O tânără a inventat plasticul din solzi de pește, un material care merită toți banii

Cei mai mulți oameni sunt scârbiți de intestinele peștilor, însă Lucy Hughes a găsit o întrebuințare pentru reziduurile puturoase și pline de sânge ale unei fabrici de procesare a peștelui.

Fiind pe atunci studentă la Design la Universitatea din Sussex, Hughes era interesată să găsească utilizări pentru lucrurile pe care oamenii le aruncă de obicei. Așa că și-a programat o vizită la o fabrică de procesare a peștelui aflată în apropiere de facultatea sa, pe coasta de sud a Angliei.

Lucy Hughes ținând o bucată de MarinaTex. Foto: Dyson

A ieșit de acolo îmbibată de mirosuri, dar și cu inspirație. După ce a făcut teste cu diferite resturi, a dezvoltat un material asemănător cu plasticul, făcut din solzi și piele. Plasticul din solzi de pește este fabricat din reziduuri și este biodegradabil, potrivit BigThink.

Materialul, numit MarinaTex, i-a adus lui Hughes premiul James Dyson în acest an. În valoare de 30.000 de lire, premiul este oferit anual tinerilor designeri sau ingineri care dezvoltă un produs care rezolvă o problemă cu ingeniozitate.

Lucy Hughes, în vârstă de 24 de ani, a învins în fața altor 1.078 de candidați din 28 de țări.

Lui Hughes, care a crescut în suburbiile Londrei, i-a plăcut întotdeauna să-și petreacă timpul lângă ocean. Ca designer de produse debutant – a absolvit școala în 2019 – i-au atras atenția statisticile care arătau că 40% din masele plastice produse pentru împachetare sunt folosite o singură dată și că, până în 2050, în mare va fi o cantitate de plastic mai mare decât cea de pești.

Plasticul din solzi de pește ar putea fi utilizat la fabricarea de pungi

Folii de MarinaTex. Foto: Dyson

După ce Hughes s-a decis să lucreze cu piele și solzi de pește, a început să caute un liant care să țină închegat materialul pe care l-a dezvoltat. A început să experimenteze cu iarba de mare și cu chitosanul obținut din carapacea scoicilor, folosindu-și bucătăria drept laborator.

A încercat mai mult de o sută de combinații, primind indicații din partea comunității globale a cercetătorilor interesați de bioplastic, care schimbă liber idei și formule în scopuri pozitive. În cele din urmă, a ales algele roșii.

Produsul rezultat este puternic, flexibil și translucid, similar la pipăit cu o folie de plastic convențional. Se descompune singur în cel mult șase săptămâni, ceea ce îi oferă o sustenabilitate superioară față de bioplasticul tradițional (cea mai mare parte trebuie transformat în compost pentru a se descompune).

Pe lângă utilizarea de materiale care ar fi fost altminteri aruncate, procesul de producție în sine folosește puțină energie, deoarece nu are nevoie de temperaturi ridicate. Din resturile rezultate din procesarea unui singur cod de Atlantic se poate crea MarinTex din care pot fi realizate 1.400 de pungi.

„Inginerii tineri au pasiunea, dorința și inteligența de a rezolva unele dintre cele mai mari probleme ale lumii. În cele din urmă, am decis să alegem ideea care este cea mai necesară pentru lume. MarinaTex rezolvă cu eleganță două probleme: folosirea plasticului de unică folosință și reziduurile de pește”, a afirmat inventatorul britanic James Dyson,  fondatorul concursului, într-un comunicat de presă.

Hughes speră să obțină împrumuturi guvernamentale pentru a dezvolta în continuare MarinaTex. Cum produsul este fabricat în mod diferit față de plastic, va fi nevoie de o infrastructură de fabricare nouă.

Hughes crede că materialul va fi folosit inițial la împachetat mâncarea, cum ar fi, de exemplu, pungile de la brutărie.

„Pe termen lung, scopul este să scoatem pe piață plasticul din solzi de pește și să educăm consumatorii și fabricanții în legătură cu opțiunile mai sustenabile”, spune Hughes.

Ca să știi mai mult, citește „Enciclopedia invențiilor”

Cartea conține o cronologie detaliată, îmbogățită cu ilustrații uimitoare, care spune povestea invențiilor și a descoperirilor făcute de-a lungul istoriei, de la cele mai primitive unelte de piatră până la cele mai recente sonde spațiale. Enciclopedia oferă amănunte despre cele mai importante evenimente științifice, cum ar fi Revoluția Industrială sau prima aselenizare, dar și despre extraordinara viaţă a oamenilor de știință ale căror idei au construit lumea așa cum o știm astăzi.

„Enciclopedia invențiilor” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu