5 plante interesante pe care trebuie să le vezi ca să crezi că există

În acest articol îți prezentăm cinci plante interesante din lumea întreagă. Descoperă ce anume le face atât de exotice, periculoase și desprinse parcă dintr-o realitate inventată.

Dată fiind popularitatea de care se bucură plantele Venus, poate că ai avut și tu un exemplar care prindea muște într-un terariu. Aceste plante mereu înfometate sunt atât de populare, încât au devenit specii amenințate cu dispariția în unele zone în care cresc în sălbăticie.

plante interesante
Foto: Wikimedia

Dionaea muscipula, planta din imagine, este fascinantă ca plantă carnivoră care se hrănește cu muște, păianjeni și alte insecte mici, însă există și alte plante cel puțin la fel de interesante, potrivit ATI.

Deși probabil că n-ai să găsești aceste plante unice într-o grădină de casă. Așadar, iată cinci plante interesante din lumea întreagă!

1

Plante interesante (cu mirosuri pe măsură): Floarea-cadavru

Iată prima „vedetă” de pe lista noastră de plante interesante. Rafflesia arnoldii este cea mai mare floare de pe Pământ. Crește în pădurile tropicale din Borneo și Sumatra și poate ajunge la un diametru de 90 de centimetri și o greutate de 11 kilograme.

Însă o altă caracteristică face ca această floare să trezească interesul: are un miros de carne în putrefacție, ceea ce i-a adus porecla de floarea-cadavru. Duhoarea are un rol funcțional, atrăgând muște, gândaci și alte insecte care ajută la polenizare.

Abonează-te la canalul Incredibilia:

Rafflesia arnoldii este una dintre cele trei flori naționale ale Indoneziei. Guvernul a declarat-o oficial „floare rară” în 1993. Această floare unisexuată a primit acest statut deoarece polenizarea este foarte dificilă.

Pentru ca procesul de polenizare să aibă loc, insectele trebuie să viziteze florile masculine mai întâi și apoi pe cele feminine. În plus, floarea trăiește numai câteva zile.

Mai mult, această plantă parazit crește numai din planta-gazdă, vrejul Tetrastigma, fiind o plantă pe atât de delicată pe cât este de urât mirositoare. Pe măsură ce oamenii distrug pădurea tropicală, numărul florilor-cadavru scade.

2

Gibba

Plutind deasupra apei, Utricularia gibba, cunoscută în mod comun drept „otrățel de baltă”, are un aspect atrăgător, cu mugurii săi delicați și galbeni.

plante interesante
Foto: Wikimedia

Utricularia gibba este, însă, o plantă ucigașă. Sub suprafața lacurilor și bălților pe care crește se află rețele de vrejuri și capcane care capturează orice, de la insecte la crustacee mici, care devin sursa de hrană a plantei.

Această plantă beneficiază de un mecanism care este considerat unul dintre cele mai sofisticate din întregul regn al plantelor (carnivore sau de alt fel).

Sacii care atârnă de vrejurile scufundate au o „ușă” cu membrană și balamale ce rămân închise datorită echilibrului presiunii.

plante interesante
Foto: growingpassion.org

Însă, dacă este atinsă de pradă, membrana se rupe, apa dă năvală și prada este trasă înăuntru ca de un fel de aspirator. Această plantă carnivoră acvatică poate fi întâlnită pe toate continentele.

3

Plante interesante din Africa: Hydnora africana

plante interesante
Foto: Facilisimo

Filmele de la Hollywood ne-ar putea convinge că arată ca o creatură bizară de pe o altă planetă, însă Hydnora africana este o plantă care duce o viață în mare parte subterană, hrănindu-se cu rădăcinile altor plante, până când florile sale cărnoase și purpurii încep să iasă prin sol.

La fel ca alte plante, și aceasta are un miros dezgustător, însă de fecale. Cu exteriorul care seamănă cu pielea tăbăcită și fire de păr care seamănă cu niște dinți, ai crede că este vorba de o plantă carnivoră.

Aceste plante interesante demonstrează că natura rămâne mereu fascinantă.

Însă ar fi mai exact să o numim „plantă răpitoare”. Aceste plante interesante, răspândite în sudul Africii, își folosesc mirosul oribil pentru a atrage polenizatori naturali – gândacii de bălegar și cei necrofagi.

După ce sunt prinse în capcană de părul orientat spre interior și de petalele plantei, insectele rămân încarcerate timp de câteva zile, până când sunt acoperite de suficient polen pentru a fertiliza alte plante. Când florile se maturizează și se deschid, insectele pot pleca.

4

Cănișoara lui Low

Foto: Daily Organism

Toate plantele cănișoară sunt fascinante. Se știe că unele au prins în capcană și au digerat creaturi precum păsări și șoareci. Totuși, încă nu este clar dacă Nepenthes lowii se hrănește cu carne.

De obicei, membrii genului Nepenthes prind și digeră insectele în „cănișoarele” lor pline cu lichid. S-ar putea ca Nepenthes lowii să prefere o masă mult mai dezgustătoare.

Botaniștii încă dezbat dacă planta se hrănește cu materia fecală a animalelor, în special cu cea a veveriței arborescente. Numită și cănișoara lui Low, Nepenthes lowii are o formă considerabil diferită de cea a celor mai multe cănișoare.

De asemenea, s-a observat că prinde rareori insecte. Planta secretă o substanță albă, asemănătoare cu cristalele, pe partea de jos a muchiei sale.

Abonează-te la canalul Incredibilia:

Substanța este dulce și atrage veverițele, după care acționează ca un laxativ pentru ca planta să poată colecta fecalele animalelor – așa cum procedează și vărul apropiat al cănișoarei lui Low, Nepenthes raja, pe care o poți vedea în filmarea de mai sus.

Studiile arată că aceste plante obțin 57%-100% din azotul necesar lor din fecalele veverițelor.

5

Floarea-liliac

Iată și ultima mențiune de pe lista noastră de plante interesante. Cum în regnul plantelor nu există prea multe flori negre, „planta liliac” beneficiază de multă atenție din partea colecționarilor și grădinarilor.

Tacca chantrieri aparține de fapt familiei ignamei, numită Dioscoreaceae, însă nu are deloc aspectul unui cartof dulce. Bracteele sale (frunze care arată ca niște petale) pot atinge lungimea de 30 de centimetri și seamănă cu aripile – astfel se explică numele plantei.

Foto: Wikimedia

În plus, planta are niște bracteole ca niște fire, care atârnă de flori de parcă ar fi niște mustăți lungi de 30 de centimetri. Admirată inițial pentru frunzele sale verzi, floarea-liliac crește în sălbăticie, în pădurea tropicală din provincia Yunnan din China.

Însă, în ultimii ani, a fost cultivată comercial pentru a satisface grădinarii din America și Europa care își doresc ceva cu totul neobișnuit în grădinile lor.

Pentru cei cărora liliacul negru li se pare prea înspăimântător, s-a cultivat recent și o specie albă. Planta crește cel mai bine în climate tropicale cu umiditate crescută.


Alte articole interesante cu subiecte similare:


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu