Povestea tragică a lui August Landmesser, omul care a refuzat să-l salute pe Hitler

Fotografia de mai jos circulă pe internet de câțiva ani. A devenit populară datorită actului de nonconformism subtil, dar profund, al unuia dintre protagoniștii săi: August Landmesser.

Nu putem ști câți oameni din acea fotografie acționau din teamă, conștienți că a nu-l saluta pe Adolf Hitler era totuna cu a-și semna actul de condamnare.

Adoptat de Partidul Nazist în anii ’30, salutul „Sieg Heil!”, care înseamnă „(Pentru) Victorie!” sau „Trăiască victoria!”, era obligatoriu pentru cetățenii germani, ca act de loialitate față de Fuhrer, partid și națiune. Realizată la 13 iunie 1936, fotografia a devenit populară după ce a fost publicată de ziarul german Die Zeit la 22 martie 1991. Foto: Wikimedia

Potrivit War History, faptul că însuși Hitler stătea în fața mulțimii la momentul realizării fotografiei face ca actul de nesupunere să fie cu atât mai admirabil. Însă ceea ce ar putea să pară un act de revoltă justificată era, cel mai probabil, un gest de dragoste.

August Landmesser, bărbatul cu brațele încrucișate, era căsătorit cu o evreică. Povestea „anti-gestului” lui August Landmesser începe, în mod ironic, odată cu înființarea Partidului Nazist.

În 1930, economia Germaniei era la pământ, situație care a contribuit la venirea la putere a lui Adolf Hitler și a Partidului Nazist.

August Landmesser a fost însurat cu o evreică

Crezând că dacă avea relațiile potrivite ar putea să obțină un loc de muncă într-o economie în cădere liberă, Landmesser a devenit nazist cu carnet de membru de partid.

Nu avea de unde să știe că tocmai sentimentele sale urmau să stea în calea succesului pe care i l-ar fi putut aduce afilierea politică.

August Landmesser, omul care a refuzat să-l salute pe Hitler
Convins că astfel își va face relații prin care să obțină un loc de muncă (ceva mult râvnit în economia prăbușită a Germaniei), August Landmesser a aderat la Partidul Nazist. Foto: Wikimedia

În 1934, Landmesser a întâlnit-o pe Irma Eckler, o evreică. Cei doi s-au îndrăgostit imediat. Un an mai târziu, August a fost exclus din partid din cauza logodnei sale. Cererea de căsătorie le-a fost refuzată celor doi tineri sub incidența prevederilor rasiste ale Legilor de la Nuremberg.

În luna octombrie a aceluiași an, Irma a născut o fetiță, Ingrid. Trei ani mai târziu, în 1937, soții și fiica lor au încercat să fugă în Danemarca, dar au fost prinși la graniță. August a fost arestat și acuzat de „dezonorarea rasei”, fiind întemnițat pentru un scurt timp.

La tribunal, cei doi soți au spus că nu știau că Eckler era evreică, deoarece fusese botezată într-o biserică protestantă, după ce mama ei se recăsătorise. În mai 1938, August a fost achitat din lipsă de probe, dar a fost avertizat că urma să fie pedepsit dacă va repeta fapta.

Autoritățile s-au ținut de cuvânt: după numai o lună, August a fost arestat din nou și condamnat la doi ani și șase luni de muncă silnică într-un lagăr de concentrare. Nu avea să-și mai vadă soția niciodată.

August Landmesser, omul care a refuzat să-l salute pe Hitler
Irma Eckler a murit într-un lagăr de concentrare, în 1942. Foto: Wikimedia

Între timp, în Germania a fost adoptată în mod tacit o lege care prevedea arestarea soțiilor evreice ale bărbaților germani care „dezonoraseră rasa”. La momentul arestării, Irma era însărcinată cu cea de-a doua fetiță a cuplului, Irene, pe care a născut-o în lagăr.

Ambele fete au fost trimise la orfelinat, însă Ingrid a fost încredințată, până la urmă, bunicilor ei „arieni”, părinții lui August Landmesser. Irene urma să fie luată din orfelinat și trimisă în lagăr, dar o cunoștință de familie a luat-o și a dus-o în Austria, unde era în siguranță.

Când s-a întors în Germania, Irene a fost ascunsă din nou – de data aceasta, în pavilionul unui spital unde actele de identitate de evreică aveau să fie „pierdute”. Acest lucru i-a permis să trăiască chiar sub nasul asupritorilor ei până la capitularea Germaniei.

A murit pe frontul din Croația

Povestea mamei lor este mult mai tragică. În timp ce fiicele ei erau mutate din orfelinate în aziluri pentru copii și în alte ascunzători, Irma a murit în 1942, în camerele de gazare din Bernburg.

August Landmesser a fost eliberat în 1941 și a început să lucreze ca maistru. Doi ani mai târziu, Landmesser a fost recrutat în infanteria germană, alături de mii de alți bărbați.

August Landmesser, omul care a refuzat să-l salute pe Hitler
Singura fotografie cunoscută în care apare întreaga familie Landmesser-Eckler, făcută în iunie 1938. Chiar dacă le era interzis să se întâlnească, cei doi soți apăreau uneori împreună în public. Foto: Wikimedia

A dispărut în Croația, unde se presupune că a murit cu șase luni înaintea capitulării Germaniei. Fotografia celebră a salutului nazist a fost realizată, cel mai probabil, pe 13 iunie 1936, când August Landmesser lucra pe șantierul naval „Blohm & Voss” și încă avea o familie la care să se întoarcă acasă.

În timpul inaugurării unui nou vas, muncitorii au fost uimiți când l-au văzut pe însuși Hitler pe șantier. Probabil că August a fost incapabil să-l salute tocmai pe omul care le decăzuse din demnitatea de om pe fiica și soția lui, și pe alții ca ele.

La fel de probabil este că Landmesser știa că pe șantierul naval se află fotografi de la ministerul propagandei.

August și Irma au fost declarați morți oficial în 1949. În 1951, senatul din Hamburg a recunoscut căsătoria dintre August și Irma. Fiicele lor au împărțit numele părinților: Ingrid a luat numele tatălui, iar Irene a păstrat numele mamei.


În continuarea acestui articol, îți recomandăm Jurnalul Annei Frank, autobiografia cutremurătoare a unei fetițe evreice de 13 ani. Jurnalul acoperă perioada de doi ani în care Anne și familia ei au stat ascunși în anexa unei clădiri, pentru a nu fi găsiți și deportați de naziști. Cartea este disponibilă aici.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu