Fenomenul fascinant care are loc când o plantă este rănită

Se pare că „frații” noștri verzi sunt mult mai dinamici și mai complecși decât credeam. Deși nu au un sistem nervos, plantele reacționează asemănător vietăților din regnul animal atunci când sunt atacate.

Potrivit unei cercetări recente, plantele folosesc aceleași molecule de semnalizare pe care le utilizează sistemele nervoase ale animalelor. Cum reușesc ele să facă acest lucru?

Un studiu revoluționar

plante_01
Foto: Pinterest

Cercetarea a implicat folosirea unor proteine fluorescente pentru a marca și urmări în timp real semnalele transmise între celulele plantelor, ca reacție la un factor de stres (poți vedea și tu acest proces, urmărind filmul de mai jos).

„Știam că plantele au un sistem de semnalizare și că, dacă sunt rănite, se declanșează reacțiile de apărare. Însă nu știam ce se află în spatele acestui sistem”, explică botanistul Simon Gilroy, de la Universitatea Wisconsin-Madison.

Cercetătorii știau că, dacă o plantă este rănită, în ea se declanșează o descărcare electrică, ce se propagă în întregul organism. Necunoscuta era ce anume declanșează această descărcare și care este mecanismul propagării.

Însă, inițial, nu acesta era lucrul pe care cercetătorii încercau să-l afle.

plante_02
Foto: Pinterest

Doreau să afle felul în care plantele răspund gravitației, prin studierea modificărilor intervenite în nivelul de calciu din organism. Așa că botanistul Masatsugu Toyota a modificat genetic o plantă de muștar, care le-a permis cercetătorilor să observe în timp real schimbările concentrației de calciu.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Într-o primă fază, a introdus în plantă o proteină care devine fluorescentă doar în prezența calciului. Apoi, cercetătorii au tăiat o frunză, pentru a vedea dacă puteau detecta schimbările nivelului de calciu.

Cum se apără plantele de agresori?

După cum poți vedea în filmare, cu planta s-a întâmplat ceva fascinant. Valuri de lumină au curs dinspre locul rănii și s-au propagat în întreaga plantă cu o viteză de aproximativ un milimetru pe secundă.

Procesul este mult mai lent decât ceea ce se întâmplă cu semnalele transmise nervilor animalelor, care pot călători cu viteze de până la 120 de metri pe secundă. Totuși, pentru plante, aceasta este o viteză de comunicare foarte mare.

Cercetătorii au descoperit că, după ce valul își atinge ținta, concentrația de hormoni defensivi din plantă crește. Acest lucru îi spune organismului să-și pregătească apărarea.

Uneori, apărarea se manifestă prin creșterea nivelului substanțelor chimice dăunătoare, care fac planta de neconsumat pentru insecte. În alte cazuri, (așa cum se întâmplă cu iarba), planta eliberează mirosuri care determină viespile să-și depună ouăle în insectele care consumă planta.

Substanța-minune

Însă ce anume declanșa emisiile de calciu? Cercetătorii cred că, la fel ca în cazul animalelor, ar putea fi vorba de glutamat, care poate fi găsit și în plante.

Și cercetările anterioare, publicate în 2013, au arătat că plantele care nu au receptori de glutamat nu dau dovadă de o astfel de reacție la amenințări.

plante_03

Practic, această descoperire recentă a reușit să identifice modul în care celulele plantelor comunică între ele. Sistemul este simplu: din rană se „varsă” glutamat, care este preluat de niște receptori care declanșează propagarea ionilor de calciu, care, la rândul lor, declanșează sistemul de apărare al plantei.

Și tot acest proces se petrece fără a fi nevoie de nervi. Impresionant, nu-i așa?


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu