Cele mai jenante 15 porecle regale din istorie

De obicei, poreclele se „lipesc” de oameni ca urmare a unei trăsături fizice sau de caracter ori a unor obiceiuri ieșite din comun.

De-a lungul istoriei, nici măcar capetele încoronate nu au scăpat de porecle, iar unele supranume ele nu le-au făcut prea mare cinste.

De la Ioan Făcătorul de Copii la Constantin cu Nume de Rahat, în acest articol îți prezentăm 15 porecle regale care îți vor stârni râsul și care vorbesc despre trăsăturile de caracter care le-au marcat viața monarhilor.

În cele mai multe cazuri, ele reflectă și cât de mult i-au iubit sau urât supuși pe acești conducători. Un lucru este sigur: oamenii din Evul Mediu au perfecționat arta poreclei și aveau o ironie fină și un simț ciudat al umorului.

1

Carol cel Pleșuv

Porecle regale - Carol cel Plesuv
Carol cel Pleșuv nu era nicidecum chel. Foto: Pinterest

Carol a fost rege al Franciei Occidentale (843-877), rege al Italiei (875-877) și Împărat al Sfântului Imperiu Roman de Națiune Germană (875-877).

În ciuda poreclei, Carol cel Pleșuv nu era chel, dimpotrivă. Pentru a ironiza acest exces de pilozitate, supușii l-au poreclit tocmai pe dos.

2

Constantin Copronimul („cel cu Nume de Rahat)

Porecle regale - Constantin Copronimul
O monedă bătută cu chipul lui Constantin al V-lea. Foto: Numis Bids

Când vine vorba de porecle regale, cea a lui Constantin al V-lea este una dintre cele mai jignitoare. Constantin al V-lea a condus Imperiul Bizantin între 741 și 775. Porecla „Copronimul” provine din cuvintele grecești „kopra” („fecale”) și „onoma” („nume”).

Această poreclă i-au dat-o iconodulii, cu care a avut multe conflicte religioase. Motivul? Inconodulii spuneau că, la botez, împăratul ar fi defecat în cristelniță.

3

Porecle regale: Harald cel Păduchios

Porecle regale - Harald cel Paduchios
Părul lui Harald ascundea o „armată” de paraziți. Foto: Science Nordic

Harald cel Blond este socotit de către istorici primul rege al Norvegiei și a domnit între 872 și 930. Legenda spune că Harald a refuzat să-și taie părul până când a urcat pe tron.

Aceasta a durat aproximativ 10 ani. Așa că, într-o epocă în care igiena era îndoielnică, nu e de mirare că Harald avea o problemă serioasă cu păduchii.

4

Ioan Făcătorul de Copii

Ioan al II-lea a fost duce de Cleves din 1481 până la moarte, în 1521. Înainte de a se căsători, Ioan al II-lea a făcut nu mai puțin de 63 de copii ilegitimi.

Porecle regale - Ioan Facatorul de Copii
Ioan al II-lea a fost un tată prolific. Foto: Wikimedia

Fiind atât de prolific, Ioan s-a ales cu porecla „Făcătorul de Copii”. Ulterior, în timpul căsătoriei cu Anna de Katzenelnbogen, nobilul a mai avut trei copii, legitimi de această dată.

5

Henric cel Impotent

Pentru că oamenilor le-a plăcut dintotdeauna bârfa, unele porecle regale se refereau chiar și la viața amoroasă a monarhilor. Henric al IV-lea a condus Castilia din 1454 până în 1474.

Henric susținea că era potent în pofida faptului că nu a consumat niciodată căsătoria de 13 ani cu verișoara lui, Blanche. Afirmațiile pui erau susțineute de cele ale prostituatelor locale, care spuneau că Henric performa în dormitor.

Porecle regale - Henric cel Impotent
Henric a dat vina pe impotență pentru a-și putea anula căsătoria. Foto: AZ Vision

Pentru situația lui, Henric a dat vina pe un blestem și a părăsit-o pe Blanche, căsătorindu-se imediat cu o altă verișoară.

Aceasta din urmă a dat naștere unei fiice, dar zvonurile care circulau în epocă spuneau că nu regele era tatăl copilei. Așadar, nimeni nu poate ști cu exactitate cât de potent era, de fapt, Henric.

6

Bermudo Gutosul

Porecle regale - Bermundo cel Gutos
Guta este o formă severă de artrită inflamatorie. Foto: AZ Vision

Bermudo al II-lea, poreclit și Gutosul, a fost mai întâi rege al Galiciei (982–999), iar apoi regele întregului Regat al Leonului (984–999). Evident, el suferea de gută, o boală frecventă la acea vreme.

Guta s-a agravat atât de mult în ultimii ani de viață ai lui Bermudo, încât acesta nu mai putea nici să călărească.

7

Porecle regale: Sebastian, Regele Virgin

Porecle regale - Sebastian cel Virgin
Monarhul era un ascet și a murit necăsătorit. Foto: Pinterest

Sebastian I a fost conducătorul Portugaliei 1557 până în 1578. Când a fost încoronat, era doar un copil. Sebastian I a fost un iezuit credincios și se pare că a respectat castitatea întreaga viață.

Nu s-a căsătorit niciodată și a murit tânăr, în bătălie.

8

Boleslav cel Strâmb la Gură

Porecle regale - Boleslav Gura Stramba
Foto: Wikimedia.org

Boleslav al II-lea a fost Prinț al Poloniei din 1107 până în 1138. Lui Boleslav i se mai spunea „cel Strâmb de Gură”, dat fiind că avea gura ușor într-o parte.

9

Ugolino Canibalul

Porecle regale - Ugolino Canibalul
Foto: Wikimedia

Una dintre cele mai dezonorante porecle regale a fost cea a nobilului Ugolino della Gherardesca. Acesta a trăit în secolul XIII și a fost conte de Donoratico, dar și politician.

Acuzat frecvent de trădare, povestea lui este spusă în „Divina comedie” a lui Dante. Pe scurt, se spune că și-a mâncat copiii când a fost închis împreună cu ei.

Istoricii au demonstrat că nu a fost așa, dar a fost prea târziu. Ugolino a intrat în istorie cu renumele de canibal.

10

Porecle regale: Balduin Leprosul

Porecle regale - Balduin Leprosul
Foto: Pinterest

Balduin (sau Baldovin) al IV-lea a fost Rege al Ierusalimului din 1174 până la moarte, în 1185. În copilărie, monarhul a fost diagnosticat cu lepră.

Într-o zi, Balduin se juca alături de mai mulți prieteni, înfigându-și reciproc unghiile în carne. Viitorul rege și-a dat seama că ceva nu este în regulă deoarece nu simțea durere când unghiile îi străpungeau pielea.

11

Robert cel Înșelat

Robert Devereux, al treilea Conte de Essex, a fost „beneficiarul” uneia dintre cele mai dezonorante porecle regale din istorie. Devereux a fost parlamentar englez și soldat în timpul primei jumătăți a secolului XVII.

A fost căsătorit prin voința părinților lui, pe când avea 13 ani, cu o fată cu un an mai mare. Imediat după nuntă, a fost trimis într-un tur al Europei, care a durat doi ani.

Porecle regale - Robert cel Inselat
Robert Devereux a trecut printr-un divorț rușinos. Foto: Pinterest

Când s-a întors, soția lui avea deja un amant. Pentru a obține anularea căsătoriei, Devereux a invocat că soția sa îi cauzează impotență și că dorește să-și caute fericirea în altă parte.

Deoarece bârfa circula repede și în acea epocă, Devereux a devenit ținta ironiilor în întregul ținut. Căsătoria a fost anulată pe 25 septembrie 1613. Totuși, trei ani mai târziu, Devereux s-a răzbunat.

Când fosta lui soție și noul ei soț au fost judecați sub acuzația de crimă, Robert a fost membru al juriului și a contribuit la condamnarea lor la moarte.

12

Porecle regale: Albert Ciudatul

Porecle regale - Albert Ciudatul
Albert al IV-lea avea un caracter dificil. Foto: Pinterest

Albert al IV-lea al Austriei a fost Duce din 1395 până în 1404. Nu este clar de ce i s-a dat porecla de „ciudatul”. Istoria spune că se certa mult cu propria familie, așa că este posibil ca porecla să se fi datorat statutului său de oaie neagră.

13

Claudius cel Bâlbâit

Tiberius Claudius Caesar Augustus Germanicus a fost unchiul celebrului Caligula și a condus Imperiul Roman între anii 41 și 54. Bâlbâiala nu era singura problemă a lui Claudius.

Porecle regale - Claudius cel Balbait
Foto: Wikimedia

El era de asemenea șchiop, ușor surd și făcea spume la gură când era furios. Este amuzant cum sursele istorice păstrează peste milenii astfel de amănunte picante.

14

Piero Nefericitul

Piero di Lorenzo de Medici, cunoscut drept Piero Nefericitul, a fost conducătorul Florenței din 1492 până în 1494. Piero avea un caracter neplăcut, era arogant și nedisciplinat.

Totuși, cum tatăl lui era nimeni altul decât Lorenzo Magnificul, lui Piero i s-a dat șansa să fie conducător. În doar câțiva ani, a reușit să distrugă echilibrul fragil dintre statele italiene, pe care tatăl său se străduise să-l construiască.

Porecle regale - Piero Nefericitul
Într-un timp foarte scurt, Piero di Lorenzo de Medici a reușit să strice tot ce construise cu migală tatăl lui. Foto: Pinterest

Din cauza greșelilor lui, familia de Medici a sfârșit în exil.

15

Lulach cel Ridicol

Porecle regale - Lulach cel Ridicol
Foto: Wikimedia

Lulach mac Gille Coemgain a avut una dintre cele mai dezonorante porecle regale: Lulach cel Ridicol. A urcat pe tronul Scoției în 1507, dar a avut o prestație atât de proastă, încât după doar câteva luni a fost asasinat de Malcolm al III-lea.

Ca să știi mai mult, citește „Împărătese, regine, prințese și poveștile lor scandaloase”

Lumea în care au trăit le-a forțat să rămână în umbra protectorilor lor masculini. De la Jezabel, cea mai obraznică și mai desfrânată, până la cruda regină Ranavalona a Madagascarului și Wu Zetian, singura împărăteasă a Chinei, trecând prin poveștile nefericitelor Maria Antoaneta, Caroline de Brunswick și chiar Marie Bonaparte, complexate și discipole al lui Freud, Philippe Delorme ne poartă printr-o galerie de portrete ale unor femei celebre cu povești extraordinare, departe de arhetipul prințesei de basm. Totul, spre plăcerea cititorilor…

„Împărătese, regine, prințese și poveștile lor scandaloase” se găsește cu reducere pe Humanitas sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu