Povestea familiilor care au fugit din Germania de Est într-un balon improvizat

La 15 septembrie 1979, două familii au reușit să fugă din Germania de Est zburând peste graniță într-un balon cu aer cald pe care l-au construit pe ascuns, în propriile case.

A fost una dintre cele mai spectaculoase evadări din Germania de Est, un exemplu de determinare și curaj, alimentate de dorința de libertate și un trai mai bun.

Doi prieteni scornesc un plan nebunesc

Familia Wetzel
Familia Wetzel. Foto: K. Loesche

Peter Strelzyk și Günter Wetzel s-au întâlnit pentru prima dată în 1974, când lucrau la o fabrică de mase plastice. Cei doi s-au împrietenit și, treptat, au început să își împărtășească nemulțumirile față de regimul est-german.

„Eram supuși constant propagandei și minciunilor. Nu eram liberi să citim ce voiam, să spunem ce gândeam sau să călătorim unde doream, cu excepția celorlalte țări comuniste”, relata Strelzyk în 1980, într-un interviu acordat revistei Popular Mechanics.

Din ce în ce mai frustrați de traiul sub regim totalitar, cei doi bărbați și-au dat seama că singura șansă la o viață mai bună era să părăsească țara.

În martie 1978, Strelzyk și Wetzel au convenit să lucreze împreună la un plan de evadare pentru ei și pentru familiile lor. Cum frontierele terestre erau practic impenetrabile, cei doi și-au dat seama că ar fi avut șanse mai mari de reușită pe calea aerului.

La început, au luat în calcul să construiască un elicopter, dar au abandonat ideea după ce au constatat că o astfel de misiune era prea complicată.

În cele din urmă, au ajuns la concluzia că cel mai bun mijloc de transport era un balon cu aer cald.

Primul balon a fost confecționat din perdele și lenjerii de pat

Cele doua familii
Familiile Wetzel și Strelzyk. Foto: newsd.co

După ce au făcut calculele, Strelzyk și Wetzel și-au dat seama că aveau nevoie să confecționeze un balon uriaș pentru a transporta în siguranță patru adulți și patru copii. Recipientele de gaz, arzătoarele și nacela în sine ar fi urmat să cântărească în jur de 1.65 tone.

Timp de aproximativ un an și jumătate, cei doi au lucrat la construirea nacelei, a arzătoarelor de gaz și a unui aruncător de flăcări improvizat, pe care urmau să îl folosească la decolare, pentru a obține rapid o cantitate mare de aer cald.

În tot acest timp, soțiile lor, Petra Wetzel și Doris Strelzyk, au cusut balonul propriu-zis din draperii, lenjerii de pat, perdele de duș și alte materiale aduse acasă bucată cu bucată.

La 28 aprilie 1978, cele două familii erau gata pentru zborul de încercare, însă balonul nu s-a ridicat de la sol – Wetzel și Strelzyk făcuseră o greșeală majoră de calcul.

Familiile Strelzyk și Wetzel
Familiile Strelzyk și Wetzel la o recepție a prim-ministrului bavarez Franz Josef Strauss. Foto: SZ Photo / AP / DPA / Picture Alliance

Țesăturile folosite la confecționarea balonului erau prea poroase și lăsau aerul fierbinte să scape. Balonul era, așadar, inutil. Ca să scape de el, Strelzyk l-a dezmembrat și l-a ars în cuptor, bucată cu bucată, de-a lungul mai multor săptămâni.

În ciuda eșecului, Wetzel și Strelzyk nu erau dispuși să renunțe, așa că au hotărât să construiască un alt balon. De data aceasta, au ales să folosească tafta, un material dens care, potrivit calculelor, ar fi permis balonului să se ridice de la sol.

Zborul eșuat al familiei Strelzyk

La începutul lunii iunie 1978, cei doi au cumpărat 900 de metri pătrați de tafta dintr-un magazin din Leipzig, prezentându-se în fața vânzătorului ca „ingineri de la un club de navigație”, cu pretextul că aveau să folosească materialul ca să confecționeze vele.

După mai multe încercări eșuate, Wetzel, cuprins de disperare, a hotărât să renunțe la plan. Strelzyk, însă, a decis să ducă lucrurile până la capăt.

A continuat de unul singur construcția balonului, iar la 3 iulie 1979 familia Strelzyk a încercat să fugă din țară cu noul balon cu aer cald.

Au mers cu mașina până aproape de graniță, au montat balonul și au urcat în nacelă. De data aceasta, angrenajul s-a ridicat de la sol.

Totul a mers conform planului, până când balonul a trecut printr-un nor. Umiditatea a îngreunat materialul, iar aparatul de zbor a început să piardă altitudine.

Disperați, membrii familiei Strelzyk au aterizat la aproximativ 180 de metri de granița cu Germania de Vest. Au petrecut nouă ore furișându-se prin zona de frontieră fără a fi detectați, iar apoi au mai străbătut aproximativ 14 kilometri până la locul unde își abandonaseră mașina.

Balonul a fost lăsat acolo unde a aterizat și a fost descoperit de autorități în dimineața următoare.

Dacă la început nu reușești, încearcă din nou!

Cu autoritățile intrate în alertă și în căutare de informații despre cei care folosiseră balonul, Strelzyk și Wetzel s-au apucat din nou de treabă și, în scurt timp, au finalizat cel de-al treilea balon.

Prognoza meteo pentru noaptea de 15/16 septembrie 1979 părea perfectă pentru evadarea planificată. Esențial pentru planul lor era un vânt puternic dinspre nord, care să îi ajute să ajungă rapid în Germania de Vest.

Dupa aterizare
Fotografiați la scurt timp după aterizarea în Germania de Vest: Peter și Doris Strelzyk (rândul din spate) cu fiii lor, Frank (15 ani) și Andreas (11 ani), precum și Petra Wetzel (cu spatele la cameră) și fiii săi, Peter (patru ani) și Andreas (doi ani). Foto: Keystone

Deși nu apucaseră să testeze noul balon, membrii celor două familii au decis să riște și să încerce să fugă. Astfel, la primele minute ale zilei de 16 septembrie 1979, cele două familii s-au deplasat cu mașinile în apropiere de graniță. La ora 2:26, balonul s-a ridicat de la sol, cu toți membrii familiilor Wetzel și Strelzyk la bord.

La doar câteva minute după decolare, poliția a fost alertată cu privire la un obiect zburător neidentificat care se îndrepta spre graniță. Deși și-au îndreptat reflectoarele spre cer, polițiștii nu au reușit să repereze balonul.

După 28 de minute de zbor și emoții pe care putem doar să ni le imaginăm, cei opt est-germani au reușit să aterizeze la 24 de kilometri distanță de locul decolării, pe câmpul unui agricultor din Germania de Vest. Pentru cele două familii curajoase, libertatea era, în sfârșit, o realitate.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu