Polițiștii dintr-un oraș mexican au fost dotați cu praștii și pietre

La finalul anului 2019, polițiștii din orașul mexican Alvarado au rămas fără arme de foc. În schimb, au fost dotați cu praștii și pietre.

Măsura a fost luată pentru că cei mai mulți dintre ei nu au trecut de testele de control. În consecință, au fost catalogați incapabili să poarte o armă.

Guvernul le-a retras armele

politisti_02
Foto: El Universal

Doar 30 dintre cei 130 de membri ai forțelor de poliție din Alvarado au reușit să treacă de testele de control pentru folosirea armelor de foc.

Prin urmare, Miguel Angel Yunes Linares, guvernatorul statului Veracruz, a decis să lase întreg departamentul fără arme de foc.

Purtătorul de cuvânt al guvernatorului a confirmat faptul că acțiuni similare au avut loc și în alte localități. Totuși, anumiți oficiali locali l-au acuzat pe Yunes Linares că le-a luat oamenilor legii puțina protecție pe care o aveau împotriva crimei organizate din Veracruz.

politisti_01
Primarul din Veracruz testează eficiența noilor arme. Foto: El Universal

Prin urmare, s-au văzut nevoiți să lupte cu infractorii folosind metode arhaice: praștiile și pietrele.

Primarul, scandalizat

Bogar Ruiz Rosas, primarul din Alvarado, a protestat împotriva dezarmării poliției locale. El a organizat un eveniment simbolic de predare a armelor, în cadrul căruia le-a înmânat polițiștilor noile lor „instrumente de lucru”.

Rosas a afirmat că majoritatea polițiștilor nu a trecut testele din cauză că departamentul este alcătuit, în mare parte, din proaspeți recruți.

„Guvernatorul a luat decizia de a le lua armele, ceea ce îl descalifică complet, fiindcă această decizie ne încalcă autonomia. Pentru noi, este clar că este vorba de o chestiune politică. Trebuie să continuăm să ne facem datoria în mod profesionist, așa cum am făcut-o și până acum”, le-a spus primarul reporterilor.

Fotografii cu polițiști din Alvarado purtând noile arme și filmări cu primarul Ruyz Rosas înmânându-le polițiștilor au devenit virale pe platformele sociale.

Și praștiile sunt arme

Acest lucru a stârnit reacția guvernului din Veracruz. Într-un comunicat de presă, guvernatorul i-a avertizat pe polițiștii din Alavarado că nu pot continua să își facă datoria neînarmați fiindcă acest lucru este împotriva legii.

Însă, dacă sunt folosite cum trebuie, praștiile nu sunt tot niște arme? În plus, nu a fost prima dată când polițiștii mexicani s-au luptat cu infractorii folosind praștii.

În 2007, polițiștilor din orașul de graniță Tijuana, un loc cu criminalitate ridicată, le-au fost înmânate peste 60 de praștii.

Armele de foc ale polițiștilor fuseseră confiscate de armată în urma acuzațiilor că polițiștii erau în cârdășie cu traficanții de droguri.

Ca să știi mai mult, citește „Arme, virusuri și oțel”

De ce europenii au fost cei care au cucerit cea mai mare parte a planetei noastre? De ce nu chinezii sau incașii? De ce au evoluat orașele pentru prima dată în Orientul Mijlociu? De ce nu a apărut niciodată agricultura în Australia? Și de ce tropicele sunt acum capitala sărăciei globale? De ce istoria s-a desfășurat diferit pe diferite continente? În cartea sa, „Arme, virusuri și oțel”, câștigătoare a Premiului Pulitzer, omul de știință Jared Diamond analizează 13.000 de ani din trecutul omenirii și răspunde acestor întrebări prin explicații magistral argumentate.

„Arme, virusuri și oțel” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, eMag sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu