Planta cu ADN de iepure, ultima soluție pentru purificarea aerului

Toate locuințele sunt pline cu toxine, iar în aerul pe care îl respiri în fiecare zi ajung substanțe precum formaldehida și cloroformul. Cine e de vină? Sunt mulți factori – de la noxele din aerul din localitate până la substanțele chimice din produsele pentru curățenie.

Se știe că plantele de casă pot elimina o parte din aceste toxine din aer, dar nu în cantități semnificative. Experții estimează că ai avea nevoie de două plante de casă mari la fiecare 30 de metri pătrați pentru a purifica eficient aerul din casa ta.

Însă, recent, cercetătorii de la Universitatea Washington au descoperit că, prin manipulare genetică, pot crește capacitatea de detoxificare a unei plante, adăugându-i elemente din ADN-ul unui iepure obișnuit.

Purificarea aerului în pas săltat

Planta cu ADN de iepure, ultima soluție pentru purificarea aerului featured_compressed

Într-un studiu publicat în 2018 în revista Environmental Science & Technology, citat de Futurism, echipa de geneticieni a descris felul în care a introdus gena de mamifere CYP2E1 la iederă.

Această genă este responsabilă de producerea unei enzime care descompune multe toxine care se găsesc de obicei în aerul din case, inclusiv benzenul și cloroformul.

După ce au adăugat gena CYP2E1 la genomul plantei, cercetătorii au pus planta într-un container închis. Apoi, au injectat gaz de benzen sau cloroform în container.

Alte containere cu plante nemodificate sau fără nicio plantă au servit drept etalon. După trei zile, concentrația de gaz din containerele cu plantele modificate cu ADN de iepure a scăzut rapid.

După opt zile, cercetătorii abia mai puteau detecta cloroformul. Concentrația de toxine din containerele cu plante nemodificate sau din cele fără plante rămăsese neschimbată.

Factorul de purificare

Cercetătorii cred că un biofiltru care conține iedera modificată ar putea detoxifica aerul dintr-o cameră la fel de repede ca un filtru comercial cu particule.

Nu se spune ce beneficii ar avea un astfel de filtru față de cel comercial – ar fi mai ieftin, ar avea o durată de viață mai mare sau ar fi mai bun pentru mediu?

Însă, chiar dacă cele două filtre ar fi identice în aceste privințe, chiar ar fi ceva să poți spune că o plantă cu ADN de iepure îți filtrează aerul din casă!

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu