Cănișoara, planta carnivoră care se hrănește cu pui de salamandră

În mlaștinile din Ontario, Canada, anumite plante au dezvoltat obiceiul de a mânca amfibieni. Sarracenia purpurea (cănișoara nordică sau planta ulcior) este o plantă carnivoră cunoscută până acum pentru faptul că se hrănește cu insecte din câteva sute de specii.

Însă, potrivit unui studiu publicat în revista Ecology, biologii au descoperit că aproximativ 20% dintre cănișoarele nordice din Parcul Alonquin au, de asemenea, obiceiul să ucidă și să digere salamandre tinere.

Doi pui de salamandră sunt prinși în bazinul cu lichid acid ai plantei Sarracenia purpurea, o plantă carnivoră comună în America de Nord. Un nou studiu a relevat că 20% dintre plantele observate se hrăneau cu vertebrate. Foto: Patrick Moldowan/Algonquin Wildlife Research Station

Potrivit autorilor studiului, aceasta este prima cercetare care arată că aceste plante consumă în mod regulat vertebrate.

„Descoperirea faptului că această plantă carnivoră consumă vertebrate a fost făcută într-o zonă relativ bine studiată. Sper și îmi imaginez că într-o zi fluturașul de prezentare al acestei mlaștini va spune: Rămâneți pe potecă și fiți atenți la copii – aici există plante care mănâncă vertebrate!”, a declarat pentru LiveScience coautorul studiului, Alex Smith, profesor asociat de biologie la Universitatea Guelph din Ontario.

În frunzele sale în formă de cupă (cană sau ulcior, ce dă și numele comun al speciei), planta adună apa de ploaie, unde atrage diferite insecte și nevertebrate.

După ce sunt prinse de plantă, insectele sunt dizolvate încet în amestecul de apă, microorganisme și enzime digestive. Insecta moare, iar planta carnivoră primește un supliment de nutrimente.

Smith și colegii săi de la universitățile din Guelph și Toronto au descoperit mai întâi salamandre – atât vii, cât și moarte – plutind în interiorul acestor plante carnivore în timpul mai multor perioade de muncă de teren în Parcul Alonquin, în 2017 și 2018.

În cadrul altor studii, cercetătorii au luat mostre din conținutul mai multor sute de plante de cănișoară, într-o mică zonă din ținuturile mlăștinoase ale parcului.

Cănișoara nordică este una dintre cele aproximativ 600 de specii de plante carnivore din lume. Cercetătorii au descoperit că aceste plante sunt capabile să dizolve o salamandră moartă în doar zece zile. Foto: Patrick Moldowan/Algonquin Wildlife Research Station

Au făcut investigații vara târziu, când salamandrele tinere încep metamorfoza, părăsindu-și lacurile și aventurându-se pentru prima oară pe pământ.

Au descoperit că aproximativ 20% dintre plantele cercetate conțineau cel puțin o salamandră, moartă sau vie, și că numeroase plante capturaseră mai mult de o salamandră. După ce au fost capturate, salamandrele au supraviețuit între 3 și 19 zile.

Unele s-au înecat, altele au murit de foame și altele au fost ucise de apa călduță și acidă a cănișoarei (lichidul acesta are un pH de mai puțin de 4, ceea ce înseamnă că este la fel de acid precum sucul de portocale). După ce au murit, salamandrele s-au descompus în câteva zile.

Salamandra este un nume comun pentru aproximativ 550 specii de amfibieni. Acestea se caracterizează prin aspect asemănător cu al șopârlelor, cu corp delicat, bot scurt și coadă bine dezvoltată. Foto: Wikimedia

În total, frecvența cu care plantele capturează salamandre sugerează faptul că cele din urmă ar putea fi „o sursă nutritivă importantă pentru cănișoare”, au scris autorii.

Se pare că aceste plante carnivore reprezintă o amenințare importantă la adresa salamandrelor, deoarece aproximativ 5% din populația de pui de salamandre le cad pradă acestora într-un singur an.

De ce sfârșesc astfel atât de multe salamandre? Probabil că puii de salamandră cred că plantele sunt un fel de refugiu acvatic din calea diferitelor amenințări apărute odată cu primii lor pași pe pământ.

Sau poate că salamandrele sunt atrase de nenumăratele insecte care se adună în jurul cănișoarei ca să soarbă din nectarul dulce al plantei.

În orice caz, aceste plante carnivore par să aibă o „poftă de carne” mult mai mare decât se credea până acum. Adevărați monștri…


Ți-a plăcut acest articol? S-ar putea să te intereseze și:


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>