Arheologii au elucidat misterul morților ciudate de lângă Poarta spre iad

În sudul Turciei se află un templu antic, denumit Poarta spre iad. De-a lungul secolelor, aici au avut loc o serie de morți inexplicabile. Animalele și oamenii care zăboveau prea mult la intrarea în templu mureau în circumstanțe misterioase.

Cercetătorii au descifrat, până la urmă, misterul locului denumit Poarta spre iad. Nu din cauza respirației lui Hades, zeul mitologic al lumii subterane, mureau animalele.

poarta spre iad
Poarta spre iad – Intrarea în templul din orașul antic Hierapolis, aflat în Turcia de astăzi.

Cauza morții lor era un fenomen mult mai comun. Lângă intrarea în templu, construit pe locul orașului antic Hierapolis, au fost înregistrare concentrații mortale de CO2.

Oamenii evitau acest templu de frica morții. Acest lucru se întâmpla încă de pe vremea vechilor greci. Geograful antic Strabon s-a referit la Poarta spre iad ca fiind un loc aducător de moarte.

„Acest spațiu este plin de un vapor atât de cețos și dens, încât abia poți vedea pământul. Orice animal care intră înăuntru moare instantaneu. Am aruncat înăuntru vrăbii și au căzut imediat jos, moarte”, scria Strabon.

Poarta spre iad a înspăimântat oamenii timp de două milenii

Scrierile lui aveau o mare doză de adevăr. Recent, s-au găsit păsări moarte lângă intrare. La fața locului au fost descoperite inclusiv coloane cu inscripții dedicate zeilor subterani, care erau un fel de rugăciuni pentru ca oamenii să fie cruțați de moarte.

Arheologul Francesco d’Andria a lucrat la fața locului. Potrivit afirmațiilor sale, „proprietățile letale” ale zonei pot fi constatate imediat.

„Ne-am dat seama de proprietățile letale ale peșterii în timpul săpăturilor. Mai multe păsări au murit încercând să se apropie de deschiderea călduroasă. Ele au fost ucise pe loc de emisiile de bioxid de carbon”, a  afirmat cercetătoarea.

D ‘Andria susține, de asemenea, că s-au găsit dovezi că, în antichitate, păsările le erau oferite pelerinilor pentru a pune la încercare efectele peșterii. De asemenea, există zvonul că preoții sacrificau tauri zeilor subterani.

Nivelurile de CO2 înregistrate la fața locului erau de multe ori mortale. Astfel, arheologii au ajuns să creadă că templul stă pe o falie geologică.

Cu toate acestea, este evident că preoții care slujeau la templu știau când concentrația gazelor toxice era mai scăzută, astfel încât reușeau să se folosească de „respirația lui Hades” pentru a-și induce stări de transă, fără a se pune în pericol de moarte.

Într-o grotă de sub templu s-a dovedit că gazul CO2 are o concentrație letală, de până la 91%. Uimitor este faptul că acești vapori sunt emiși și astăzi în concentrații atât de mari. Aceste gaze ucid frecvent insecte, păsări și mamifere.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
  • Ionel+Cojocariu spune:

    Interesant, mulțumesc! Totuși, de unde o veni acest gaz?

  • >