Depresiunile deconcertante de pe planeta Mercur îi lasă pe oamenii de știință perplecși

Oamenii de știință au fost mult timp nedumeriți de depresiunile ciudate de pe suprafața lui Mercur, cea mai mică și cea mai apropiată planetă de Soare. Aceste adâncituri, cunoscute sub numele de gropițe, au fost găsite pe întreaga planetă în diferite dimensiuni și locații, dar nimeni nu știe cum s-au format.

Aceste gropițe nu au fost observate nicăieri altundeva în Univers, ceea ce le face și mai misterioase. Sonda spațială MESSENGER a NASA a oferit câteva informații despre aceste caracteristici ciudate.

Imaginile luate de pe orbită au dezvăluit mii de depresiuni cu gropi și denivelări, cu diametrul de până la 1.600 de metri și adâncimea de 37 de metri. O explicație pentru aceste trăsături este că ele sunt rezultatul unor forțe externe care acționează asupra planetei.

Mercur este expus la temperaturi extreme, căldură, radiații și vânt solar datorită apropierii sale de Soare. Suprafața sa se confruntă cu temperaturi cuprinse între 430°C pe partea însorită și -180°C pe partea de noapte.

Geologul planetar David Blewett, de la Laboratorul de Fizică Aplicată al Universității Johns Hopkins, explică faptul că, întrucât Mercur nu are atmosferă, vântul și ploaia nu pot fi responsabile pentru sculptarea acestor depresiuni.

Aceste cavități au fost un mister pentru oamenii de știință încă din anii 1970, când sonda Mariner 10 a capturat fotografii de joasă rezoluție ale unor zone luminoase din unele cratere de pe Mercur. În 2008, misiunea MESSENGER a NASA a oferit cercetătorilor imagini și date mai detaliate despre aceste depresiuni enigmatice.

Cu toate acestea, în ciuda bogăției de informații colectate de sonda spațială, nu au fost găsite răspunsuri definitive. Imaginile dezvăluie o varietate de modele și culori care seamănă cu cuprul corodat sau cu forme de relief ciudate cu o strălucire albastră.

Analizele ulterioare cu ajutorul unor instrumente precum spectrometrul cu raze X și altimetrul laser au oferit doar indicii și nicio explicație clară pentru aceste cavități. Mercurul rămâne o lume slab explorată, iar înțelegerea acestor gropițe misterioase continuă să ne ocolească.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu