O elevă de 17 ani a inventat plasticul din resturi de creveți, care se descompune în 33 de zile

De pe Vârful Everest până în Groapa Marianelor, plasticul poluează multe nișe de mediu și reprezintă o amenințare semnificativă pentru toate formele de viață de pe Pământ.

Cu toate că sunt efectele ecologice și economice ale poluării cu plastic sunt cunoscute, produsele realizate din acest material sunt încă utilizate în toată lumea.

Angelina Arora a fost fascinată de știință încă din copilărie, iar acum studiază medicina. Foto: Angelina Arora via Forbes

Acum, datorită invenției unei fete de 17 ani, avem în sfârșit o alternativă mult mai bună. Acest material asemănător plasticului este confecționat din resturi de creveți și se descompune de 1.5 milioane de ori mai repede decât majoritatea produselor din plastic pe care le folosim astăzi, potrivit revistei Forbes.

Angelina Arora, o tânără din Australia, a devenit conștientă de impactul deșeurilor de plastic asupra mediului atunci când făcea cumpărături cu mama sa.

A întrebat de ce trebuia să plătească pentru pungile de plastic. Casierul a informat-o că taxa suplimentară are rolul de a descuraja oamenii să folosească pungile de plastic.

Mai multe companii din industria alimentară s-au arătat interesate de plasticul biodegradabil. Foto: Angelina Arora via Forbes

Răspunsul a inspirat-o pe Arora să caute o alternativă biodegradabilă care să se descompună mult mai repede decât plasticul convențional.

Pasiunea pentru știință i-a oferit instrumentele și înțelegerea potrivită, dar călătoria spre inventarea „plasticului ecologic” nu a fost ușoară.

Fiind încă elevă de liceu la acel moment, a experimentat cu o serie de materiale organice, cum ar fi amidonul din porumb și coaja de banană, dar le-a eliminat pe ambele pentru că se dezintegrau prea ușor.

Arora a transformat în chitosan chitina din resturile de creveți și a amestecat-o cu o proteină care se găsește în coconii viermilor de mătase. Foto: Pinterest

Într-o seară, în timp ce lua cina, a observat că resturile de creveți arată precum plasticul. S-a întrebat ce cauza acest aspect și a făcut cercetări suplimentare. Ulterior, a descris această cină drept momentul ei „Evrika”.

Arora a extras carbohidrații numiți chitină din exoscheletul creveților și i-a transformat în chitosan pe cale chimică. Apoi, a amestecat chitosanul cu o proteină insolubilă numită fibroină, care se găsește în coconii de mătase.

Folosind combinația acestor două materiale organice, Arora a creat un material asemănător unui plastic, care se descompune complet în doar 33 de zile.

Mai mult, acest plastic eliberează azot la descompunere, motiv pentru care poate fi folosit ca îngrășământ pentru plante.

În 2018, a câștigat recunoaștere internațională prin intermediul Târgului de Științe și Inginerie din Australia. Mii de studenți străluciți din peste 80 de țări au participat la competiție, iar Arora a ajuns pe locul patru pentru invenția sa.

De asemenea, a câștigat o bursă la una dintre cele mai bune universități din Statele Unite. Tânăra, acum studentă la medicină, este în căutare de soluții pentru eliminarea de pe piață a plasticului convențional.

Tacâmuri din plastic biodegradabil. Foto: Wikimedia

Plasticul din resturi de creveți, transparent și rezistent, poate fi folosit pentru toate tipurile de ambalaje, iar costul de fabricație este, de asemenea, mai mic decât în cazul celor mai multe produse biodegradabile.

Totuși, acest plastic nu este singurul material creat din deșeuri rezultate din procesarea viețuitoarelor marine. În 2019, Lucy Hughes, o studentă din Anglia, a inventat plasticul din solzi de pește, care se descompune în aproximativ șase săptămâni.

Ca să știi mai mult

Cartea dedicată de Rodney Castleden „inventatorilor din trecut, prezent și viitor” este un omagiu adus imaginației creatoare a omului și un îndemn la cunoașterea și aplicarea în beneficiul societății a tuturor marilor descoperiri ale minții omenești. Autorul prezintă în ordine cronologică o selecție fascinantă de peste 250 de invenții (și de topuri ale lor), menționând numele autorilor – când se cunosc – , conjunctura economico-socială a momentului, problemele pe care inventatorii încercau să le rezolve, importanța pentru contemporaneitate și felul în care fiecare dintre ele a avut darul de a schimba lumea.

Comandă cartea „Invenții care au schimbat lumea. De la electromagnet la GPS” pe Elefant sau pe Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Lasă un comentariu