Povestea Sf. Valentin are de-a face mai mult cu moartea și mai puțin cu dragostea

Cum de-am ajuns să ne bucurăm și noi, românii, de Ziua Sfântului Valentin, o sărbătoare din Occident pentru care întreaga lume face cadouri de zeci de miliarde de dolari? Originile Sf. Valentin se trag din secolul III al erei noastre, de la un om care a avut un sfârșit brutal.

Sfântul Valentin din Terni a fost martirizat în anul 269 (oricum, în perioada respectivă, anul exact depinde de ce enciclopedie a martirilor creștini citești). Potrivit legendei, acest medic și preot roman a fost torturat, bătut cu pietre și apoi decapitat.

Crimele sale: încheierea de căsătorii între păgâni și creștini și – mult mai grav – tentativa de a-l converti la creștinism pe împăratul Claudius al II-lea. Din aceste motive, sf. Valentin a devenit protectoul dragostei, al tinerilor îndrăgostiți și al căsătoriilor (dar îi sunt atribuite și puteri tămăduitoare împotriva ciumei și epilepsiei).

Sărbătorirea sa la 14 februarie a fost hotărâtă de Papa Ghelasie I, în anul 496. Istoricii nu au căzut încă de acord dacă introducerea acestei sărbători a avut scopul de a înlocui festivalul păgân al fertilității numit Lupercalia (sau Desfrâul Sacru).

sf. valentin
Cel mai probabil, numele de Lupercalia vine de la lupus, care înseamnă lup în limba latină. Totuși, atât etimologia, cât și semnificația cuvântului Lupercalia sunt învăluite în mister. Foto: Wikimedia.org

Oricum, odată cu trecerea timpului, ziua sfântului Valentin a început să capete conotații din ce în ce mai romantice. Potrivit unei legende, sfântul Valentin s-a împrietenit (sau s-a iubit) cu fiica oarbă a unui judecător (sau temnicer, conform unei variante).

I-ar fi scris acesteia scrisori pe ascuns, semnate de „al tău Valentin”, iar apoi i-a redat vederea, de dincolo de mormânt. Pe măsură ce cultul dragostei curtenești s-a răspândit în Europa în Evul Mediu, ziua din mijlocul lunii februarie a început să fie învăluită într-o lumină tot mai romantică.

Poetul medieval englez Geoffrey Chaucer menționa și el Ziua Sf. Valentin și descria luna februarie ca fiind „perioada când puicile își caută perechile”.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

De 11 ori sf. Valentin

Știm, așadar, cum a devenit ziua de 14 februarie, a sf. Valentin, una dintre cele mai romantice zile din an. Dar, adevărul este că nu se cunosc prea multe despre sfântul Valentin. Biserica Catolică sărbătorește 11 sfinți cu numele Valentin și cel puțin doi dintre aceștia au trăit cam în aceeași perioadă cu Valentin din Terni.

În calendarul ortodox, sfântul Valentin este sărbătorit pe 30 iulie. Pentru că originile sale sunt atât de tulburi, sărbătoarea de sfântul Valentin a fost scoasă din calendarul catolic în anul 1969 (cu toate că este considerat în continuare sfânt).

Așadar, să nu disperați dacă de sfântul Valentin – Valentine’s Day – nu vă ies chiar toate planurile. Cu siguranță, nu poate fi mai rău decât bătaia cu pietre, confundarea cu alte zece persoane, decapitarea sau excluderea din calendarul Bisericii. Numai sfântul Valentin a avut parte de așa ceva. Dar – „vorba ceea” – dragostea învinge orice!


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu