Farout, planeta pitică roz descoperită recent la periferia Sistemului Solar

În pofida modelelor simplificate ale Sistemului Solar pe care le-am învățat în școală, în vecinătatea planetei noastre nu se află doar Soarele și planetele mari care îl gravitează. Există și mulți asteroizi, bucăți mari de gheață și planete mici, aflate la mare distanță de Neptun.

Printre acestea, cercetătorii au identificat recent cel mai îndepărtat corp celest din Sistemul Solar: o planetă mică, pe care au botezat-o Farout.

Planeta are culoarea roz-roșiatică

Farout 02
Sistemul Solar, incluzând planeta nou-descoperită

Farout – al cărei nume oficial este 2018 VG 18 – a fost văzută pentru prima dată în noiembrie 2018 cu ajutorul telescopului Subaru, din Hawaii. Apoi, existența sa a fost confirmată cu ajutorul telescopului Magellan, de la Observatorul Las Campanas, din Chile.

Datele colectate arată că obiectul are diametrul de aproximativ 482 de kilometri și este sferic. Practic, Farout este o planetă pitică. Potrivit oamenilor de știință, culoarea sa rozalie sugerează că este acoperită de gheață.

Corpul celest a fost descoperit la o depărtare de aproximativ 120 de unități astronomice (UA) de Soare (ceea ce înseamnă o distanță de 120 de ori mai mare decât cea de la Soare la Pământ). Prin comparație, Pluto se află la 34 UA de Soare.

De asemenea, planeta Eris, care deținea anterior titlul de cel mai îndepărtat corp din Sistemul Solar, se află la 96 de UA distanță de Soare.

„Tot ce știm acum despre 2018 VG 18 este că se află extrem de departe de Soare. Îi mai cunoaștem diametrul aproximativ și culoarea, care este roz-roșiatică. Fiindcă este atât de îndepărtată, orbitează foarte încet. Probabil că durează peste 1.000 de ani să facă o rotație completă în jurul Soarelui”, a afirmat David Tholen, cercetător la Universitatea din Hawaii.

A fost descoperită din întâmplare

Farout 03

Farout a fost descoperită de astronomi în timp ce căutau Planeta X sau Planeta 9, o planetă de mari dimensiuni. Se crede că Planeta 9 orbitează în jurul Soarelui la marginile Sistemului Solar și ar putea explica orbita ciudată a unor plante mai mici și a unor roci spațiale aflate dincolo de Pluto.

Însă Farout nu este această planetă.

„Planeta X trebuie să fie de câteva ori mai mare decât Pământul pentru a influența gravitațional traiectoria celorlalte corpuri mai mici. Probabil că Planeta X se află și mai departe, la câteva sute de UA de Soare”, a precizat pentru Gizmodo Scott S. Sheppard, de la Institutul Carnegie pentru Știință.

Orbita este încă necunoscută

Farout 01
O reprezentare artistică a vederii de pe Farout

Savanții încă nu cunosc cu exactitate traseul orbital al lui Farout. S-ar putea ca gravitația unei planete mari apropiate, precum Neptun, să o influențeze.

Astfel, este posibil ca Farout să se îndrepte către zona planetelor gigantice din sistemul nostru solar, spune Sheppard. Din contră, dacă orbita o va purta și mai departe în spațiu, ar putea însemna că Planeta X o atrage cu gravitația ei.

Farout este cel mai îndepărtat corp celest pe care l-am observat până acum. Știm că alte corpuri ajung și mai departe în spațiu, chiar dacă nu le-am văzut în acțiune.

De exemplu, se crede că planeta pitică Sedna se situează la 900 de UA distanță de Soare. De asemenea, s-a emis ipoteza că sistemul nostru solar este înconjurat de un grup de corpuri stâncoase și înghețate, aflate la distanțe cuprinse între 1.000 și 100.000 de UA de Soare. Grupul se numește Norul Oort.

Însă aceste corpuri sunt atât de îndepărtate, încât încă nu le-am studiat. Totuși, astronomii cred că mai multe comete ar fi putut veni dinspre această margine a Sistemului Solar.

Ca să știi mai mult, citește „O plimbare prin Univers. Carte de relaxare astronomică”

Astronomul Adrian Șonka își invită cititorii de toate vârstele la o plimbare de-a lungul și de-a latul Universului cunoscut. Vei afla ce presupune cu adevărat o călătorie în spațiu și cum se simte când zbori cu 28 000 km/h, cum se vede Pământul de pe fereastra hubloului, cum ar fi viața pe celelalte planete din Sistemul Solar (de ce e „grea” viața pe Venus și de ce e așa de „prăfuit” Marte) și unde e cel mai bine să programezi o viitoare vacanță (scuba-diving pe planetele joviene, anyone?), cum funcționează aparatul de făcut lumină” (Soarele, nu becul), unde se termină Sistemul Solar și cum se măsoară distanța până la stele, ce este o pitică roșie și ce e o gigantă albastră, care sunt cele mai bune „cartiere” cosmice sau cum poate găsi o maimuță o planetă.

Cu mult umor și într-un stil accesibil și prietenos, Adrian Șonka te învață tot ce ai nevoie ca să te plimbi relaxat printre planete și stele. Adrian Șonka este astronom de mai bine de 20 de ani, timp în care a privit cerul și a învățat să observe multe tipuri de obiecte cosmice: stele variabile, asteroizi, planete, ocultații etc.

„O plimbare prin Univers. Carte de relaxare astronomică” se găsește cu reducere pe Cărturești, Humanitas sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu