Cele mai jenante 15 de porecle regale din istorie

Fiecare dintre noi are măcar un prieten care poartă o poreclă. De obicei, poreclele se „lipesc” de oameni ca urmare a unei trăsături fizice sau de caracter sau a unor obiceiuri ieșite din comun. De-a lungul istoriei, nici capetele încoronate nu scapă de porecle, iar unele dintre ele nu le fac prea mare cinste. În acest articol îți prezentăm 15 porecle regale care îți vor stârni râsul.

De la Ioan Făcătorul de Copii la Carol cel Pleșuv, aceste porecle regale vorbesc despre trăsăturile de caracter care le-au marcat viața. În cele mai multe cazuri, ele reflectă și cât de mult i-au iubit sau urât pe monarhi supușii lor. Dar un lucru este sigur: oamenii din Evul Mediu au perfecționat arta poreclei și aveau un simț ciudat al umorului și al ironiei.

1. Carol cel Pleșuv

Porecle regale - Carol cel Plesuv

Carol cel Pleșuv nu era nicidecum chel

Carol a fost rege al Franciei Occidentale (843-877), rege al Italiei (875-877) și Împărat al Sfântului Imperiu Roman de Națiune Germană (875 – 877). În ciuda poreclei, Carol cel Pleșuv nu era deloc chel, dimpotrivă. Pentru a ironiza excesul de pilozitate al monarhului, supușii l-au poreclit exact pe dos.

2. Constantin Copronimul (cel cu nume de fecale)

Porecle regale - Constantin Copronimul

O monedă bătută cu chipul lui Constantin al V-lea

Când vine vorba de porecle regale, cea a lui Constantin al V-lea este una dintre cele mai jignitoare. Constantin al V-lea a condus Imperiul Bizantin între 741 și 775. Porecla „Copronimul” provine din cuvintele grecești kopra (fecale) și onoma (nume).

Această poreclă i-au dat-o iconodulii, cu care a avut multe conflicte religioase. Motivul? Inconodulii spuneau că, la botez, împăratul ar fi defecat în cristelniță.

3. Porecle regale – Harald cel Păduchios

Porecle regale - Harald cel Paduchios

Părul lui Harald ascundea o „armată” de paraziți

Harald cel Blond este socotit de către istorici drept primul rege al Norvegiei. El a domnit între 872 și 930. Legenda spune că Harald a refuzat să-și taie părul până când a urcat pe tron.

Aceasta a durat aproximativ 10 ani. Așa că, într-o epocă în care igiena era îndoielnică, nu e de mirare că Harald a avut o problemă serioasă cu păduchii.

4. Ioan Făcătorul de Copii

Porecle regale - Ioan Facatorul de Copii

Ioan al II-lea a fost un tată prolific. Foto: commons.wikimedia.org

Ioan al II-lea a fost duce de Cleves din 1481 până la moartea sa, în 1521. Înainte de a se căsători, Ioan al II-lea a făcut nu mai puțin de 63 de copii nelegitimi.

Fiind atât de prolific, Ioan s-a ales cu porecla „făcătorul de copii”. Ulterior, în timpul căsătoriei sale cu Anna de Katzenelnbogen, el a mai avut trei copii, legitimi de această dată.

5. Henric cel Impotent

Porecle regale - Henric cel Impotent

Henric a dat vina pe impotență pentru a-și putea anula căsătoria. Foto: azvision.az

Pentru că oamenilor le-a plăcut dintotdeauna bârfa, unele porecle regale se refereau chiar și la viața amoroasă a monarhilor. Henric al IV-lea a condus Castilia din 1454 până în 1474.

Henric a susținut că era impotent după ce nu a consumat niciodată căsătoria de 13 ani cu verișoara și soția sa Blanche. Totuși, prostituatele locale spuneau că Henric nu avea nicio problemă.

Pentru situația sa, Henric a dat vina pe un blestem. De aceea, a părăsit-o pe Blanche și s-a însurat cu altă verișoară. Aceasta a dat naștere unei fiice, dar zvonurile epocii spuneau că nu el era tatăl. Așadar, nimeni nu poate ști cu exactitate cât de potent era, de fapt, Henric.

6. Bermudo Gutosul

Porecle regale - Bermundo cel Gutos

Guta este o formă severă de artrită inflamatorie. Foto: azvision.az

Bermudo al II-lea, poreclit și Gutosul, a fost mai întâi rege al Galiciei (982–999), iar apoi regele întregului Regat al Leonului (984–999). Evident, el suferea de gută, o boală frecventă la acea vreme.

Guta s-a agravat atât de mult în ultimii ani de viață ai lui Bermudo, încât acesta nu mai putea nici să călărească.

7. Porecle regale – Sebastian, Regele Virgin

Porecle regale - Sebastian cel Virgin

Monarhul era un ascet și a murit necăsătorit

Sebastian I a fost conducătorul Portugaliei 1557 până în 1578. Când a fost încoronat, era doar un copil. Sebastian I a fost un iezuit credincios și se pare că a fost cast întreaga viață. El nu s-a căsătorit niciodată și a murit de tânăr în bătălie.

8. Boleslav cel Strâmb la Gură

Porecle regale - Boleslav Gura Stramba

Foto: commons.wikimedia.org

Între 1107 și 1138, Boleslav al II-lea a fost Prinț al Poloniei din 1107 până în 1138. Lui Boleslav i se mai spunea „cel Strâmb de Gură”, dat fiind că avea gura ușor într-o parte.

9. Ugolino Canibalul

Porecle regale - Ugolino Canibalul

Foto: allthatsinteresting.com

Una dintre cele mai dezonorante porecle regale a fost cea a nobilului Ugolino della Gherardesca. Acesta a trăit în secolul al XIII-lea și a fost conte de Donoratico, dar și politician. Acuzat frecvent de trădare, povestea lui este spusă în Divina Comedie a lui Dante.

Pe scurt, se spune că și-ar fi canibalizat copiii, când a fost închis împreună cu ei. Mai târziu, istoricii au demonstrat că nu a fost așa, dar era prea târziu. Ugolino a intrat în istorie cu renumele de canibal.

10. Porecle regale – Balduin Leprosul

Porecle regale - Balduin Leprosul

Foto: allthatsinteresting.com

Balduin (sau Baldovin) al IV-lea, a fost Rege al Ierusalimului din 1174 și până la moartea sa, în 1185. Încă din copilărie, monarhul a fost diagnosticat cu lepră.

Într-o zi, Balduin se juca alături de mai mulți prieteni, înfigându-și reciproc unghiile în carne. Viitorul rege și-a dat seama că ceva nu este în regulă deoarece nu simțea durere când unghiile îi străpungeau pielea.

11. Robert cel Înșelat

Porecle regale - Robert cel Inselat

Robert Devereux a trecut printr-un divorț rușinos

Robert Devereux, al treilea Conte de Essex, a fost „beneficiarul” uneia dintre cele mai dezonorante porecle regale din istorie. Devereux a fost parlamentar englez și soldat în timpul primei jumătăți a secolului al XVII-lea.

El a fost căsătorit de părinți la 13 ani, cu o fată cu un an mai mare. Apoi, a fost trimis imediat să facă un tur al Europei, timp de doi ani. Când s-a întors, soția sa avea deja un amant.

Pentru a obține anularea căsătoriei, Devereux a invocat faptul că soția sa îi cauzează impotență și că dorește să-și caute fericirea în altă parte. Deoarece bârfa circula repede și în acea epocă, Devereux a devenit ținta ironiilor în întregul ținut.

Căsătoria a fost anulată pe 25 septembrie 1613. Totuși, trei ani mai târziu, Devereux s-a răzbunat. Când fosta lui soție și noul ei soț au fost judecați sub acuzația de crimă, Robert a fost membru al juriului și a contribuit la condamnarea lor la moarte.

12. Porecle regale – Albert Ciudatul

Porecle regale - Albert Ciudatul

Albert al IV-lea avea un caracter dificil

Albert al IV-lea al Austriei a fost Duce din 1395 până în 1404. Nu e clar de ce i s-a dat porecla de „ciudatul”. Istoria spune că se certa mult cu propria familie, așa că e posibil ca porecla să se fi datorat statutului său de oaie neagră.

13. Claudius cel Bâlbâit

Porecle regale - Claudius cel Balbait

Foto: commons.wikimedia.org

Tiberius Claudius Caesar Augustus Germanicus a condus Imperiul Roman între anii 41 și 54. El a fost, de altfel, și unchiul celebrului Caligula. Bâlbâiala nu era singura problemă a lui Claudius.

El era de asemenea șchiop, ușor surd și făcea spume la gură când era furios. Este amuzant cum sursele istorice păstrează peste milenii astfel de amănunte picante.

14. Piero Nefericitul

Porecle regale - Piero Nefericitul

Într-un timp foarte scurt, Piero di Lorenzo de Medici a reușit să strice tot ce construise cu migală tatăl lui

Piero di Lorenzo de Medici, cunoscut drept Piero Nefericitul, a fost conducătorul Florenței din 1492 până în 1494. Piero avea un caracter neplăcut, era arogant și nedisciplinat. Dar pentru că tatăl său era Lorenzo Magnificul, lui Piero i s-a dat șansa să fie conducător.

În doar câțiva ani, el a reușit să distrugă echilibrul fragil dintre statele italiene, pe care tatăl său se străduise să-l construiască. Din cauza greșelilor lui, familia de Medici a sfârșit în exil.

15. Lulach cel Ridicol

Porecle regale - Lulach cel Ridicol

Foto: commons.wikimedia.org

Lulach mac Gille Coemgain a avut una dintre cele mai nefericite porecle regale: „Lulach cel Ridicol”. A urcat pe tronul Scoției în 1507, dar a avut o prestație atât de proastă încât după doar câteva luni a fost asasinat de Malcolm al III-lea.

Articole fascinante

>