Porumbelul cu inima sângerândă, pasărea care pare rănită la piept

În insulele din nordul arhipelagului Filipine trăiește o pasăre cu un aspect neobișnuit, care nu mai poate fi întâlnită nicăieri altundeva în lume: porumbelul cu inima sângerândă (Gallicolumba luzonica)

Este o specie de păsări foarte timide, care și-au primit numele datorită petei roșii de pe piept, ce seamănă cu o rană care sângerează.

Porumbelul cu inima sangeranda 01
Foto: Zoochat

Din cauza naturii lor retrase, porumbeii cu inima sângerândă sunt dificil de observat în habitatul lor natural. Trăiesc doar în nordul Filipinelor, inclusiv pe Insula Luzon, unde își au originile și unde există numeroase populații izolate.

O populație foarte mică a fost descoperită recent și pe Insula Polillo.

Porumbelul cu inima sângerândă trăiește la sol și zboară foarte rar

Cu coada scurtă și cu picioarele lungi, aceste păsări – în principal terestre – au ciocul și penele gri. Însă, datorită irizației lor, penele pot părea violet, albastru regal sau verde, în funcție de intensitatea luminii din mediul în care trăiesc păsările.

Porumbelul cu inima sangeranda 02
Foto: eBird

Pe aripi, porumbeii cu inima sângerândă au trei benzi maro-roșiatice. Gâtul, pieptul și părțile inferioare sunt albe, iar pata roșie de pe piept este înconjurată de pene roz.

Masculii și femelele seamănă foarte mult ca aspect și sunt destul de greu de deosebit. Totuși, pata roșie este ușor mai strălucitoare la masculi.

Aceste păsări își petrec cea mai mare parte a timpului la sol, în păduri, căutând printre frunze semințe, fructe căzute din copaci și insecte mici.

Porumbelul cu inima sangeranda 04
Foto: Paignton Zoo

Zboară în copaci doar ca să cuibărească și să doarmă. Își construiesc cuiburile pe crengi aflate la înălțime mică ori în tufișuri, nu foarte departe de sol.

Porumbeii din această specie sunt foarte timizi. Când te apropii de ele, păsările zboară doar o mică distanță, iar apoi fug ca să scape de amenințare.

În libertate, aceste păsări sunt relativ blânde, dar în captivitate devin agresive. Adesea, masculii trebuie separați, iar în volieră poate fi păstrată o singură pereche reproducătoare.

Gallicolumba luzonica sunt monogami

Porumbelul cu inima sangeranda 03
Foto: Pinterest

În captivitate, porumbeii cu inima sângerândă sunt monogami și perechile menține legături puternice. De obicei, se împerechează pe viață.

În timpul sezonului de reproducere, masculii curtează femelele urmărindu-le și umflându-și pieptul, pentru a scoate în evidență pata roșiatică.

Odată ce femela este cucerită, masculul își înclină capul în fața partenerei, în semn de afecțiune.

Porumbelul cu inima sangeranda 05
Foto: Pinterest

Deoarece păsările sunt dificil de observat în habitatul lor natural, oamenii de știință știu puține despre comportamentul lor de reproducere în libertate.

Se presupune că porumbeii cu inima sângerândă cuibăresc cel mai probabil la mijlocul lunii mai, când alte subspecii din același gen cuibăresc pe insulele filipineze din apropiere.

În captivitate, perechile reproducătoare se pot împerechea pe tot parcursul anului. Femelele depun două ouă, pe care ambii părinți le clocesc timp de 15 până la 17 zile. Masculul stă pe ouă în timpul zilei, iar femela, noaptea.

Porumbelul cu inima sangeranda 06
Foto: Tumblr

Deși puii părăsesc cuibul după aproximativ două săptămâni, părinții continuă să îi hrănească până la vârsta de o lună. Între vârsta de două și trei luni, puii încep să dezvolte penajul de adult.

Cei ținuți în captivitate trebuie separați de părinți, în caz contrar adulții îi atacă și uneori chiar îi ucid.

Populația de porumbei cu inima sângerândă este în declin

Porumbelul cu inima sangeranda 067
Foto: Pinterest

Aceste păsări joacă un rol important în biodiversitatea și ecologia locală. Insulele Luzon și Polillo găzduiesc multe specii de plante rare, endemice, iar porumbeii contribuie la perpetuarea florei prin dispersarea semințelor.

Din păcate, efectivele acestei specii suferă un declin moderat ca urmare a distrugerii sau fragmentării habitatului, cauzată de defrișări și de expansiunea agriculturii.

În plus, păsările sunt vânate de localnici pentru carne sau sunt prinse și ținute în captivitate ca animale de companie.


În continuare, descoperă o altă specie bizară de porumbei: Porumbeii cu ochii bulbucați, zburătorii de anduranță creați la Budapesta. Apoi, admiră aspectul deosebit al porumbeilor cu pene ondulate, vedetele concursurilor de frumusețe.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu