Până și cei care știu foarte puține despre Egiptul Antic au auzit de celebra „Carte a morților”. Recent, cercetătorii au descoperit un text similar, dar mult mai vechi, denumit „Cartea celor două căi”. Acest text este cea mai veche carte ilustrată descoperită vreodată.
Egiptologii au găsit fragmente dintr-o carte ilustrată, al cărei scop era să ajute sufletele celor decedați să ajungă în Rostau – lumea subpământeană unde domnea Osiris, zeul egiptean al morții.
Această descoperire remarcabilă a fost făcută în satul Dayr al-Barsha (sau Deir el-Bersha). Necropola de aici, săpată în stâncă, adăpostea mormintele guvernatorilor regiunii din perioada Regatului Mijlociu.
În 2012, ghidată de arheologul Harco Willems, de la Universitatea din Leuven, Belgia, o echipă de cercetători a investigat unul dintre cele cinci puțuri funerare situate în interiorul complexului.
La șase metri adâncime, echipa a descoperit rămășițele unui sarcofag ce părea neatins, în ciuda faptului situl fusese călcat de jefuitorii de morminte și cercetat și de alți arheologi.
Judecând după rămășițele din sarcofag și după poziționarea acestuia, mormântul aparținea unei femei din clasa superioară, pe nume Ankh, care era înrudită cu un înalt oficial guvernamental.
Sarcofagul de cedru se deteriorase după ce fusese „mâncat” de ciuperci. Dar, după o inspecție mai amănunțită, arheologii au scos la iveală ceva neașteptat.
În sarcofag se aflau niște gravuri remarcabile, care citau în mod explicit din „Cartea celor două căi”. Gravurile, alcătuite din hieroglife și ilustrații, descriu călătoria lui Ankh în viața de apoi.
„Aceste texte o situează pe cea decedată în lumea zeilor. Uneori, textele sunt însoțite de desene. La Deir el-Bersha, întâlnim adeseori referiri la «Cartea celor două căi», a afirmat Willems.
Iată, deci, încă o dovadă că egiptenii antici erau preocupați de viață în toate formele sale, văzând și moartea ca pe o a doua viață.
Drumul plin de obstacole din viața de dincolo
Remarcabil este că, în funcție de statutul și averea sa, fiecare persoană decedată din necropolă avea în sarcofag propria versiune a textului.
În cazul lui Ankh, textele care o ghidau în lumea de dincolo conțineau incantații care să o protejeze de demoni.
Drumul dificil spre Rostau, susțin ilustrațiile, este plin de obstacole (incendii, demoni și spirite), pe care cea decedată trebuie să le învingă.
„Acest fragment începe cu un text încercuit cu o linie roșie, denumită «cerc de foc». Textul se referă la zeul Soarelui, care trecea prin acest cerc de foc protector și ajungea la Osiris”, a explicat Willems.
Cercetătorii au estimat vechimea textelor din sarcofagul lui Ankh pe baza inscripțiilor și a altor relicve descoperite în apropiere. Toate acestea trimit la faraonul Mentuhotep al II-lea, care a domnit până în 2010 î.e.n.
Asta înseamnă că manualul din care au fost copiate aceste texte are cel puțin 4.000 de ani vechime. Este, așadar, cea mai veche carte ilustrată descoperită vreodată.
Mai mult, în interiorul puțurilor funerare, echipa a descoperit alte 24 de texte din „Cartea celor două căi”, însoțite de hărți. Cele mai multe gravuri au fost greu de descifrat, însă savanții cred că înfățișează ritualuri de readucere la viață a zeilor sau oamenilor.