Planul nazist de mutare a evreilor din Europa în Madagascar

Istoria este plină de întrebări de felul „ce-ar fi fost dacă…?” Scriitorii și istoricii, deopotrivă, sunt pasionați să își imagineze scenarii alternative dacă un eveniment s-ar fi desfășurat altfel.

De exemplu, ce s-ar fi întâmplat dacă puterile Axei ar fi câștigat cel de-Al Doilea Război Mondial (așa cum și-a imaginat scriitorul Philip K. Dick în „Omul din castelul înalt”, roman disponibil aici)? Ce s-ar fi întâmplat dacă Napoleon Bonaparte ar fi reușit să cucerească Rusia în 1811? Și cum ar fi fost dacă președintele John F. Kennedy ar fi supraviețuit atacului din 1963?

În 1940, Adolf Hitler i-a ordonat lui Adolf Eichmann (foto) să înceapă demersurile pentru strămutarea evreilor din Europa în Madagascar. Foto: Pinterest / Wikimedia

Unul dintre aceste „ce-ar fi fost dacă” mai puțin cunoscute este Planul Madagascar, care aproape că a fost dus la îndeplinire în Al Doilea Război Mondial. Planul Madagascar a fost o politică sugerată de guvernul nazist al Germaniei de a reloca populația evreiască din Europa pe insula Madagascar în plin război.

Ideea, lansată de Franz Rademacher, șeful Departamentului pentru Evrei al Ministerului Afacerilor Externe din Germania, era de a preda Madagascarul, pe atunci colonie franceză, Germaniei, ca parte a condițiilor de capitulare a Franței.

Proiectul a fost aprobat de Adolf Hitler. La 15 august 1940, acesta i-a ordonat lui Adolf Eichmann să înceapă strămutarea unui milion de evrei pe an, timp de patru ani, în Madagascar, ca stat polițienesc sub conducerea SS.

Proiectul a fost în cele din urmă abandonat, naziștii optând în schimb pentru genocidul sistematic al populației evreiești.

Unul dintre motivele pentru care Planul Madagascar a fost abandonat este legat de faptul că Germania nu a reușit să învingă Marea Britanie și să preia controlul flotei acestei țări, un pas necesar pentru a pune în aplicare logistica deportărilor.

Proiectul a fost încă luat în considerare de Hitler până în 1942, când forțele britanice au preluat în cele din urmă controlul asupra Madagascarului de la Franța (de la Republica de la Vichy, aflată sub control nazist), punând capăt definitiv planului.

Blogul malgaș My Asa Mada a recuperat o colecție de arhive istorice care descriu bătăliile care au avut loc între forțele britanice și Franța de Vichy în Madagascar în 1942. Iată unul dintre videoclipurile din acea perioadă.

Înregistrarea video de mai sus arată flota Marinei britanice care ajunge în Madagascar însoțită de forțele franceze libere:

Nu vom ști niciodată ce s-ar fi întâmplat dacă Germania ar fi pus în aplicare Planul Madagascar. Ceea ce știm este că Madagascarul a fost în centrul multor decizii luate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, însă soarta populației sale nu pare să fi fost luată în considerare în majoritatea hotărârilor de atunci.

Ca să știi mai mult, citește „Miturile celui de-Al Doilea Război Mondial”

Propaganda intensă desfășurată de ambele părți beligerante de-a lungul celui de-Al Doilea Război Mondial a dat naștere unor mituri care supraviețuiesc și astăzi. Cu toate că aceste mituri au ajuns să aibă rang de adevăr pentru cea mai mare parte a oamenilor, ele rămân, totuși, eronate. Cu ajutorul documentelor istorice, autorii acestei cărți demontează, în 23 de eseuri scrise pe înțelesul tuturor, câteva dintre aceste legende. Ce s-a întâmplat, de fapt, la Pearl Harbor? Erau membrii trupelor SS niște luptători de elită? A pierdut Germania războiul din cauza lui Hitler? Citind această carte, vei descoperi răspunsul la aceste întrebări și vei afla adevărul despre câteva dintre miturile celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Miturile celui de-Al Doilea Război Mondial” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu