Povestea lui Chaser, cel mai inteligent câine studiat vreodată

Câinii sunt, fără îndoială, unele dintre cele mai inteligente animale de pe planetă. Au o inteligență emoțională deosebit de dezvoltată, sunt capabili să empatizeze și să creeze legături profunde cu oamenii, precum și să învețe cuvinte și concepte noi.

Se știe că aceste animale pot învăța, în medie, 165 de cuvinte, însă Chaser, o femelă din rasa Border Collie, a depășit cu mult această capacitate.

Cel mai inteligent caine - Chaser
Chaser. Foto: Dognition

Chaser, care a trăit până în 2019, a fost câinele cu cea mai bună memorie testată vreodată. Putea identifica după nume 1.022 de jucări, iar vocabularul său se situa la nivelul cunoștințelor unui copil de trei ani.

De asemenea, Chaser putea recunoaște cuvinte comune, precum „casă”, „copac” sau „minge”. Avea abilitatea de a înțelege propoziții de complexitate medie și de a învăța noi comportamente, prin imitație.

Datorită acestei abilități, Chaser este considerat adesea cel mai inteligent câine din lume.

„Pop-Pop” și Chaser

Chaser 01
Chaser, alături de stăpânul său, John Pilley. Foto: American Kennel Club

Chaser a venit pe lume la 28 aprilie 2004, la o fermă din Pauline, Carolina de Sud, SUA. La doar opt săptămâni, a fost adoptată de profesorul John Pilley (care își spunea „Pop-Pop” când o dresa pe Chaser), pornind într-o aventură care avea să le schimbe amândurora viețile.

Aventura lui John și a lui Chaser demonstrează puterea legăturii dintre oameni și animale, precum și eficiența învățării prin joc. Povestea lor nu doar că ne arată potențialul extraordinar al animalelor de lângă noi, ci este și un exemplu care ne inspiră.

Abilitățile lui Chaser au fost dezvoltate de stăpânul său, profesor emerit de psihologie la Colegiul Wofford, din Carolina de Sud.

Cel mai inteligent caine - Chaser 02
Foto: American Kinship Circle

Totul a început la câțiva ani după ce Pilley s-a pensionat. În acea perioadă, profesorul a citit un articol despre un câine Border Collie din Germania care știa peste 200 de cuvinte.

Potrivit articolului, capacitățile lingvistice atribuite până atunci doar copiilor puteau fi prezente și la alte animale, nu doar la oameni.

Profesorul o adusese acasă pe Chaser de aproximativ două săptămâni și s-a decis să testeze pe ea această teorie.

Chaser 03
Foto: Four Long Legs

Potrivit cărții „Chaser: Descoperirea geniului câinelui care știe 1.000 de cuvinte”, pe care a scris-o ulterior Pilley, acesta a mărturisit că voia să exploreze limitele învățării limbajului și ale comunicării dintre oameni și câini.

Cel mai inteligent câine a făcut antrenamente zilnice timp de trei ani

Astfel, timp de trei ani, profesorul și colegul său, Alliston Reid, au petrecut până la cinci ore pe zi îmbogățind experiențele sociale și de învățare ale lui Chaser, pe care le-au documentat și înregistrat.

Cei doi testau vocabularul lui Chaser în mod regulat. Grupuri de 20 de jucării erau alese la întâmplare și puse într-o altă cameră, de unde câinele trebuia să le recupereze după nume.

Jucăriile se aflau într-o altă cameră pentru ca antrenorul/dresorul să nu îi dea involuntar lui Chaser indicii despre ce jucărie trebuia să aleagă.

Potrivit New Scientist, câinele a finalizat cu succes 838 de teste pe parcursul a trei ani și nu a obținut niciodată un punctaj mai mic de 18 din 20.

Chaser, cel mai inteligent câine din lume, a demonstrat, de asemenea, un nivel ridicat de „istețime” prin capacitatea de „raționament inferențial”.

Cel mai inteligent caine - Chaser 04
Foto: PBS

Aceasta înseamnă că putea deduce numele unui obiect nou prin excluderea obiectelor ale căror nume le cunoștea deja.

Chaser a murit în 2019

Reviste științifice precum Behavioural Processes și Learning and Motivation au publicat cercetările și descoperirile celor doi oameni de știință.

Curând, Chaser a devenit celebră în întreaga Americă. Articole despre cei doi au apărut în mai multe ziare din SUA, iar mai multe posturi de televiziune au realizat reportaje despre Chaser și performanțele sale.

Chaser 05
Foto: Inside Edition

De asemenea, Pilley și câinele său au fost subiectul unui film documentar care a avut premiera în martie 2020.

John Pilley s-a stins din viață pe 17 iunie 2018. Avea 89 de ani. Fiica lui Pilley a relatat că, înainte de moartea tatălui ei, Chaser s-a poziționat în fața patului stăpânului său, privind direct spre el, și a lătrat tare. Și-a ținut privirea ațintită asupra lui până după ce acesta a murit.

După decesul lui Pilley, Chaser a locuit împreună cu fiica lui Pilley și cu familia acesteia. S-a stins din viață la 29 iunie 2019, la puțin peste un an de la moartea stăpânului său.

Însă, chiar dacă nu mai este printre noi, Chaser a demonstrat că mai există multe de descoperit cu privire la inteligența animalelor și că acestea au capacități pe care încă nu putem decât să le intuim.

Ca să știi mai mult, citește cartea „Chaser: Descoperirea geniului câinelui care știe 1.000 de cuvinte”

Cățelușa Chaser i-a fascinat atât pe iubitorii de câini, cât și pe oamenii de știință. Povestea ei dezvăluie potențialul dialogului cu câinii cu mult dincolo de comenzile de tipul „adu mingea”. După ce a luat un pui de Border Collie, botezat Chaser, profesorul de psihologie John Pilley a dorit să exploreze granițele învățării limbajului și comunicării dintre oameni și cel mai bun prieten al omului.

Dând dovadă de performanțe considerate până atunci imposibile la câini, Chaser a memorat în scurt timp numele a peste o mie de jucării și propoziții cu multiple elemente de gramatică. Realizările lui Chaser revoluționează modul în care ne raportăm la inteligența animalelor. Călătoria lui John Pilley și a lui Chaser demonstrează puterea învățării prin joc și ne deschide ochii către potențialul nemărginit al animalelor pe care le iubim.

Cartea „Chaser: Descoperirea geniului câinelui care știe 1.000 de cuvinte” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu