10 „prostii inteligente”: Câștigătorii premiilor Ig Nobel 2018

Una dintre persoanele care au primit „distincția” anul acesta este din România.

Știința este, în mare parte, un lucru serios; face preziceri și descoperiri serioase, care au un impact real asupra lumii. Dar asta nu înseamnă că oamenii de știință sunt întotdeauna serioși.

Se știe că unii dintre ei și-au pocnit degetele timp de 50 de ani doar pentru a le dovedi ceva mamelor lor sau au publicat lucrări despre vindecarea sughițurilor prin meditație. Știința serioasă are premiile Nobel. Iar știința hilară are premiile Ig Nobel.

Premiile Ig Nobel au fost înființate în 1991 cu scopul de a onora realizările care îi fac pe oameni să râdă și apoi să cadă pe gânduri. De aproape trei decenii, premiile Ig Nobel sunt decernate anual pentru cercetări adevărate publicate în jurnale științifice reale.

Premiile Ig Nobel se acordă pentru „prostii inteligente”

Numai că aceste cercetări trebuie să fie neobișnuite, improbabile, bizare sau pur și simplu hilare.

„Realizările bune pot să fie și ciudate, amuzante și chiar absurde. La fel și realizările rele. Multe lucrări științifice bune sunt atacate din cauza absurdității lor. Multe lucrări științifice proaste sunt venerate din cauza absurdității lor”, spune pe site-ul său Improbable Research, fundația care organizează premiile.

Gala de decernare a premiilor are loc în fiecare toamnă la Universitatea Harvard și este la fel de absurdă precum cei premiați: se lansează avioane de hârtie, se ține un discurs de „Bun venit, bun venit” (care constă numai în aceste patru cuvinte) și există oameni pe jumătate dezbrăcați și pictați în argintiu pentru a se asemăna cu premiile.

Mai mult, ceremonia recrutează laureați Nobel care să înmâneze premiile. Așadar, cine a câștigat anul acesta? Fără alte comentarii, iată cei zece câștigători ai premiilor Ig Nobel din 2018.

Premiul Ig Nobel pentru Medicină

Câștigători: Marc Mitchell și David Wartinger.

Lucrarea: Validarea unui model renal pielocaliceal funcțional pentru evaluarea eliminării calcurilor renali în timp ce te afli într-un montagne russe

Cercetarea: Wartinger și Mitchell au dovedit că un montagne russe este o modalitate distractivă și inofensivă de a elimina pietrele la rinichi. Cei doi au umplut un model de silicon al unui rinichi cu pietre și urină adevărate și l-au luat cu ei pe montagne russe-ul Big Thunder de la Disney World, pe care au făcut 60 de ture. Ce fac unii pentru știință!

Premiul Ig Nobel pentru Antropologie

Câștigătorii: Tomas Persson, Gabriela-Alina Sauciuc și Elainie Madsen.

Lucrarea: Imitațiile spontane dintre specii în interacțiunile dintre cimpanzei și vizitatorii grădinii zoologice

Cercetarea: Echipa, din care face parte și o româncă (Gabriela-Alina Sauciuc) a demonstrat că cimpanzeii imită oamenii tot atât de des pe cât oamenii imită cimpanzeii. Oamenii de știință au petrecut o lună urmărind cimpanzeii de la Furuvik Zoo în Suedia și au descoperit că fiecare specie o imită pe cealaltă cam 10% din timp.

Acest lucru are implicații pentru felul în care înțelegem comunicarea între primate.

Premiul Ig Nobel pentru Medicina Reproducerii

Câștigătorii: John Barry, Bruce Blank și Michel Boileau.

Lucrarea: Tumescența nocturnă a penisului măsurată cu timbre

Cercetarea: Chiar a existat un motiv solid pentru asta. Cercetătorii căutau o modalitate mai bună de a-și da seama dacă un bărbat impotent e capabil să aibă o erecție involuntară în timp ce doarme.

Acest lucru le-ar fi spus cercetătorilor ce protocol medical să folosească. În trecut, cercetătorii puneau pacientul să poarte un dispozitiv sau se bazau pe partenerii de somn ca să-i supravegheze, însă acest studiu a demonstrat că tot ce trebuia să facă pacientul era să poarte în jurul penisului un inel de timbre asemănătoare celor poștale.

Dacă timbrele erau perforate dimineața, cercetătorii își dădeau seama de situația în care se aflau.

Premiul Ig Nobel pentru Biologie

Câștigătorii: Paul Becher, Sebastian Lebreton, Erika Wallin, Erik Hedenstrom, Felipe Borrero-Echeverry, Marie Bengtsson, Volker Jorger și Peter Witzgall.

Lucrarea: Mirosul muștelor

Cercetarea: Iată unul dintre premiile Ig Nobel care te va face să zâmbești. Au demonstrat că experții în vinuri pot identifica mirosul unei singure muște într-un pahar de vin.

Cercetătorii au recrutat opt dintre evaluatorii calității pentru regiunea viticolă Baden din Germania. Aceștia au mirosit și au gustat vinul din mai multe pahare, dintre care unul conținuse cândva o musculiță de oțet.

Faptul că experții au mirosit musca înseamnă că, în mod ciudat, oamenii au un receptor pentru feromonul produs de musculița de oțet femelă.

Premiul Ig Nobel pentru Chimie

Câștigătorii: Paula Romano, Adilia Alarcao și Cezar Viana.

Lucrarea: Saliva umană ca agent de curățare pentru suprafețele murdare

Cercetarea: Exact ceea ce spune titlul. Cercetătorii s-au apucat să testeze dacă metoda imemorială de a lustrui lucrurile cu scuipat era o metodă de curățare bună.

După ce au analizat saliva umană folosind cromatografia și i-au testat puterea asupra diferitelor vopsele, echipa a descoperit că scuipatul este un produs de curățare destul de bun.

Au ajuns la concluzia că puterea salivei se datorează beta-amilazei și au folosit această substanță pentru a crea saliva falsă ca să-și dovedească punctul de vedere.

Premiul Ig Nobel pentru Educație Medicală

Câștigătorul: Akira Horiuchi.

Lucrarea: Colonoscopie în poziția șezut: lecții învățate după o autocolonoscopie

Cercetarea: Nu este prea clar de ce Horiuchi a făcut acest experiment pe el însuși, însă iată că s-a calificat pentru premiile Ig Nobel. Poate că o colonoscopie făcută în această poziție i-ar ajuta pe cei care au dificultăți în a se întinde.

De asemenea, endoscopiștii pot de acum să facă pe ei înșiși această procedură în scopuri de cercetare. Oricum, colonoscopia a fost „simplă și eficientă” – deși, după cum recunoaște Horiuchi, acesta ar fi putut fi rezultatul „îndemânării endoscopistului”.

Premiul Ig Nobel pentru Literatură

Câștigătorii: Thea Blackler, Rafael Gomez, Vesna Popovic și M. Helen Thompson.

Lucrarea: Viața e prea scurtă ca să citești manualul: cum se raportează consumatorii la documentație și la aplicațiile în exces ale produselor de consum

Cercetarea: Acest studiu, întins pe șapte ani, a descoperit că, atunci când oamenii cumpără un gadget atrăgător, cei mai mulți nu citesc manualul și nu folosesc toate funcțiile disponibile.

Echipa a descoperit că, pentru femei, este mai puțin probabil să citească manualul decât bărbații, că tinerii citesc manualul într-o măsură mai mică decât vârstnicii și că oameni educați îl citesc într-o măsură mai mică decât oamenii mai puțin educați.

Premiul Ig Nobel pentru Nutriție

Câștigător: James Cole.

Lucrarea: Evaluarea importanței calorice a episoadelor de canibalism uman din Paleolitic

Cercetarea: Canibalismul și-a făcut apariția (deși este un fenomen rar) în dieta umană încă din Epoca de Piatră, și cercetările anterioare au arătat că oamenii timpurii recurgeau la canibalism pentru valoarea sa nutrițională. Cole a arătat că acest lucru nu este posibil: o dietă de canibal este mult mai săracă în calorii decât dietele compuse din alte tipuri de carne.

Premiul Ig Nobel pentru Pace

Câștigătorii: Francisco Alonso, Cristina Esteban, Andrea Serge, Maria-Luisa Balestar, jaime Sanmartin, Constanza Calatayud și Beatriz Alamar.

Lucrarea: Urlatul și înjuratul la volan: frecvență, motive, riscurile implicate și pedeapsa

Cercetarea: Acesta este poate cel mai amuzant dintre premiile Ig Nobel. Echipa a evaluat peste 1.000 de șoferi din Spania pentru a afla cât de des și din ce motive aruncau insulte și expletive către ceilalți participanți la trafic.

Au aflat că șoferii spanioli urlă și înjură frecvent și că acest lucru este un pericol la dresa siguranței rutiere.

Premiul Ig Nobel pentru Economie

Câștigătorii: Lindie Hanyu Liang, Douglas Brown, Huiwen Lian, Samuel Hanig, D. Lance Ferris și Lisa keeping.

Lucrarea: Îndreptarea unui rău: răzbunarea pe o păpușă voodoo care simbolizează un supraveghetor abuziv restaurează dreptatea

Cercetarea: Acest studiu a pornit de la premisa că, atunci când un angajat se simte abuzat, este ceva normal să-și dorească să se răzbune pe șeful său. Acest lucru este contraproductiv, așa că cercetătorii s-au întrebat dacă răzbunarea pe o păpușă voodoo care să îl reprezinte pe șef ar fi o cale bună de urmat.

Treaba a funcționat: cei care s-au răzbunat pe o păpușă voodoo au raportat un nivel mai mic de frustrare după aceea.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu