Misterul Planetei 9 – Manuscrisele antice ascund lucruri ciudate

Este posibil ca Sistemul Solar să conțină o a noua planetă, încă nedescoperită, dar menționată în manuscrisele medievale anglo-saxone. În mod curios, experții de la Queen’s University din Belfast speră să o găsească analizând mai întâi trecutul, și abia pe urmă cerul.

Pentru asta, cercetătorii analizează mai multe manuscrise antice și date adunate de agențiile spațiale moderne.

Astronomii antici au observat nenumărate fenomene pe cerul înstelat. De exemplu, cu mii de ani în urmă, egiptenii au descoperit o stea aflată la o distanță de 92 de ani-lumină față de Terra.

Existența ei a fost consemnată pe un papirus antic, iar mai târziu astronomii au confirmat-o, botezând Algol sau Steaua Demon. Acum, însă, savanții din Belfast cred că dârele de gaz și de praf stelar vizibile pe cer pot dovedi existența unei a noua planete în sistemul nostru solar.

O planetă de zece ori mai mare decât Pământul

Planeta 9 - Tapiteria Bayeux
Aceasta este Tapiseria Bayeux. Ea conține o descriere a Cometei Halley, observată în 1066. Foto: Pinterest

Ei susțin că acest lucru a fost observat prima dată de astronomii anglo-saxoni, iar decretul descoperirii planetei ar putea sta în manuscrisele lăsate în urmă de aceștia.

Este o enigmă faptul că astronomii medievali au putut vedea pe cer (sau deduce matematic) existența unui corp despre care știința zilelor noastre deocamdată nu poate spune nimic.

În 2016, astronomii de la CalTech au publicat un studiu care relata despre existența unei planete nedescoperite, situate la periferia sistemului nostru solar. Se estimează că Planeta 9, așa cum a fost ea botezată, are de zece ori masa Pământului și de două până la patru ori diametrul său.

Planeta 9 - Sistemul solar
Astronomii speră să identifice și cea de-a noua planetă din sistemul nostru solar. Foto: Pinterest

Potrivit astronomilor de la CalTech, Planeta 9 are o orbită imensă. Asta înseamnă că durează între 10.000 și 20.000 de ani ca aceasta să facă o rotație în jurul Soarelui.

[adsense-cemtru]

 

Dar și înainte de 2016, astronomii au dezbătut existența unei asemenea planete la marginea sistemului nostru solar. Totuși, în pofida faptului că au căutat îndelung acest corp celest, nimeni nu a reușit încă să-l găsească.

Intră în scenă astronomii din Evul Mediu

Oamenii de știință de la Queen’s University cred că reprezentările cometelor din Evul Mediu ar putea oferi date cruciale privind misterioasa planetă.

Ei cred că relatările vechilor anglo-saxoni, combinate cu metodele științifice moderne, ar putea fi folosite pentru a investiga efectele pe care le are o asemenea planetă și pentru a o localiza.

Potrivit istoricilor și astronomilor de la Queen’s University, am putea afla unde se află enigmatica planetă prin explorarea modului în care anglo-saxonii înțelegeau cosmosul.

Evul Mediu nu a fost Epoca Întunecată?

Planeta 9 - Astronomi
Foto: Pinterest

Combinând datele moderne cu relatările din vechime, cercetătorii cred că ar putea identifica, în sfârșit, Planeta 9.

„Acest proiect de cercetare reconfigurează semnificația și importanța științei medievale și arată că relatările medievale privitoare la comete pot ajuta la testarea teoriei legate de existența misterioasei Planete 9. Prin cercetarea relatărilor despre comete scrise în engleza veche, latină, slavonă și irlandeza veche, vrem să demonstrăm că oamenii din Evul Mediu chiar au înregistrat observații astronomice autentice. Vrem să arătăm că Evul Mediu nu a fost o epocă întunecată, așa cum se spune”, afirmă experții.

Doctorul Pedro Lacerda, de la Queen’s University, astrofizician și expert în comete și Sistemul Solar, adaugă:

„Ar fi minunat să obținem indicii solide că existența unei a noua planete poate explica observațiile despre comete făcute în Evul Mediu. Un astfel de rezultat ar avea cu siguranță un impact remarcabil asupra felului în care înțelegem sistemul nostru solar”, a mai spus Lacerda.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

  • Binea Cristi spune:

    după știința mea, căpătată în școlile comuniste, nu cele de azi care produc analfabeți, agramați și nu mai știu ce, că numai oameni cu carte nu, sunt deja cunoscute nouă planete, și se bănuiește existența celei de-a zecea.

    • Pluto a fost considerat planetă (a noua) o vreme, dar acum este clasificat drept planetă pitică. Eticheta „Planeta 9” încă așteaptă corpul celest de care să se „lipească” 🙂

    • Bravo, bravo, meriți să fii președinte al Camerei Sepulcranților din raionul Teleleleormania. Asta da școală, Belinea Cârstea, bravo puiule! Și încă bine că le-ai zis-o pe aia cu analfabeții, agramații și nu mai știu ce ca să îi faci de toată rușinea pe prostovani! Ar fi bine ca data viitoare să mai dai comentarii și pe alte teme din astea cum ar fi matematica, chimia, geografia că altfel și-o ia prosimea în cap. Zău! Fâssssss!

  • >