Planta cu ADN de iepure, ultima soluție pentru purificarea aerului

Toate locuințele sunt medii cu toxine, iar în aerul pe care îl respiri în fiecare zi ajung substanțe precum formaldehida și cloroformul. Cine e de vină? Sunt mulți factori – de la noxele din aerul din localitate până la substanțele chimice din produsele pentru curățenie.

Se știe că plantele de casă pot elimina o parte din aceste toxine din aer, dar nu în cantități semnificative. Experții estimează că ai avea nevoie de două plante de casă mari la fiecare 30 de metri pătrați pentru a detoxifica eficient aerul din casa ta.

Însă, recent, cercetătorii de la Universitatea Washington au descoperit că, prin manipulare genetică, pot crește capacitatea de detoxificare a unei plante, adăugându-i elemente din ADN-ul unui iepure obișnuit.

Purificarea aerului în pas săltat

Planta cu ADN de iepure, ultima soluție pentru purificarea aerului featured_compressed

Într-un studiu publicat în jurnalul Environmental Science & Technology (Știința și Tehnologia Mediului), citat de Futurism, echipa de geneticieni descrie felul în care a introdus gena de mamifere CYP2E1 la iederă. Această genă este responsabilă de producerea unei enzime care descompune multe toxine care se găsesc de obicei în aerul din case, inclusiv benzenul și cloroformul.

După ce au adăugat gena CYP2E1 la genomul plantei, cercetătorii au pus planta într-un container închis. Apoi, au injectat gaz de benzen sau cloroform în container.

Alte containere cu plante nemodificate sau fără nicio plantă au servit drept etalon. După trei zile, concentrația de gaz din containerele cu plantele modificate cu ADN de iepure a scăzut rapid.

După opt zile, cercetătorii abia mai puteau detecta cloroformul. Concentrația de toxine din containerele cu plante nemodificate sau din cele fără plante rămăsese neschimbată.

Factorul de purificare

Cercetătorii cred că un biofiltru care conține iedera modificată ar putea detoxifica aerul dintr-o cameră la fel de repede ca un filtru comercial cu particule. Nu se spune ce beneficii ar avea un astfel de filtru față de cel comercial – ar fi mai ieftin, ar avea o durată de viață mai mare sau ar fi mai bun pentru mediu?

Însă, chiar dacă cele două filtre ar fi identice în aceste privințe, chiar ar fi ceva să poți spune că o plantă cu ADN de iepure îți filtrează aerul din casă!


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

>