Nisipul radioactiv din România, Brazilia și alte câteva locuri din lume

La aproximativ 50 de kilometri de capitala statului Espírito Santo, din sud-estul Braziliei, se află orașul de coastă Guarapari, renumit pentru plajele sale fermecătoare. Deși Brazilia are o linie de coastă lungă, plajele din Guarapari ies în evidență prin faptul că sunt formate din nisip radioactiv în mod natural.

Nisipul plajelor din Guarapari este bogat în monazit, un fosfat natural care conține mai multe elemente rare, inclusiv uraniu și thoriu.

Nisip radioactiv există și în România

Plaja Guarapari
Plajele din Guarapari sunt vizitate de sute de mii de oameni. Foto: tvindy / Flickr

Prezența monazitului a fost semnalată pentru prima dată în anii 1880 de către omul de știință austriac Carl Auer von Welsbach, în nisipul transportat ca balast de navele care plecau din porturile braziliene.

La acea vreme, Von Welsbach se afla în căutare de thoriu, de care avea nevoie pentru fabricarea noii sale invenții, sita incandescentă.

Sita incandescentă era un dispozitiv care, prin încălzire, genera lumină și care a fost folosit la sfârșitul secolului XIX pentru a ilumina străzile orașelor în Europa și America de Nord.

Praia dos Padres
Praia dos Padres, una dintre plajele radioactive din Guarapari. Foto: Fabian Kronenberger / Flickr

După descoperirea lui Welsbach, nisipul monazitic din Brazilia a fost adoptat rapid ca sursă de thoriu și a stat la baza dezvoltării industriei exploatării pământurilor rare.

Înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial, minele de monazit din sudul Indiei și Braziliei au dominat industria. Ulterior, activitatea minieră majoră s-a transferat în Africa de Sud și Australia.

Nisipuri monazitice au mai fost descoperite în mai multe țări din America de Nord, America de Sud, Australia, Africa și Europa.

Grindul Chituc
Grindul Chituc se află pe teritoriul comunei Corbu, din județul Constanța. Foto: ropedia.ro

În România, rezerve de monazit au fost identificate în apropiere de satul Jolotca, precum și în Harghita, la Pianul de Sus (Alba), Șoimuș (Bihor) și Răzoare (Maramureș).

Nisip monazitic a fost descoperit în țara noastră și în județul Constanța, la nord de Năvodari, în zona Grindului Chituc, după cum amintește și acest studiu publicat în Journal of Environmental Radioactivity.

Înainte de 1990, din nisipul radioactiv de la Chituc se extrăgeau titan și zirconiu. Titanul era folosit în aviație, iar din zirconiu se fabricau capsulele pentru depozitarea de uraniu radioactiv, combustibilul nuclear pentru centrală de la Cernavodă.

Cinci ore petrecute pe plaja din Guarapari sunt echivalentul unei radiografii toracice

Plajele din Guarapari
Fotografie veche înfățișând turiști care stau la soare pe una dintre plajele din Guarapari. Foto: bionerd23 / Flickr

Nivelul mediu al radiațiilor de pe plaja din Guarapari este de aproximativ 20 de microsievert pe oră. În unele locuri, poate ajunge la 131 de microsievert pe oră. Pentru a pune aceste valori în context, o radiografie toracică emană o doză de radiații de 100 microsievert.

Cu toate acestea, plaja radioactivă din Guarapari a fost promovată decenii la rând ca fiind o zonă cu proprietăți terapeutice. Unul dintre primii promotori ai acestei idei a fost medicul brazilian Antonio da Silva Mello.

În 1972, Mello a publicat volumul „Guarapari: Miracolul Naturii”, în care prezenta beneficiile radiațiilor naturale asupra organismului uman.

Medicul susținea că nisipul radioactiv este util în tratarea diverselor boli și le recomanda pacienților bolnavi de artrită sau cancer să își trateze afecțiunile întinzându-se pe plaje cu astfel de nisip.

Antonio da Silva Mello
Medicul Antonio da Silva Mello. Foto: blog.ning.com

Drept urmare, mii de turiști au început să viziteze regiunea, pentru a se bucura de proprietățile terapeutice ale nisipului.

Din păcate, această credință este răspândită și astăzi. Mulți oameni care vizitează plaja din Guarapari se acoperă complet cu nisipul monazitic, presupunând că are beneficii asupra sănătății și că îi poate vindeca de boli.

Industria turismului din zonă a profitat din plin de această credință, iar presupusele proprietăți terapeutice ale nisipului din Guarapari sunt promovate intens de mass-media din Brazilia.

Agenția nucleară braziliană îi avertizează pe adepții turismului „radioactiv”

Plajele din Guarapari 02
Foto: TripAdvisor

Pentru a contracara fenomenul, agenția nucleară a Braziliei le recomandă oamenilor să nu stea pe plajă perioade lungi de timp, deoarece radiațiile gama sunt destul de puternice.

Radiațiile gama pătrund în organism, unde pot deteriora țesuturile, provocând cancer și alte afecțiuni. Dacă ajung în plămâni, radiațiile alfa produse de nisip pot provoca cancer pulmonar.

Guarapari 02
Orașul Guarapari văzut de sus. Foto: TripAdvisor

Agenția a propus ca nisipul negru, care conține o concentrație ridicată de monazit, să fie îndepărtat de pe plaja din Guarapari.

Cheltuielile presupuse de o asemenea operațiune ar putea fi recuperate prin extragerea monazitului din nisip și vânzarea mineralelor. Însă, momentan, autoritățile nu au dat undă verde propunerii.

Plaja din Guarapari nu este singura plajă cu nisip radioactiv din Brazilia. De fapt, întreaga coastă braziliană de la nord de Rio de Janeiro până în sudul statului Bahia, pe o distanță de 800 de kilometri, este bogată în monazit.

Ca să știi mai mult, citește „Rugăciune pentru Cernobîl”

Dacă te interesează subiectul accidentelor nucleare, îți recomandăm una dintre cele mai bune cărți despre evenimentele de la Cernobîl și tragediile de acolo: „Rugăciune pentru Cernobîl”. Cartea a fost interzisă în Belarus și i-a adus scriitoarei Premiul Nobel pentru Literatură.

„În timp ce autoritățile sovietice au încercat să mușamalizeze efectele accidentului, Svetlana Aleksievici a petrecut mai mulți ani adunând mărturii de la supraviețuitori (foști muncitori la centrală, oameni de știință, medici, soldați, pompieri, strămutați, văduve, orfani), ale căror voci compun o istorie orală marcată de frică, furie și incertitudine, dar și de umor negru și iubire. Cronică a trecutului și avertisment pentru viitor, cartea sa este o lucrare crucială, care, datorită forței emoționale și onestității sale, lasă o amintire de neșters în mintea cititorului.”

„Rugăciune pentru Cernobîl” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu