Plantele din grădină „strigă” atunci cand au nevoie de apă, doar că noi nu le putem auzim

Plantele din grădină „strigă” atunci cand au nevoie de apă, doar că noi nu le putem auzim

Plantele au fost mult timp considerate silențioase în simfonia naturii, dar cercetări recente au arătat că ele emit sunete atunci când sunt în pericol. Această descoperire surprinzătoare deschide noi posibilități de înțelegere a limbajului plantelor.

Oamenii de știință au studiat emisiile acustice ale plantelor de tomate și de tutun, plasându-le într-o cameră izolată fonic. Ei au descoperit că plantele stresate emit zgomote ascuțite, asemănătoare unor pocnituri sau clicuri. Aceste sunete erau mai frecvente la plantele stresate, comparativ cu cele sănătoase.

Cercetătorii au dezvoltat chiar și un algoritm de învățare automată care poate distinge între plantele stresate și cele care nu sunt stresate. Aceștia au testat algoritmul într-o seră și au constatat că acesta are o precizie de 70% în identificarea plantelor stresate.

Se crede că sunetele sunt produse printr-un mecanism numit cavitație în tuburile responsabile pentru transportul apei în interiorul plantei. În aceste tuburi se formează bule de aer în condiții de stres, ceea ce duce la apariția sunetelor observate.

Deși sunetele sunt prea puternice pentru a fi detectate de urechile umane, cercetătorii sugerează că alți membri ai lumii naturale, cum ar fi mamiferele, insectele și chiar alte plante, ar putea fi capabili să le perceapă.

Această capacitate de a emite sunete ar putea fi o adaptare evolutivă pentru plante, permițându-le să comunice cu alte organisme din mediul lor.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu