Misterul Planetei 9: Manuscrisele antice ascund lucruri ciudate

Este posibil ca Sistemul Solar să conțină o a noua planetă, încă neobservată, dar menționată în manuscrisele medievale anglo-saxone. În mod curios, experții de la Queen’s University din Belfast speră să o găsească analizând mai întâi trecutul, și abia pe urmă cerul.

Pentru asta, cercetătorii analizează mai multe manuscrise antice și date adunate de agențiile spațiale moderne. Astronomii antici au observat nenumărate fenomene pe cerul înstelat. De exemplu, cu mii de ani în urmă, egiptenii au descoperit o stea aflată la o distanță de 92 de ani-lumină față de Terra.

O planetă de zece ori mai mare decât Pământul

Planeta 9 - Tapiteria Bayeux
Aceasta este Tapiseria Bayeux. Ea conține o descriere a Cometei Halley, observată în 1066. Foto: Pinterest

Existența ei a fost consemnată pe un papirus antic, iar mai târziu astronomii au confirmat-o, botezând Algol sau Steaua Demon. Acum, însă, savanții din Belfast cred că dârele de gaz și de praf stelar vizibile pe cer pot dovedi existența unei a noua planete în sistemul nostru solar.

Ei susțin că acest lucru a fost observat prima dată de astronomii anglo-saxoni, iar decretul descoperirii planetei ar putea sta în manuscrisele lăsate în urmă de aceștia.

Este o enigmă faptul că astronomii medievali au putut vedea pe cer (sau deduce matematic) existența unui corp despre care știința zilelor noastre deocamdată nu poate spune nimic.

În 2016, astronomii de la CalTech au publicat un studiu care relata despre existența unei planete nedescoperite, situate la periferia sistemului nostru solar. Se estimează că Planeta 9, așa cum a fost ea botezată, are de zece ori masa Pământului și de două până la patru ori diametrul planetei noastre.

Planeta 9 - Sistemul solar
Astronomii speră să identifice și cea de-a noua planetă din sistemul nostru solar. Foto: Pinterest

Potrivit astronomilor, Planeta 9 are o orbită imensă. Asta înseamnă că durează între 10.000 și 20.000 de ani să facă o rotație în jurul Soarelui.

[adsense-cemtru]

Dar și înainte de 2016 astronomii au dezbătut existența unei asemenea planete la marginea sistemului nostru solar. Totuși, în pofida faptului că au căutat îndelung acest corp celest, nimeni nu a reușit încă să-l găsească.

Intră în scenă astronomii din Evul Mediu

Planeta 9 - Astronomi
Foto: Pinterest

Oamenii de știință de la Queen’s University cred că reprezentările cometelor din Evul Mediu ar putea oferi date cruciale privind misterioasa planetă. Ei cred că relatările vechilor anglo-saxoni, combinate cu metodele științifice moderne, ar putea fi folosite pentru a investiga efectele pe care le are o asemenea planetă și pentru a o localiza.

Potrivit istoricilor și astronomilor de la Queen’s University, am putea afla unde se află enigmatica planetă prin explorarea modului în care anglo-saxonii înțelegeau cosmosul.

Combinând datele moderne cu relatările din vechime, cercetătorii cred că ar putea identifica, în sfârșit, Planeta 9.

„Acest proiect de cercetare reconfigurează semnificația și importanța științei medievale și arată că relatările medievale privitoare la comete pot ajuta la testarea teoriei legate de existența misterioasei Planete 9. Prin cercetarea relatărilor despre comete scrise în engleza veche, latină, slavonă și irlandeza veche, vrem să demonstrăm că oamenii din Evul Mediu chiar au înregistrat observații astronomice autentice. Vrem să arătăm că Evul Mediu nu a fost o epocă întunecată, așa cum se spune”, afirmă experții.

Doctorul Pedro Lacerda, de la Queen’s University, astrofizician și expert în comete și Sistemul Solar, adaugă:

„Ar fi minunat să obținem indicii solide că existența unei a noua planete poate explica observațiile despre comete făcute în Evul Mediu. Un astfel de rezultat ar avea cu siguranță un impact remarcabil asupra felului în care înțelegem sistemul nostru solar”, a mai spus Lacerda.

Ca să știi mai mult, citește „O plimbare prin Univers. Carte de relaxare astronomică”

Astronomul Adrian Șonka își invită cititorii de toate vârstele la o plimbare de-a lungul și de-a latul Universului cunoscut. Vei afla ce presupune cu adevărat o călătorie în spațiu și cum se simte când zbori cu 28 000 km/h, cum se vede Pământul de pe fereastra hubloului, cum ar fi viața pe celelalte planete din Sistemul Solar (de ce e „grea” viața pe Venus și de ce e așa de „prăfuit” Marte) și unde e cel mai bine să programezi o viitoare vacanță (scuba-diving pe planetele joviene, anyone?), cum funcționează aparatul de făcut lumină” (Soarele, nu becul), unde se termină Sistemul Solar și cum se măsoară distanța până la stele, ce este o pitică roșie și ce e o gigantă albastră, care sunt cele mai bune „cartiere” cosmice sau cum poate găsi o maimuță o planetă.

Cu mult umor și într-un stil accesibil și prietenos, Adrian Șonka te învață tot ce ai nevoie ca să te plimbi relaxat printre planete și stele. Adrian Șonka este astronom de mai bine de 20 de ani, timp în care a privit cerul și a învățat să observe multe tipuri de obiecte cosmice: stele variabile, asteroizi, planete, ocultații etc.

„O plimbare prin Univers. Carte de relaxare astronomică” se găsește cu reducere pe Cărturești, Humanitas sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

5 comentarii la „Misterul Planetei 9: Manuscrisele antice ascund lucruri ciudate”

 1. după știința mea, căpătată în școlile comuniste, nu cele de azi care produc analfabeți, agramați și nu mai știu ce, că numai oameni cu carte nu, sunt deja cunoscute nouă planete, și se bănuiește existența celei de-a zecea.

  Răspunde
  • Pluto a fost considerat planetă (a noua) o vreme, dar acum este clasificat drept planetă pitică. Eticheta „Planeta 9” încă așteaptă corpul celest de care să se „lipească” 🙂

   Răspunde
  • Bravo, bravo, meriți să fii președinte al Camerei Sepulcranților din raionul Teleleleormania. Asta da școală, Belinea Cârstea, bravo puiule! Și încă bine că le-ai zis-o pe aia cu analfabeții, agramații și nu mai știu ce ca să îi faci de toată rușinea pe prostovani! Ar fi bine ca data viitoare să mai dai comentarii și pe alte teme din astea cum ar fi matematica, chimia, geografia că altfel și-o ia prosimea în cap. Zău! Fâssssss!

   Răspunde
   • Ionele, vezi ca lb. romana iti da dureri de cap, [email protected]@vane. De cap am scris? Scuze, ceea ce iti acopera gatul nu e asa ceva, cel mult ar putea fi dop de gat, cotet de hulubi sau, cel mult!, tinta pentru flegme… 😛

 2. Am auzit despre o a zecea planeta in acest Sistem Solar. Am auzit de dansa din scripturi.
  Nu vad de ce nu ar exista. Astronomii or sa continue sa „cerceteze” pana li se va taia finantarea. Nu cred in cei din prezent. Pentru mine nu fac doi bani. Iar ceea ce s-a zis mai sus legat de scolile din prezent, o pot repeta si eu. Nu exista sistem educational in ziua de azi. Vai de el de tineret…..

  Răspunde

Lasă un comentariu