Polul nord magnetic al Pământului se deplasează rapid spre Siberia

Planeta noastră este într-o continuă transformare, iar polii ei magnetici sunt în mișcare, chiar dacă acest lucru este insesizabil pentru noi.

Desigur, polul nord geografic se află acolo unde a fost întotdeauna, însă polul nord magnetic – indicat prin litera„N” pe orice busolă – se deplasează către Siberia cu o viteză foarte mare, fenomen pe care savanții nu îl înțeleg în totalitate.

Fluctuațiile, greu de explicat

Campul magnetic 01
Polii magnetici ai Pământului se deplasează în permanență. Foto: amazonaws.com

Deși ritmul deplasării este remarcabil, deplasarea în sine nu este ieșită din comun. Polul nord magnetic nu este niciodată cu adevărat staționar, dată fiind mișcarea fluctuantă a fierului topit din miezul planetei noastre.

Această mișcare influențează modul în care se comportă câmpul magnetic al Pământului. De când a fost descoperit, în 1831, polul nord magnetic s-a deplasat cu aproximativ 2.250 de kilometri.

În general, deplasarea a fost lentă, ceea ce le-a permis savanților să urmărească destul de ușor poziția polului nord magnetic. Însă, în ultima vreme, ritmul de deplasare a crescut.

În ultimele decenii, polul nord magnetic a accelerat până la o viteză medie de 55 de kilometri pe an. Ținând cont de măsurătorile teoretice vechi de sute de ani, avem de-a face cu un fenomen pe care savanții nu l-au mai întâlnit.

Ciaran Beggan
Specialistul în geomagnetism Ciaran Beggan (dreapta), alături de o colegă cercetătoare. Foto: flickr.com

„Începând cu anii ’90, deplasarea a devenit mult mai rapidă decât oricând în ultimele patru secole, cel puțin.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Nu știm prea multe despre schimbările care au loc în miezul Pământului și care stau în spatele acestui fenomen”, a declarat specialistul în geomagnetism Ciaran Beggan, de la Institutul Britanic de Studii Geologice.

Cercetătorii nu pot explica în întregime fluctuațiile miezului care au ca rezultat deplasările polului nord, însă pot cartografia câmpul magnetic al Pământului și pot calcula ritmul său de deplasare.

Datele, actualizate la fiecare cinci ani

Acest lucru ne-ar putea ajuta să prezicem locul în care polul magnetic va fi poziționat în viitor. În acest scop, savanții au pus la punct „Modelul Magnetic al Pământului” (MMP), o reprezentare la zi a câmpului magnetic al planetei noastre.

MMP furnizează date către dispozitive precum GPS-urile, serviciile de cartografiere și aplicațiile de busolă, precum și către sistemele folosite de NASA și alte instituții militare.

MMP
Modelul Magnetic al Pământului, actualizat în 2019. Foto: NOAA NCEI/CIRES

Cu toate acestea,capacitatea de predicție a MMP – la fel ca polul nord magnetic însuși – nu este infailibilă. Datele înregistrate trebuie actualizate la fiecare cinci ani, pentru ca modelul să rămână exact.

În noiembrie 2019, instituțiile responsabile de MMP au adus la zi modelul, cu un an înainte de data programată pentru actualizare, tocmai din cauza vitezei neobișnuite cu care s-a deplasat polul nord magnetic.

Asta înseamnă că predicțiile MMP s-au învechit mai repede decât de obicei în acest ciclu de cinci ani.

Fluctuațiile de viteză par nebunești, însă deplasarea polului este moderată în comparație cu alte perioade din istoria Pământului. Când polii magnetici se deplasează suficient de mult, ei se pot inversa.

Campul magnetic 02
Foto: askmen.com

Acest fenomen are loc la fiecare câteva sute de mii de ani. Nu putem prezice ce sa va întâmpla în viitor, însă, dacă polii magnetici se vor inversa, omenirea va fi serios afectată.


Ți-a plăcut acest articol? Află 10 curiozități și lucruri mai puțin cunoscute despre planeta Pământ. Apoi, descoperă 5 convingeri complet greșite despre planeta Pământ.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu