Premieră medicală în Egiptul Antic. Cum încercau oamenii să trateze cancerul acum 4.000 de ani

Într-o descoperire revoluționară, experții au găsit dovezi ale unei premiere medicale în Egiptul Antic, unde s-au făcut încercări de tratare a cancerului cu peste 4.000 de ani în urmă.

Contrar credinței populare potrivit căreia cancerul este o boală modernă, textele antice și descoperirile recente sugerează că vindecătorii din Egiptul Antic erau deja conștienți de această afecțiune.

Un craniu datând de acum 4.000 de ani a dezvăluit semne de intervenție chirurgicală pentru tratarea diferitelor tipuri de cancer, ceea ce indică cunoștințele medicale avansate din acea vreme. Craniul aparținea unui bărbat în vârstă de 30-35 de ani, cu leziuni multiple care sugerau că cancerul se răspândise.

Oamenii de știință cred că tăieturile de pe craniu au fost făcute în încercarea de a opera tumora. Un alt craniu, vechi de peste 2.000 de ani, aparținând unei femei probabil de peste 50 de ani, prezenta, de asemenea, dovezi ale unei leziuni canceroase mari care a distrus osul.

Aceste descoperiri contestă percepția comună conform căreia cancerul este o boală a timpurilor moderne, cauzată de factori de mediu. Studiul, publicat în Frontiers in Medicine, evidențiază abilitățile medicale avansate ale vechilor egipteni în materie de anatomie, chirurgie și îngrijire dentară.

Deși erau pricepuți în tratarea rănilor, a bolilor și a fracturilor, cancerul a rămas o provocare dincolo de cunoștințele lor medicale. Această descoperire aruncă lumină asupra modului în care medicina egipteană antică a încercat să abordeze și să înțeleagă cancerul cu mult înainte ca acesta să devină o problemă proeminentă în timpurile moderne.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu