Au creat din întâmplare plasturele ideal, ce ajută la vindecare și nu se lipește de rană

Fără să vrea, cercetătorii de la ETH Zurich și Universitatea Națională din Singapore au dezvoltat un nou tip de plasture, care ajută sângele să se coaguleze și nu se lipește de rană. Este pentru prima dată când aceste două proprietăți au reușit să fie combinate într-un singur material.

„Nu am plănuit așa ceva, însă uneori știința funcționează astfel: începi să cercetezi un anumit lucru și sfârșești prin a descoperi altul”, spune profesorul Dimos Poulikakos, de la ETH Zurich, potrivit revistei Nature.

Acest nou tip de bandaj acoperit cu silicon și nanofibre de carbon ajută la vindecare și poate fi îndepărtat cu ușurință. Foto: Nature Communications

Savanții din grupul lui Poulikakos și cei de la Universitatea Națională din Singapore au dezvoltat și testat diferite materiale superhidrofobe – care, precum teflonul, sunt extrem de eficiente în a respinge lichidul, fie el apă sau sânge.

Scopul era de a identifica învelișuri potrivite pentru dispozitivele care intră în contact cu sângele, de exemplu mașinile inimă-plămâni sau dispozitivele cardiace.

Unul dintre materialele testate a dat dovadă de proprietăți neașteptate: nu numai că respingea sângele, dar și ajuta la procesul de coagulare.

Acest lucru făcea ca materialul să fie inutilizabil ca înveliș pentru pompele de sânge și alte dispozitive asemănătoare, însă cercetătorii și-au dat seama că ar fi ideal ca bandaj.

În stânga, sus: un tifon obișnuit din bumbac, care absoarbe sângele. La dreapta, tifon învelit cu nanofibre de carbon în silicon. Jos: plan apropiat cu fibrele de bumbac văzute cu un microscop electronic. Foto: Nature Communications

Respingerea sângelui și coagularea sa rapidă sunt două proprietăți diferite care sunt foarte benefice în cazul bandajelor: plasturii care resping sângele nu se îmbibă și nu se lipesc de rană, așa că pot fi îndepărtate cu ușurință mai târziu, evitându-se sângerarea ulterioară.

Pe de altă parte, substanțele și materialele care ajută la coagulare sunt folosite în medicină pentru a opri sângerarea cât mai repede. Însă, până acum, nu au fost disponibile materiale care să respingă sângele și, în același timp, să ajute la coagulare.

Este pentru prima dată când savanții au reușit să combine ambele proprietăți într-un singur material.

Efectul antibacterian

Cercetătorii au luat un tifon de bumbac obișnuit și l-au învelit cu noul material, un amestec de silicon și nanofibre de carbon. În cadrul testelor de laborator, au reușit să demonstreze că sângele care intră în contact cu tifonul cu înveliș de nanofibre se încheagă în numai câteva minute.

Dimos Poulikakos, ETH Zurich. Foto: Twitter

Încă nu se știe de ce acest material provoacă coagularea sângelui, fiind nevoie de cercetări suplimentare, însă echipa suspectează că motivul ar putea fi interacțiunea cu nanofibrele de carbon.

De asemenea, savanții au arătat că tifonul cu înveliș de nanofibre are un efect antibacterian, deoarece bacteriile aderă cu greu la suprafața sa. În plus, testele pe șobolani au demonstrat eficiența noului bandaj.

Reducerea riscului de infecție

„Cu acest nou material superhidrofob, putem evita redeschiderea rănii atunci când schimbăm bandajul. Redeschiderea rănilor este o problemă majoră, în primul rând din cauza riscului de infecție, inclusiv din cauza microbilor periculoși din spitale – un risc care crește atunci când se schimbă bandajele”, explică Athanasios Milionis, membru al echipei de cercetare conduse de Poulikakos.

Domeniile în care această nouă descoperire ar putea fi utilizată sunt nenumărate: de la medicină și chirurgia de urgență, evitându-se astfel pierderile mari de sânge, până la plasturi care pot fi folosiți acasă sau oriunde altundeva te-ai afla.

Ca să știi mai mult, citește „Enciclopedia invențiilor”

Cartea conține o cronologie detaliată, îmbogățită cu ilustrații uimitoare, care spune povestea invențiilor și a descoperirilor făcute de-a lungul istoriei, de la cele mai primitive unelte de piatră până la cele mai recente sonde spațiale. Enciclopedia oferă amănunte despre cele mai importante evenimente științifice, cum ar fi Revoluția Industrială sau prima aselenizare, dar și despre extraordinara viaţă a oamenilor de știință ale căror idei au construit lumea așa cum o știm astăzi.

„Enciclopedia invențiilor” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu