O poțiune medievală veche de 1.000 de ani rivalizează cu antibioticele moderne

Pe măsură ce bacteriile periculoase devin tot mai rezistente la antibioticele moderne, cercetătorii își îndreaptă atenția inclusiv către manuscrisele medicale vechi pentru a descoperi tratamente eficiente.

Există indicii că o poțiune medievală veche de 1.000 de ani și-ar putea servi drept leac în cazurile în care antibioticele încep să dea greș.

Remediu medieval
Foto: Pinterest

Rețeta a fost descoperită în unul dintre cele mai vechi compendii medicale din Anglia medievală, cunoscut sub denumirea de „Bald’s Leechbook”.

Cu toate că unele remedii prezentate în volum sunt în mod evident ridicole (inclusiv un unguent împotriva spiridușilor), altele, precum „Bald’s eyesalve” („Unguentul pentru ochi al lui Bald”), sunt eficiente inclusiv judecând după standardele moderne.

Soluția distruge structurile create de bacteriile rezistente

Pornind de la cercetări anterioare, oamenii de știință au arătat că acest amestec de ingrediente naturale – usturoi, ceapă sau praz, fiere de vacă și vin – are puternice proprietăți antiseptice.

Bald Leechbook
Foto: The British Library Board

Mai mult, remediul pare să fie eficient împotriva unor bacterii periculoase care au dezvoltat rezistență la multe medicamente moderne, arată un studiu publicat în revista Nature.

După ce au preparat 75 de loturi (unele cu ceapă, altele cu praz), cercetătorii au pus la încercare remediul medieval. Se dovedise deja că acest medicament poate ucide Staphylococcus aureus (stafilococul auriu).

Însă un studiu recent coordonat de Jessica Furner-Pardoe, de la Universitatea Warwick, nu doar că susține concluziile anterioare, ci constată că remediul este eficient chiar și atunci când bacteria formează structuri rezistente, denumite biofilme.

Remediu medieval 02
Două recipiente ce conțin remediul medieval. Foto: Universitatea Warwick

Odată ce se formează, aceste structuri de microorganisme sunt foarte greu de distrus. Destructurarea biofilmului necesită administrarea de antibiotice în concentrații de o mie de ori mai mari decât în cazul formelor singulare. În anumite cazuri, se poate ajunge până la amputare, pentru a evita septicemia.

Cu toate acestea, se pare că unguentul pentru ochi al lui Bald este „dușmanul” perfect pentru aceste biolfilme.

Mai mult, remediul pare să distrugă și alte bacterii rezistente, precum Acinetobacter baumanii, Stenotrophomonas maltophilia, S. epidermidis și S. Pyogenes, care pot infecta rănile, forma biofilme și dezvolta imunitate la antibiotice.

Secretul preparării remediului

Există, totuși, un secret: ingredientele funcționează ca agent antimicrobian doar în forma finală a remediului. Când au separat sau purificat fiecare element, cercetătorii au constatat că eficiența antimicrobiană scădea dramatic.

În mod similar, atunci când un ingredient era eliminat din rețetă, eficiența remediului scădea considerabil.

Stafilococ auriu
Cultură de Staphylococcus aureus. Foto: Shutterstock

Autorii cercetării cred că acesta ar putea fi motivul pentru care remediile naturale nu au trecut testele științifice până acum. Atunci când sunt dezvoltate noi medicamente, savanții izolează compușii, însă medicina veche se baza mai mult pe combinarea ingredientelor.

Cercetătorii urmează să investigheze dacă unguentul dă rezultate în cadrul testelor clinice. Speranțele sunt mari, dat fiind că amestecul nu a provocat leziuni celulare la șoarecii supuși până acum testelor.

„Credem că sunt șanse să tratăm infecțiile piciorului diabetic, cele mai grave și mai rezistente infecții cu biofilme”, a declarat pentru CNN microbiologul Freya Harrison.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
 • Tachibana spune:

  Medicina straveche functioneaza? Exista adevar in Alchimie? Puteti acum a mi spune si ceva ce nu stiam.

 • Tachibana spune:

  M-am interesat si am si gasit reteta.
  Iat-o: “Ia usturoi si praz in parti egale si piseaza-le bine. Ia vin si bila de bou in parti egale si amesteca-le cu ele. Lasa compozitia intr-un vas de bronz pentru noua nopti si apoi trece-o printr-o tesatura sa o clarifici. Pune-l intr-un corn si noaptea aplica cu o pana asupra ochiului. Cel mai bun medicament.

 • Tachibana spune:

  Zice cartea: “Make an eyesalve against a wen” —ceea ce s-ar traduce ca “Fa un unguent impotriva unei tumori.” Nu e doar pentru tumori la ochi.

 • Tachibana spune:

  Ma scuzati, am gresit un pic. Vasul este din alama dar nu eram sigur.

 • >