Povestea lui Sasha Pesic, omul care are grijă de peste 750 de câini

În 2008, când a salvat câțiva pui abandonați, Sasha Pesic nu avea de unde să știe că, timp de peste un deceniu, avea să mai salveze 1.200 de câini și că va continua să aibă grijă de 750 dintre ei.

Lumea a făcut cunoștință cu Sasha Pesic în 2015, când o filmare care îl arăta coborând ca un acrobat la piciorul unui pod ca să salveze un câine a devenit virală pe platformele sociale, adunând peste 63 de milioane de vizualizări numai pe Facebook (vezi clipul de mai jos).

Nimeni din afara Serbiei sau, mai precis, nimeni din afara orașului Nis nu știa cine era Pesic și faptul că avea în grija sa sute de câini. După ce a salvat câțiva pui abandonați în urmă cu peste zece ani, Pesic și-a dedicat viața îngrijirii câinilor abandonați.

A adunat în jur de 1.200 de câini de pe străzile din Nis, dintre care 400 au fost adoptați de oameni din lumea întreagă. Însă Pesic continuă să aibă 750 de câini în grija sa și are nevoie de ajutor.

Numai mâncarea pentru cei 750 de câini îl costă pe Sasha 10.000 de euro pe lună, pe lângă alte mii de euro plătiți pentru veterinari, pentru angajații săi și pentru mentenanța adăpostului temporar de câini.

Pesic se descurcă mulțumită donațiilor, dintre care cea mai mare parte vine din afara Serbiei, fiindcă se pare că conaționalii săi nu se înghesuie să-l ajute. De fapt, mulți dintre ei fac lucrurile și mai dificile, abandonând câini lângă adăpost, știind că pe Sasha nu-l va lăsa inima să-i lase să moară de foame.

Sasha afișează un îndemn împotriva cruzimii față de animale. Foto: Sasha Pesic / Facebook

„De obicei, oamenii abandonează aici câinii nedoriți și rareori vin să adopte vreunul dintre câinii din adăpost. Abandonează câinii în apropierea adăpostului pe timp de noapte, ca să nu fie văzuți. Câinii sunt ființe vii și cred că ar trebui tratați mai bine, însă așa stau lucrurile aici”, a declarat Pesic pentru Niske Vesti.

„Am cerut de multe ori ajutor și am mereu nevoie de ajutor, însă conaționalii mei nu sunt interesați de această chestiune”, a adăugat Pesic.

Din fericire, iubitorul de animale a găsit sprijin în afara Serbiei. Multe persoane care gândesc ca el donează bani în fiecare lună și îl ajută să le găsească o casă câinilor săi iubiți. Cu ajutorul unei campanii pe Patreon, Sasha încearcă să adune destule donații lunare pentru a-și finanța adăpostul.

Încă nu a reușit, însă este pe drumul cel bun. Sasha a fondat adăpostul pentru canine în locația unui vechi club ecvestru, pe un teren al primăriei. Însă, în loc să fie ajutat de autoritățile locale din Nis, a primit doar amenințări cu evacuarea.

„Au nevoie doar de puțină dragoste, mâncare și îngrijire și în curând devin din nou blânzi și veseli”, spune Sasha. Foto: Sasha Pesic / Facebook

Din fericire, o petiție semnată de mii de oameni au convins autoritățile să dea înapoi. Chiar dacă problema nu este rezolvată permanent, Pesic este recunoscător pentru faptul că animalele lui încă au o casă.

Adăpostul este supraaglomerat, după cum recunoaște Sasha, însă deocamdată nu are o alternativă mai bună. Mulți oameni se confruntă cu probleme când vine vorba de îngrijirea unui singur câine, așa că să îngrijești 750 de câini pare aproape imposibil.

Totuși, Sasha spune că știe fiecare câine pe nume și îi face plăcere să aibă grijă de animale și să le facă să uite de trauma abandonului și a vieții pe stradă.

„Se recuperează repede, au nevoie doar de puțină dragoste, mâncare și îngrijire și în curând devin din nou blânzi și veseli. Îmi doresc să fi avut condiții mai bune, mâncare mai bună și cutii mai bune ca să putem construi un adăpost mai mare care să îndeplinească toate standardele și să fie conform legislației”, spune Pesic.

Sasha Pesic mai are mult până să-și îndeplinească visul, însă, după lupta sa care continuă de un deceniu, s-a ales cu admirația a mii de oameni din lumea întreagă, și – cel mai important – cu recunoștința și dragostea câinilor pe care i-a salvat în această perioadă.

Dacă vrei să afli mai multe despre Sasha Pesic și câinii lui sau dacă dorești să donezi pentru cauza sa, vizitează site-ul Adăpostul lui Sasha.

Ca să știi mai mult, citește „Chaser: Descoperirea geniului câinelui care știe 1.000 de cuvinte”

Cățelușa Chaser i-a fascinat atât pe iubitorii de câini, cât și pe oamenii de știință. Povestea ei dezvăluie potențialul dialogului cu câinii cu mult dincolo de comenzile de tipul „adu mingea”. După ce a luat un pui de Border Collie, botezat Chaser, profesorul de psihologie John Pilley a dorit să exploreze granițele învățării limbajului și comunicării dintre oameni și cel mai bun prieten al omului.

Dând dovadă de performanțe considerate până atunci imposibile la câini, Chaser a memorat în scurt timp numele a peste o mie de jucării și propoziții cu multiple elemente de gramatică. Realizările lui Chaser revoluționează modul în care ne raportăm la inteligența animalelor. Călătoria lui John Pilley și a lui Chaser demonstrează puterea învățării prin joc și ne deschide ochii către potențialul nemărginit al animalelor pe care le iubim.

„Chaser: Descoperirea geniului câinelui care știe 1.000 de cuvinte” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

3 comentarii la „Povestea lui Sasha Pesic, omul care are grijă de peste 750 de câini”

  1. Daca toti cainii aia ar deveni oameni ori ar fi ajutati sa devina oameni ar fi cu mult peste omenirea actuala. Exact asta nu sufar, ca nu am tehnologia sa modific genetic o creatura de aici si sa o transform in om. Omul de acum e vai steaua lui….

  2. – exista unele fiinte bipede, care zic inainte cu incapatanare ca patrupedul „caine” este cel mai bun prieten al omului – greseala mare – asta a fost pe cand omul traia in pesteri – cel mai bun prieten al omului scapat de pestera a fost calul, un animal evoluat, docil, nepretuit de eficient, cu ajutorul caruia omul a fost in stare sa evolueze pana in epoca moderna, incepand de unde stiinta, incetul cu incetul, a preluat rolul calului, animal devenit, tot incetul cu incetul, legenda vie … – cainele este prietenul unor oameni care nu-s in stare sa iubeasca oameni sau sa aibe in stapanire un cal sau inlocuitorul acestuia, stiinta. – cainii nu trebuie sa fie distrusi, ci impiedicati sa se inmulteasca haotic, in virtutea legilor primitive ale naturii sau a rautatii unor oameni, care s-ar tot folosi de caini cum se folosesc altii de sportivii de performanta, adica pentru a trai parazitic din castigul nemuncit al spectacolului, la care principalul factor rau este omul devorator de distractii …

    • Comentariul lui Stan este extrem de ciudat si nu are sens sa spun mai mult.
      Cert este ca oamenii cred ca numai ei au dreptul sa traiasca pe planeta asta , se inmultesc in nestire si acopera cu ciment si asfalt suprafete din ce in ce mai mari pentru a-si face loc doar pentru ei distrugand tot ce e viu in jur – intreaga natura necuvantatoare. Oamenii needucati care nu au habar de spiritualitate si care nu stiu ce e adevarata umanitate vor plati un pret greu pentru nechibzuinta lor pentruca si planeta e un organism viu care va colapsa intr-o zi si va disparea cu oameni cu tot. Planeta Pamant este un dar de la Dumnezeu pentru intreaga creatie cuvantatoare si necuvantatoare doar egoismul si avaritia ii fac pe oameni sa creada ca au dreptul sa o stapaneasca uitand ca ei – oamenii – sunt simpli trecatori.

Lasă un comentariu