Misterul de la podul Overtoun, locul unde câinii se sinucid

Până acum, cel puțin 300 de câini au sărit de pe podul Overtoun din Dumbarton, Scoția. Localnicii cred că de vină pentru comportamentul inexplicabil al animalelor este activitatea paranormală care are loc în zonă.

Fenomenul a început în anii ’60, iar potrivit The New York Times, numărul animalelor care au sărit de pe pod variază între 300 (conform estimărilor cercetătorilor locali) și 600 (conform tabloidelor).

podul Overtoun
„Ceva” – deocamdată necunoscut – îi face pe câinii care se plimbă pe podul Overtoun să sară în gol. Foto: Wikimedia

Cert este că, în total, 50 de câini au murit în urma acestor salturi inexplicabile. Acest fenomen, deopotrivă bizar și trist, i-a adus acestui loc renumele infam de „podul câinilor sinucigași”.

Istoria sinuciderilor câinilor

Inițial, proprietatea de la Overtoun pe care se află podul era cunoscută drept „ferma Overtoun”, iar locuința de la fermă se afla pe locul în care acum se găsește grădina.

În 1859, proprietatea a fost cumpărată de Jack White, un avocat retras din barou pentru a se alătura tatălui și unchiului său, care aveau o fabrică de îngrășăminte chimice.

podul Overtoun
Podul Overtoun. Sute de câini au sărit de pe pod începând cu anii ’60. Foto: Wikimedia

Trei ani mai târziu, a construit Casa Overtoun pe această proprietate. Când White senior a murit, în 1884, fiul său, John White, l-a angajat pe arhitectul Henry Milner să proiecteze un pod care să unească Overtoun cu strada principală.

Finalizat în 1895, podul Overtoun este de mult timp un loc popular pentru drumeți și proprietarii de câini, datorită arhitecturii fascinante și a zonelor verzi din apropiere.

De când podul a devenit un loc de promenadă popular, mulți oameni au raportat incidente stranii. Unii au relatat că patrupedele lor deveneau brusc „posedate”, fugeau către pod și se aruncau de pe el, cu riscul de a muri zdrobiți de stâncile aflate la 15 metri mai jos.

podul Overtoun
Podul Overtoun. Foto: Geograph

Unii martori susțin că au văzut câini care s-au suit pe marginea podului înainte de a sări. Unele relatări și mai tulburătoare spun că acei câini care au supraviețuit după prima săritură s-au întors pe pod, ca să sară din nou.

Așa stând lucrurile, este de înțeles de ce fenomenul i-a speriat pe proprietarii de câini. Cu câțiva ani în urmă, Lottie MacKinnon își plimba câinele din rasa Border Collie, pe nume Bonnie, de-a lungul podului Overtoun.

MacKinnon a relatat că deodată a simțit o schimbare în comportamentul câinelui.

„S-a întâmplat ceva cu Bonnie de îndată ce ne-am apropiat de pod. La început, a rămas nemișcată, apoi a fost cuprinsă de o energie ciudată și a fugit și a sărit de pe parapet”, a relatat MacKinnon, potrivit The Cut. Totuși, câinele a supraviețuit.

Localnicii cred că în zona podului Overtoun acționează forțe supranaturale

MacKinnon nu este singurul proprietar de câini care a văzut cum animalul său trece printr-o transformare când se apropie de pod. În 2011, David și Louise McPhail își plimbau labradorul, Sophie, pe pod. Înainte ca Louise să poată reacționa, Sophie a și făcut saltul.

„Am început să strig către David: Sophie a sărit de pe pod! Totul s-a întâmplat foarte repede, în câteva secunde”, a relatat femeia.

podul Overtoun
Casa Overtoun. Foto: Wikimedia

Aceste incidente i-au tulburat profund pe locuitorii din Dumbarton, așa că Societatea Scoțiană pentru Prevenirea Cruzimii față de Animale a trimis reprezentanți care să cerceteze fenomenul. Totuși, investigatorii nu au ajuns la niciun rezultat. Pur și simplu nu au putut elucida misterul.

O sumedenie de teorii excentrice

Se știe că locuitorii din Dumberton sunt superstițioși, ceea ce explică teoriile lor privitoare la acest fenomen straniu.

„Oamenii din Dumbarton sunt foarte superstițioși. Am crescut jucându-ne pe pământurile de la Overtoun și credem în fantome, fiindcă toți am văzut sau am simțit aici prezența spiritelor”, a afirmat Alastair Dutton, un șofer de taxi din localitate.

Mulți localnici sunt convinși că forța din spatele fenomenului este de origine paranormală. Legenda locală spune că „Doamna Albă din Overtoun”, despre care se crede că este fantoma văduvei îndurerate a fostului proprietar Jack White, bântuie proprietatea și în ziua de azi.

podul Overtoun
Proprietarii de câini din orașul scoțian Dumbarton sunt foarte tulburați din cauza sinuciderilor canine inexplicabile. Foto: Alex Pearson/Flickr

Localnicii spun că au văzut fantoma la ferestre sau în împrejurimi și unii cred că spiritul este cel care convinge câinii să sară de pe pod. Alții spun că motivul din spatele comportamentului ciudat al câinilor este mult mai lumesc și nu are nicidecum de-a face cu fantomele.

Cercetătorii și experții în animale familiarizați cu cazul Overtoun au sugerat că animalele sunt atrase de mirosul puternic emanat de sălbăticiunile care trăiesc în vegetația abundentă de sub pod.

Această teorie este sprijinită de faptul că patrupedele domestice au un miros incredibil de fin, dar nu au o vedere foarte bună (în comparație cu cea a oamenilor).

Câinii au simțul mirosului de circa 40 de ori mai dezvoltat decât al oamenilor și se știe că sunt atrași de mirosurile puternice. Astfel se explică de ce câinii le aduc uneori proprietarilor lor „cadouri-surpriză”, cum ar fi diverse lucruri găsite prin gunoi, cadavre de animale și chiar fecale.

Savanții și biologii cred că animalele procedează astfel pentru a-și masca propriul miros. Aceasta ne trimite la strămoșul biologic al câinelui, lupul.

Se știe că lupii se rostogolesc peste rămășițele animalelor moarte înainte de a vâna. Fac asta pentru a-și masca mirosul și a lua prin surprindere prada. Este, în esență, un instinct de supraviețuire.

David Sands, specialist în comportamentul animalelor, a fost chemat de Consiliul Local din Dumbarton pentru a investiga fenomenul.

Sands este de acord cu așa-numita teorie biologică. De asemenea, sugerează că salturile ar putea fi determinate și de diferența de perspectivă vizuală dintre oameni și animale.

 

„Lumea lor este diferită de a noastră. Noi stăm la înălțimea medie de 1.50-1.80 metri. Așa că avem o perspectivă mult mai cuprinzătoare asupra împrejurimilor. Câinii au o perspectivă situată la un nivel foarte jos”, explică David Sands.

Acesta crede că, pentru a explica fenomenul de pe podul Overtoun, trebuie să luăm în considerare o combinație de factori.

„Întrebarea este: de ce acest pod? De ce podul Overtoun și nu orice alt pod din țară? S-ar putea ca salturile să aibă loc din cauza unei combinații de factori: viața sălbatică de aici, structura podului și numărul mare de câini care trec prin zonă. Poate că acești factori sunt suficienți pentru a face din acest pod un loc unic”, a declarat Sands în cadrul unui interviu pentru Science Channel (fragment video inclus mai sus).

Oricare ar fi cauza, podul Overtoun continuă să fie un loc preferat al câinilor care fac aceste inexplicabile salturi mortale. Un membru al parlamentului scoțian a cerut consiliului din Dumbarton să monteze panouri de avertizare în zona podului Overtoun, în speranța de a pune capăt acestor evenimente bizare și macabre.


În continuare, descoperă 20 de curiozități despre câini, cei mai loiali prieteni ai noștri, apoi vezi cum percep animalele moartea.

Ca să știi mai mult, citește „Chaser: Descoperirea geniului câinelui care știe 1.000 de cuvinte”

Cățelușa Chaser i-a fascinat atât pe iubitorii de câini, cât și pe oamenii de știință. Povestea ei dezvăluie potențialul dialogului cu câinii cu mult dincolo de comenzile de tipul „adu mingea”. După ce a luat un pui de Border Collie, botezat Chaser, profesorul de psihologie John Pilley a dorit să exploreze granițele învățării limbajului și comunicării dintre oameni și cel mai bun prieten al omului.

Dând dovadă de performanțe considerate până atunci imposibile la câini, Chaser a memorat în scurt timp numele a peste o mie de jucării și propoziții cu multiple elemente de gramatică. Realizările lui Chaser revoluționează modul în care ne raportăm la inteligența animalelor. Călătoria lui John Pilley și a lui Chaser demonstrează puterea învățării prin joc și ne deschide ochii către potențialul nemărginit al animalelor pe care le iubim.

„Chaser: Descoperirea geniului câinelui care știe 1.000 de cuvinte” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „Misterul de la podul Overtoun, locul unde câinii se sinucid”

  1. Problema este ca nu se vede prin parapet, cainele are impresia ca este un simplu gardulet de gradina pe care il poate sari. O plasa langa parapet sau inaltata peste el ar rezolva situatia.

    Răspunde

Lasă un comentariu