Afecțiunile comune de aritmie, precum fibrilația atrială, care pot evolua în boli cardiace mai grave, afectează aproximativ 59,7 milioane de persoane la nivel mondial.
Poluarea atmosferică este un factor de risc pentru bolile de inimă, dar dovezile care o leagă de aritmie au fost inconsistente.
Pentru a determina dacă există o legătură, cercetătorii chinezi au evaluat expunerea la poluarea atmosferică și apariția bruscă a simptomelor de aritmie folosind date din 2025 de spitale din 322 de orașe chineze.
Poluarea aerului în China depășește cu mult limitele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății privind calitatea aerului, iar cercetătorii și-au efectuat analizele folosind concentrațiile de poluanți atmosferici de la stațiile de monitorizare cele mai apropiate de spitalele raportoare.
Poluarea atmosferică, factor de risc pentru bolile de inimă
„Am constatat că expunerea acută la poluarea aerului înconjurător a fost asociată cu un risc crescut de aritmie simptomatică”, spune dr. Renjie Chen, Școala de Sănătate Publică, Universitatea Fudan, Shanghai, China.
„Riscurile au apărut în primele câteva ore după expunere și ar putea persista timp de 24 de ore. Relațiile expunere-răspuns între 6 poluanți și 4 subtipuri de aritmii au fost aproximativ liniare, fără praguri perceptibile ale concentrațiilor”.
Studiul a inclus 190.115 pacienți cu debut acut de aritmie simptomatică, inclusiv fibrilație atrială, bătăi premature (care își au originea fie în atrii, fie în ventriculele inimii) și tahicardie supraventriculară.
Expunerea la poluarea aerului înconjurător a fost cel mai puternic asociată cu „flutterul atrial” și tahicardia supraventriculară, urmate de fibrilația atrială și bătăile premature.
„Poluarea aerului modifică activitățile electrofiziologice cardiace”
În plus, dintre cei 6 poluanți, dioxidul de azot (NO2) a avut cea mai puternică asociere cu toate cele 4 tipuri de aritmii, iar cu cât expunerea era mai mare, cu atât asocierea era mai puternică.
„Deși mecanismele exacte nu sunt încă pe deplin înțelese, asocierea dintre poluarea aerului și apariția acută a aritmiei pe care am observat-o este plauzibilă din punct de vedere biologic”, scriu autorii.
„Unele dovezi au indicat că poluarea aerului modifică activitățile electrofiziologice cardiace prin inducerea stresului oxidativ și a inflamației sistemice, prin afectarea mai multor canale membranare, precum și prin afectarea funcției nervoase autonome”.
Autorii notează că asocierea a fost imediată și subliniază necesitatea de a proteja persoanele la risc în timpul poluării atmosferice intense, scrie EurekAlert.
„Studiul nostru se adaugă la dovezile privind efectele cardiovasculare adverse ale poluării atmosferice, subliniind importanța reducerii în continuare a expunerii la poluarea atmosferică și a protejării prompte a populațiilor susceptibile din întreaga lume”, concluzionează aceștia.
- Air pollution exposure associated with increa: https://www.eurekalert.org/news-releases/987678