Misterul de la podul Overtoun, locul unde câinii se sinucid

Până acum, cel puțin 300 de câini au sărit de pe podul Overtoun din Dumbarton, Scoția. Localnicii cred că de vină este activitatea paranormală. Începând cu anii ’60, podul Overtoun s-a transformat în locul preferat pentru ceea ce localnicii numesc „sinuciderile câinilor”.

Potrivit The New York Times, cercetătorii locali estimează că cel puțin 300 de câini au sărit de pe pod, în timp ce tabloidele spun că numărul real se apropie de 600.

podul Overtoun
„Ceva” – deocamdată necunoscut – îi face pe câinii care se plimbă pe podul Overtoun să sară în gol. Foto: Wikimedia

Cert este că, în total, 50 de câini au murit în urma acestor salturi inexplicabile. Acest fenomen, deopotrivă bizar și trist, i-a adus acestui loc renumele infam de „podul câinilor sinucigași”.

Istoria sinuciderilor câinilor

La început, pământul și proprietatea de la Overtoun erau cunoscute drept „ferma Overtoun”, iar locuința de la fermă se afla pe locul în care acum se găsește grădina.

În 1859, proprietatea a fost cumpărată de Jack White, un avocat care se retrăsese din barou pentru a se alătura tatălui și unchiului său, care aveau o fabrică de îngrășăminte chimice.

podul Overtoun
Podul Overtoun. Sute de câini au sărit de pe pod începând cu anii ’60. Foto: Wikimedia

Trei ani mai târziu, a construit Casa Overtoun pe această proprietate. Când White senior a murit, în 1884, fiul său, John White, l-a angajat pe designerul Henry Milner să proiecteze un pod care să unească Overtoun cu Garshake.

Vechiul pod Overtoun, așa cum poate fi văzut azi, este o extensie a drumului care se învecinează cu Casa Overtoun. Podul Overtoun, terminat în 1895, a devenit de mult timp un loc popular pentru drumeți și proprietarii de câini, datorită design-ului ornamentat și zonelor verzi de pe ambele laturi.

Și de când a devenit un popular loc de promenadă, mulți oameni au raportat incidente stranii, în cadrul cărora câinii lor deveneau „posedați”, fugeau către pod și se aruncau de pe el, cu riscul de a muri zdrobiți de stâncile aflate la 15 metri distanță.

Unii martori susțin că au văzut câini care s-au suit pe zidul podului înainte de a sări. Unele relatări și mai tulburătoare spun că acei câini care au supraviețuit după prima săritură s-au întors pe pod ca să sară din nou.

podul Overtoun
Podul Overtoun. Foto: Geograph

Așa stând lucrurile, este de înțeles de ce fenomenul i-a speriat pe proprietarii de câini. Cu câțiva ani în urmă, Lottie MacKinnon își plimba câinele din rasa Border Collie, pe nume Bonnie, de-a lungul podului Overtoun. MacKinnon spune că deodată a simțit o schimbare în comportamentul câinelui.

„S-a întâmplat ceva cu Bonnie de îndată ce ne-am apropiat de pod. La început, a rămas nemișcată, apoi a fost cuprinsă de o energie ciudată și a fugit și a sărit de pe parapet”, a relatat MacKinnon, potrivit The Cut. Totuși, câinele a supraviețuit.

Localnicii cred că la podul Overtoun acționează forțe supranaturale

MacKinnon nu este singurul proprietar de câine care a văzut cum animalul său trece printr-o transformare când se apropie de pod. În 2011, David și Louise McPhail își plimbau labradorul, Sophie, pe pod. Înainte ca Louise să poată reacționa, Sophie a și făcut saltul.

„Am început să strig către David: Sophie a sărit de pe pod! Totul s-a întâmplat foarte repede, în câteva secunde”, spune femeia.

podul Overtoun
Casa Overtoun. Foto: Wikimedia

Aceste incidente i-au tulburat profund pe locuitorii din Dumberton, așa că Societatea Scoțiană pentru Prevenirea Cruzimii față de Animale a trimis niște reprezentanți care să cerceteze fenomenul. Totuși, investigatorii nu au ajuns la niciun rezultat. Pur și simplu nu au putut elucida misterul.

O sumedenie de teorii excentrice

Se știe că locuitorii din Dumberton sunt superstițioși, ceea ce explică teoriile lor privitoare la acest fenomen straniu.

„Oamenii din Dumberton sunt foarte superstițioși. Am crescut jucându-ne pe pământurile de la Overtoun și credem în fantome, fiindcă toți am văzut sau am simțit aici prezența spiritelor”, spune Alastair Dutton, un șofer de taxi din localitate.

Mulți localnici sunt convinși că forța din spatele fenomenului este de origine paranormală. Legenda locală spune că „Doamna Albă din Overtoun”, despre care se crede că este fantoma văduvei îndurerate a fostului proprietar Jack White, bântuie proprietatea și în ziua de azi.

podul Overtoun
Proprietarii de câini din orașul scoțian Dumberton sunt foarte tulburați din cauza sinuciderilor canine inexplicabile. Foto: Alex Pearson/Flickr

Localnicii spun că au văzut fantoma la ferestre sau în împrejurimi și unii cred că fantoma este cea care convinge câinii să sară de pe pod. Alții spun că motivul din spatele comportamentului ciudat al câinilor este mult mai lumesc și nu are de-a face cu fantomele.

Cercetătorii și experții în animale familiarizați cu cazul Overtoun au sugerat că animalele sunt atrase de mirosul puternic emanat de sălbăticiunile care trăiesc în vegetația abundentă de sub pod.

Această teorie este sprijinită de faptul că patrupedele domestice au un miros incredibil de fin, dar nu au o vedere foarte bună (în comparație cu cea a oamenilor).

Câinii au un simț al mirosului de circa 40 de ori mai dezvoltat decât al oamenilor și se știe că sunt atrași de diferite mirosuri puternice. Astfel se explică de ce câinii le aduc uneori proprietarilor lor „cadouri-surpriză”, cum ar fi diverse lucruri găsite prin gunoi, cadavre de animale și chiar fecale.

Savanții și biologii cred că animalele procedează astfel pentru a-și masca propriul miros. Aceasta ne trimite la strămoșul biologic al câinelui, lupul. Se știe că lupii se rostogolesc peste rămășițele animalelor moarte înainte de a vâna.

Fac aceasta pentru a-și masca mirosul și a lua prin surprindere prada. Este, în esență, un instinct de supraviețuire.

David Sands, specialist în comportamentul animalelor, a fost chemat de Consiliul Local din Dumberton pentru a investiga fenomenul.

Sands este de acord cu așa-numita teorie biologică. De asemenea, sugerează că salturile ar putea fi determinate și de diferența de perspectivă vizuală dintre oameni și animale.

 

„Lumea lor este diferită de a noastră. Noi stăm la înălțimea medie de 1.50-1.80 metri. Așa că avem o perspectivă mult mai cuprinzătoare asupra împrejurimilor. Câinii au o perspectivă situată la un nivel foarte jos”, explică David Sands.

Acesta crede că, pentru a explica fenomenul de pe podul Overtoun, trebuie să luăm în considerare o combinație de factori.

„Întrebarea este: de ce acest pod? De ce podul Overtoun și nu orice alt pod din țară? S-ar putea ca acest loc să aibă o combinație unică de viață sălbatică, de structură și de număr de câini care trec peste pod. Poate că acești factori ajung pentru ca acest pod să fie un loc unic”, a declarat Sands în cadrul unui interviu pentru Science Channel (fragment video inclus mai sus).

Oricare ar fi cauza, podul Overtoun continuă să fie un loc preferat al câinilor care fac aceste inexplicabile salturi mortale. Un membru al parlamentului a cerut consiliului din Dumbarton să ridice pancarte de avertizare în zona podului Overtoun, în speranța de a opri aceste evenimente bizare și macabre.


În continuare, descoperă 20 de curiozități despre câini, cei mai loiali prieteni ai noștri, apoi vezi cum percep animalele moartea.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>