A fost descoperită planeta pe care plouă cu fier lichid

Oamenii de știință au descoperit o planetă pe care plouă cu… fier lichid. Planeta, care a fost botezată Wasp-76b, se află la sute de ani lumină de Pământ și este unul dintre cele mai bizare corpuri cerești descoperite vreodată.

Cercetătorii au identificat această planetă gigantică și extrem de fierbinte folosind telescopul montat în Chile de organizația interguvernamentală European Southern Observatory.

Planeta ploaie
Foto: unilad.co.uk

Wasp-76b are circumferința de două ori mai mare decât a planetei Jupiter și se află la o distanță de 640 de ani lumină de Terra.

O altă caracteristică interesantă a planetei este faptul că are îndreptată mereu aceeași față înspre steaua ei, la fel ca Luna. Pe partea îndreptată spre stea, temperatura poate depăși 2.400 de grade pe timp de zi, suficient pentru a vaporiza metalele.

Pe de altă parte, pe partea întunecată a planetei, acolo unde lumina nu ajunge, temperaturile sunt cu 1.000 de grade mai mici, permițând metalelor vaporizate să se condenseze și să cadă pe sol în stropi mici.

O lume greu de imaginat

Este un mediu bizar, potrivit lui David Ehrenreich, cercetător la Universitatea din Geneva.

David Ehrenreich
Cercetătorul David Ehrenreich. Foto: phototheque.unige.ch

„Imaginați-vă că, în loc picături de apă, din cer cad picături de fier. Bănuim că fierul vaporizat se condensează când ajunge pe partea întunecată a planetei, care, deși este fierbinte – are 1.400 de grade Celsius -, este suficient de rece pentru a produce condensarea”, a afirmat cercetătorul elvețian.

Planeta este atât de aproape de steaua ei, încât are nevoie de doar 43 de ore pentru a finaliza o mișcare de revoluție.

Mai mult, diferența extremă de temperatură dintre porțiunea luminată și cea întunecată cauzează vânturi foarte puternice, de până la 18.000 de kilometri pe oră.

Unul dintre membrii echipei de cercetare, Don Pollacco, profesor la Universitatea Warwick din Marea Britanie, spune că astfel de lumi „exotice” sunt greu de imaginat.

„Wasp-76b se află atât de aproape de steaua sa (…) încât fie va sfârși prin a se încorpora în acea stea, fie steaua îi va distruge atmosfera, transformând-o într-un miez fierbinte”, a afirmat Pollacco.

Ehrenreich și colegii săi și-au publicat recent descoperirile în revista Nature.


Te fascinează astronomia? Îți recomandăm și 5 lucruri misterioase descoperite în spațiul cosmic. Apoi, află mai multe despre Furtunile inexplicabile de pe Jupiter.


Distribuie:

Citește în continuare

>