor unor pacienți cu probleme de memorie și ale unor persoane care practică meditația, neurologul Andrew Newberg și terapeutul Mark Robert Waldman au ajuns la concluzia că credința spirituală activă și pozitivă schimbă creierul în bine. Mai mult, credința nu este întotdeauna necesară: ateii care meditează la imagini pozitive pot obține beneficii neurologice similare. Scrisă într-un stil accesibil – cu ilustrații care subliniază modul în care experiențele spirituale afectează mintea – cartea prezintă pe larg următoarele descoperiri:

  • Rugăciunea și practica spirituală nu numai că reduc stresul și anxietatea, ci chiar încetinesc procesul de îmbătrânire prin practicarea a 12 minute de meditație în fiecare zi;
  • Contemplarea unui Dumnezeu iubitor mai degrabă decât a unui Dumnezeu răzbunător reduce anxietatea, depresia și stresul și crește sentimentele de siguranță, compasiune și dragoste;
  • În sine, fundamentalismul este benign și poate fi benefic personal, dar furia și prejudecățile generate de credințe extreme ne pot afecta permanent creierul;
  • Rugăciunea intensă și meditația schimbă permanent numeroase structuri și funcții în creier, modificând modul în care percepem realitatea.

„Cum ne schimbă Dumnezeu creierul” este atât o revelație a științei moderne, cât și un ghid practic prin care cititorii își pot îmbunătăți sănătatea fizică și emoțională, evitând declinul mental. Newberg și Waldman arată care sunt cele mai bune modalități de a face exerciții pentru creier, derivate dintr-o varietate de practici spirituale orientale și occidentale care îmbunătățesc conștientizarea personală și empatia. De exemplu, explică de ce căscatul stimulează relaxarea și arată ce este „comunicarea prin compasiune”, o nouă tehnică de meditație care întărește relațiile cu familia și cu prietenii după mai puțin de 15 minute de practică.

„Cum ne schimbă Dumnezeu creierul” se găsește cu reducere pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

35 de Întrebări din Istorie, Mitologie și Tradiții

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu