„Lampa” vie din sufragerie: Au fost create plante care strălucesc în întuneric

Plantele bioluminescente, populare în filmele science-fiction din ultimii ani, nu mai sunt de domeniul ficțiunii.

O echipă de cercetători a reușit să creeze, prin manipulare genetică, plante auto-sustenabile care strălucesc în întuneric.

În urmă cu câțiva ani, cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology au reușit să facă un progres semnificativ în domeniul plantelor bioluminescente.

Plante bioluminescente
Foto: Pinterest

Dar planta pe care au experimentat aceștia lumina doar aproximativ trei ore și jumătate, după care se „stingea”.

În 2020, însă, o echipă internațională formată din 27 de oameni de știință a publicat un studiu revoluționar, care documentează capacitatea de a modifica genetic aproape orice tip de plantă și de a o face să lumineze pe parcursul întregului ciclu de viață.

Injectând ADN obținut de la o specie de ciuperci bioluminescente în secvența ADN a plantelor, savanții au reușit să creeze plante cu o strălucire puternică și îndelungată, potrivit Science Times.

Transfer de ADN de la ciuperci

Deși ciupercile și plantele nu sunt înrudite, aceeași moleculă care produce bioluminescența la ciuperci – acidul cafeic – se regăsește și în pereții celulari ai majorității plantelor.

Ciuperci bioluminescente
Pentru a obține bioluminescența la plante, cercetătorii au transferat ADN de la ciuperci. Foto: In Habitat

Pentru a replica bioluminescența ciupercilor la plante, oamenii de știință au trebuit să reproducă un ciclu metabolic ce implică acidul cafeic și alte patru enzime.

Potrivit studiului publicat de echipa de cercetare în revista științifică Nature, plantele modificate genetic au emis peste un miliard de fotoni pe minut, obținându-se o „luminescență auto-susținută, vizibilă cu ochiul liber”.

Pentru acest experiment au fost folosite plante de tutun, datorită geneticii lor simple și a ritmului de creștere rapid. Oamenii de știință susțin că procesul poate fi replicat și la alte plante, inclusiv la petunie și trandafir.

Proiectul a fost realizat în colaborare cu compania Planta LLC, care intenționează să comercializeze plante bioluminescente.

Deși copacii bioluminescenți capabili să înlocuiască luminile stradale sunt încă o fantezie, rezultatele obținute de cei 27 de oameni de știință ar putea fi folosite pentru producerea de plante decorative care luminează în întuneric, disponibile publicului larg.

Acum, oamenii de știință lucrează la alte caracteristici, precum capacitatea plantelor de a-și schimba luminozitatea sau culoarea ca răspuns la mediul înconjurător.


Ți-a plăcut acest articol? Află mai multe despre rechinul de buzunar, o specie rară de animale care strălucesc în întuneric.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu