A sigilat o plantă într-o sticlă acum 57 de ani. Astăzi, rezultatul este uluitor

În 1960, un britanic a plantat o mică grădină într-o sticlă uriașă. A pus un strat de compost și puțină apă și a plantat câteva răsaduri cu ajutorul unei sârme. Apoi, a închis capacul și l-a mai deschis doar o dată, după 12 ani, pentru a turna puțină apă.

Rezultatul este uimitor. De peste 50 de ani, în sticla uriașă trăiește și se dezvoltă un ecosistem separat de mediul înconjurător, o junglă în miniatură.

Deschisă o singură dată în 57 de ani

David Latimer - planta in sticla
Foto: urnabios.com

Văzând minunata grădină, ai spune că David Latimer este un geniu al horticulturii. Adevărul este, însă, că întreținerea ecosistemului nu a necesitat deloc atenția lui.

Timp de peste 50 de ani, bărbatul s-a ocupat o singură dată de grădina lui. În rest, a lăsat soarele și natura să-și facă treaba.

David Latimer - sticla
Foto: dailymail.co.uk

David Latimer a plantat grădina în duminica de Paști din 1960. A pus înăuntru niște compost, 150 de mililitri de apă și câteva răsaduri de Tradescantia, o plantă erbacee originară de pe continentul american. Apoi, a pus capacul și a lăsat lucrurile să meargă de la sine.În ciuda așteptărilor, plantele nu au murit. Dimpotrivă, ele au continuat să crească, iar în interiorul sticlei s-a format un ecosistem care se dezvoltă izolat de lumea de afară, de la care mai primește acum doar lumină.

Singura dată când Latimer a deschis capacul a fost în 1972, când a mai adăugat puțină apă.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Un univers de sine stătător

David Latimer - sticla sub scara
Foto: dailymail.co.uk

„Sticla stă în apropierea unei ferestre de 2 metri, așa că primește mult soare. Plantele cresc înspre lumină, așa că o rotesc din când în când, pentru ca vegetația să crească uniform. Altfel, nu are nevoie de întreținere.”, a spus Latimer.

În sticla pensionarului britanic s-a format un ecosistem în miniatură. Deși sunt izolate de mediul înconjurător, plantele primesc lumina soarelui și pot face fotosinteză, esențială pentru creștere. De asemenea, bacteriile din compost ajută la putrezirea plantelor care mor.
Așa se eliberează dioxidul de carbon, de care vegetația are nevoie pentru a supraviețui. Tot din frunzele moarte își extrag plantele și nutrienții de care au nevoie, iar procesul de fotosinteză creează umiditatea necesară.

Latimer a mărturisit că a creat grădina din pură curiozitate. Acum, sticla este un ornament perfect pentru casă și stă la baza scării din locuința lui. Britanicul spune că o va lăsa moștenire copiilor și nepoților, iar dacă familia nu o va dori, o va lăsa în grija Societății Regale de Horticultură.

În continuare, vă invităm să descoperiți și povestea fascinantă a bărbatului care și-a crescut o biserică vie, din arbori, în curtea casei. Rezultatul obținut este spactaculos.


Distribuie:

Citește în continuare

Un comentariu la „A sigilat o plantă într-o sticlă acum 57 de ani. Astăzi, rezultatul este uluitor”

Lasă un comentariu