Prima dovadă că animalele își folosesc amintirile, ca oamenii, pentru a rezolva probleme: La ce ajută, de fapt

Pentru prima dată, oamenii de știință au descoperit că șobolanii își pot aminti evenimente din trecut și pot folosi aceste amintiri pentru a răspunde la întrebări neașteptate. Această descoperire poate avea implicații semnificative pentru înțelegerea pierderii memoriei și pentru dezvoltarea de noi tratamente.

Memoria episodică este capacitatea de a ne aminti evenimente specifice din viața noastră, cum ar fi zilele de naștere sau nunțile. Ne putem reaminti detalii despre aceste evenimente, chiar dacă nu păreau importante la momentul respectiv. Studii anterioare au arătat că și animalele, inclusiv șobolanii, posedă acest tip de memorie.

În 2018, cercetătorii de la Universitatea din Indiana au descoperit că șobolanii pot reda mental evenimente din trecut, la fel ca oamenii. Acum, aceeași echipă a dus acest lucru mai departe și a descoperit că șobolanii pot accesa aceste amintiri și le pot folosi în avantajul lor.

Utilizarea șobolanilor ca organism model poate părea neconvențională, dar are avantajele sale. Șobolanii pot ajuta la identificarea și măsurarea modelelor și schimbărilor comportamentale sofisticate, care pot fi mai complexe decât modelele de șoareci.

Acest lucru ar putea fi valoros pentru studierea unor boli precum Alzheimer și pentru testarea potențialelor tratamente înainte de testele clinice.

În colaborare cu profesorul Jonathan Crystal, care a fost, de asemenea, implicat în studiul din 2018, Cassandra Sheridan și colegii săi au conceput un experiment care a solicitat șobolanilor să își folosească memoria episodică și simțul lor acut al mirosului.

Rezultatele nu numai că dezvăluie abilitățile cognitive impresionante ale șobolanilor, dar ar putea oferi, de asemenea, informații pentru cercetarea bolii Alzheimer. Multe medicamente testate pe animale eșuează în testele pe oameni, probabil pentru că nu vizează în mod specific memoria episodică.

Crystal speră că descoperirile lor vor contribui la dezvoltarea unor tratamente mai eficiente pentru Alzheimer. Această descoperire are potențialul de a avansa înțelegerea noastră în ceea ce privește memoria și de a deschide calea pentru noi abordări în tratarea tulburărilor legate de memorie, cum ar fi boala Alzheimer.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu