„Podul către nicăieri”, făcut inutil de un uragan care a deviat cursul râului

Privind fotografia de mai jos, ceva pare să nu se potrivească. Avem un pod, avem și un râu, însă niciun element nu se află acolo unde ar trebui să fie. Imaginea înfățișează un pod de 484 de metri lungime situat lângă râul Choluteca, în Honduras, America Centrală.

În 1996, autoritățile din Honduras au lansat un proiect în care s-au reunit cei mai străluciți arhitecți și ingineri constructori, care au proiectat un pod rezistent la uragane. De îndată ce a fost inaugurat, Podul Choluteca a devenit un simbol național, cel mai important atribut al său fiind rezistența la furtunile de intensitate mare.

Podul Choluteca, „podul către nicăieri”, la patru zile după uraganul Mitchell. Foto: Pinterest

Doi ani mai târziu, America Centrală a fost lovită de cel mai devastator uragan din istoria regiunii. Uraganul Mitch a provocat peste 11.000 de morți în America Centrală, dintre care 7.000 numai în Honduras, ceea ce l-a făcut pe președintele țării să afirme că furtuna a șters 50 de ani de dezvoltare.

În doar patru zile a plouat cât pentru șase luni. La evaluarea daunelor s-a constatat că uraganul a distrus aproximativ 60% din infrastructura rutieră a țării, inclusiv 150 de poduri, însă nu și Podul Choluteca. Așa cum fusese proiectat, podul a rezistat, într-adevăr, ridicându-se la înălțimea așteptărilor tuturor.

Podul Choluteca înainte de uragan. Foto: Pinterest

Numai că, după retragerea apelor, structura a ieșit în evidență ca un fel de monument stingher al inutilității, de vreme ce drumurile de legătură fuseseră distruse, iar cursul apei fusese schimbat de furtuna masivă.

După lupta pentru supraviețuire în fața furiei naturii, locuitorii din Honduras s-au trezit în fața altei provocări: cum să-i confere un sens podului masiv. Uraganul distrusese complet drumul de legătură, de parcă nici nu existase vreodată.

În al doilea rând, ploile abundente au făcut ca râul Choluteca să-și schimbe cursul, astfel încât să nu mai curgă pe sub pod. Prin urmare, podul și-a pierdut scopul inițial și s-a ales cu supranumele de „podul către nicăieri”.

În cele din urmă, în 2003, Podul Choluteca a fost conectat la autostradă.

Ca să știi mai mult, citește „Locuri mitice și drumuri legendare (3D)”

Pe această temă, îți recomandăm volumul Locuri mitice și drumuri legendare, o incursiune în lumea plină de curiozități a drumurilor, traseelor turistice, străzilor urbane, căilor ferate, tunelurilor și podurilor de pe toate continentele. Prezintă obiective turistice interesante de pe întreg cuprinsul lumii, cu fotografii și imagini tridimensionale (include ochelari 3D).

Multe dintre aceste obiective au o istorie de sute sau chiar mii de ani și sunt faimoase fie datorită locurilor în care se află, fie datorită materialelor din care au fost construite, fie datorită tehnicilor inginerești folosite la construirea lor,

 

„Locuri mitice și drumuri legendare (3D)” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu