Prăbușirea magazinului Sampoong, dezastrul în care au murit 502 oameni

Istoria este plină de tragedii, dar cele cu care avem tendința să rezonăm cel mai mult sunt episoadele care ne lasă impresia că puteau fi evitate. Citind despre prăbușirea magazinului Sampoong, petrecută la 29 iunie 1995, realizezi că rădăcinile acestei tragedii nu sunt ușor de încadrat în vreo categorie anume.

O combinație fatală de ignoranță, lăcomie, naivitate și prostie a dus la cel mai mare dezastru din vreme de pace din istoria sud-coreenilor. Deznodământul: 502 morți.

O scurtă introducere istorică

Clădirea Sampoong înainte și după dezastru. Foto: Wikimedia

După ce au ieșit din războiul cu Nordul (1950-1953) cu aproape întreaga țară devastată, sud-coreenii și-au reconstruit infrastructura cu o viteză amețitoare și, cel puțin în aparență, cu mult succes. La începutul anilor ’80, capitala, Seul, a fost aleasă ca gazdă pentru Jocurile Olimpice de vară din 1988.

În timp ce firmele sud-coreene se remarcau prin lucrări de înaltă calitate în străinătate, în țară, standardele în construcții erau adesea deficitare. A fost o consecință a perioadei de creștere rapidă de după război, când multe companii au adoptat o abordare de tipul „construim acum, reparăm mai târziu” pentru a pune țara în mișcare cât mai repede posibil.

Inițial, Sampoong ar fi trebuit să devină un complex rezidențial cu patru etaje, care urma să fie construit de o companie numită Woosung Construction, angajată pentru a pune fundația în 1987.

Cu toate acestea, la jumătatea procesului, Lee Joon, șeful grupului Sampoong, a decis să schimbe macazul, iar planurile au fost modificate: în loc de complex de apartamente, clădirea avea să devină unul dintre cele mai mari și mai luxoase magazine din Coreea de Sud.

Deși folosirea unei clădiri de asemenea dimensiuni ca magazin de tip mall era contrară reglementărilor locale, Lee a sfidat interdicția ordonând adăugarea unui patinoar, inițial neplanificat, la etajul cinci.

În construcții nu poți decide pur și simplu să schimbi funcția de bază a unei clădiri fără să modifici radical proiectul în sine, inclusiv prin reducerea dimensiunii și a numărului de grinzi de susținere, pentru a face loc scărilor rulante.

Reprezentanții Woosung au refuzat să facă modificările, așa că Joon a reziliat contractul și a decis ca propria lui companie de construcții să preia lucrarea. Aceasta s-a dovedit a fi doar una dintr-un lung șir de decizii proaste.

Modificările făcute „pe genunchi” anunță un dezastru iminent

Foto: Wikimedia

Clădirea Sampoong nu avea un cadru de oțel sau grinzi de oțel – oricare dintre acestea ar fi ajutat la susținerea încărcăturii. În schimb, fiecare etaj era susținut de coloane de beton. De asemenea, Sampoong a folosit bare de armare din oțel care nu corespundeau standardelor, fiind mai subțiri decât cele prevăzute de lege.

După ce a început construcția, Joon s-a răzgândit din nou, transformând patinoarul de la etajul cinci într-o galerie de restaurante încălzite printr-un si sistem de conducte cu apă caldă prin pardoseală.

Numit ondol, acest sistem este comun în Coreea. Numai că greutatea acestui sistem a mărit și mai mult presiunea asupra coloanelor de la etajele inferioare.

Deși clădirea era deja mult supraîncărcată de aceste modificări, poate cea mai proastă alegere făcută a fost adăugarea a trei unități de aer condiționat pe acoperiș. Greutatea lor combinată, de 45 de tone, era de peste patru ori mai mare decât cea pentru care clădirea fusese proiectată.

La lista tot mai mare de probleme s-a adăugat și faptul că vecinii s-au plâns de zgomotul făcut de unitățile de aer condiționat. În consecință, conducerea a decis să mute echipamentul pe latura opusă a clădirii, dar, în loc să folosească o macara, așa cum se face de obicei, compania a folosit scripeți și role pentru a trage unitățile.

S-au creat astfel fisuri în acoperiș, care nu au făcut decât să se lărgească din cauza vibrațiilor pe care aparatele de aer condiționat le emiteau de fiecare dată când erau pornite. Coloana care se afla chiar sub unitățile de aer condiționat de la etajul cinci a suportat cea mai mare parte a greutății.

29 iunie 1995, ziua marelui dezastru

Rămășițele clădirii la scurt timp după prăbușire. Foto: Wikimedia

În ziua prăbușirii s-au întâmplat două lucruri extraordinare. Din cauza creșterii alarmante a numărului și dimensiunii fisurilor (unele aveau lățimea de aproape zece centimetri), s-a luat decizia de a opri unitățile de aer condiționat și de a bloca accesul clienților la etajul cinci.

Inginerii chemați să evalueze fisurile au avertizat că cedarea structurală totală era iminentă, dar magazinul era neobișnuit de aglomerat în acea după-amiază. Nedorind să piardă din vânzări, conducerea a refuzat să evacueze clădirea, deși ulterior s-a descoperit că majoritatea managerilor și directorilor au fost evacuați din clădire în acel moment.

Îngropați sub dărâmături, unii oameni au murit înecați

Peste 1.500 de persoane au fost prinse sub dărâmături, strivite de ceea ce fusese cândva un far strălucitor al prosperității sud-coreene. Operațiunea de salvare a început aproape imediat, dar, după două zile, oficialii au declarat că toți supraviețuitorii fuseseră deja salvați și că pur și simplu nu exista nicio șansă ca sub dărâmături să mai fie găsiți alți supraviețuitori.

Statutul a fost schimbat din „operațiune de salvare” în „operațiune de recuperare”. Bineînțeles – și din fericire -, s-au înșelat. Trei supraviețuitori au sfidat șansele. Unul a fost salvat după zece zile, altul după 12 zile, iar un tânăr de 19 ani a fost scos dintre dărâmături după 16 zile.

Multe victime au murit înecate cu apa cu care pompierii încercai să stingă flăcările. Foto: Wikimedia

Supraviețuitorii au remarcat că, în mod tragic, unele dintre persoanele îngropate sub rămășițele magazinului au supraviețuit prăbușirii, dar s-au înecat din cauza eforturilor pompierilor de a stinge flăcările provocate de mașinile care luaseră foc.

Ancheta asupra tragediei a arătat că, pe lângă adaosul nepotrivit de la etajul cinci, unitățile de aer condiționat prost amplasate și reducerea diametrului și a numărului de coloane de susținere, prăbușirea a fost „furtuna perfectă” declanșată de ingineria făcută de mântuială.

Dacă dezvoltatorii s-ar fi ținut de planurile inițiale, structura ar fi fost de două ori mai puternică decât era necesar. Având în vedere toate erorile, a fost uimitor faptul că structura a rezistat timp de șase ani.

Adevărul și consecințele

O femeie ține portretul fiului ei de 23 de ani, victimă în dezastrul din 1995. Foto: Getty Images

Doi membri ai grupului Sampoong au fost condamnați la închisoare pentru neglijență – Lee Joon și fiul său, Lee Han-Sang (a cărui soție s-a aflat printre cei prinși în dărâmături). De asemenea, diverși oficiali ai orașului au fost trimiși la închisoare pentru că au acceptat mită pentru a trece cu vederea defectele arhitecturale și structurale ale clădirii.

Dacă s-ar putea spune că a ieșit și ceva bun din această tragedie, probabil că acest lucru ar fi cererea sud-coreenilor de a se face dreptate și de a avea instituții conduse cu responsabilitate.

După ce s-a descoperit că betonul folosit pentru clădire era, de asemenea, de calitate inferioară și că toate reglementările posibile păreau să fi fost încălcate, standardele de siguranță coreene au fost drastic revizuite.

Noi inspecții au dezvăluit că sute de alte clădiri din Seul erau, de asemenea, pe punctul de a se prăbuși. Doar o singură clădire din 50 a fost considerată sigură, una din șapte trebuia reconstruită de la zero, iar patru din cinci necesitau renovări majore.

Ca să știi mai mult, citește „Dezastre și accidente. Ghid practic de supraviețuire”

Oricine poate fi nevoit să devină erou atunci când se confruntă cu un dezastru. Ca atare, trebuie să știi cum să bandajezi o rană, cum să înfrunți o furtună mortală sau cum să iei rapid decizii de viaţă sau de moarte după un accident. Deși nimeni nu poate fi pregătit pentru orice eveniment, oricine poate învăța lucrurile esențiale pentru propria supraviețuire și pentru a-i salva pe alții. Această carte te poate ajuta să rămâi în viaţă.

„Dezastre și accidente. Ghid practic de supraviețuire” se găsește cu reducere pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu