3 pisici care au participat la evenimente istorice importante

În secolul XXI, pisicile domină lumea virtuală și este aproape imposibil să nu dai măcar peste o fotografie cu o pisică în primele minute de accesare a oricărei rețele sociale.

Dar fascinația omului pentru pisici are o vechime de mii de ani, iar micile feline ne-au însoțit în toate momentele din istorie, bune sau rele. Pisicile nu doar că ne-au fost companioni, ci chiar au participat activ la unele evenimente istorice importante.

Iată poveștile a trei astfel de feline.

1

Mourka, pisica războinică de la Stalingrad

Pisica Mourka
Foto: World War II in Color

Pisica Mourka a luat parte la una dintre cele mai importante bătălii ale celui de-Al Doilea Război, Bătălia de la Stalingrad. Poreclită „pisica războinică de la Stalingrad”, Mourka aparținea Diviziei 124 de Infanterie a Armatei Sovietice.

Felina era folosită de soldații sovietici pe post de curier, pentru a transmite mesaje cu privire la pozițiile germanilor. Uneori, Mourka livra fluturași cu mesaje de propagandă în zonele controlate de naziști.

Din păcate, există foarte puține informații despre viața lui Mourka și nu se știe ce s-a întâmplat cu felina după încheierea războiului.

2

Sam cel de nescufundat

Motanul Oscar
Motanul Oscar. Foto: History Extra

„Sam cel de nescufundat” (în realitate, un motan pe nume Oscar) a „luptat” atât alături de germani, cât și de britanici în cel de-Al Doilea Război Mondial. Prima „misiune” a motanului a fost pe nava de război nazistă Bismarck, pe care s-a îmbarcat în 1941.

Scopul navei Bismarck era să provoace haos în Atlanticul de Nord, pe unde treceau rutele de navigație ale britanicilor. Însă nava germană s-a scufundat după o luptă crâncenă cu un portavion, trei nave de război, trei crucișătoare și trei distrugătoare britanice.

Au scăpat cu viață doar 118 din cei 2.200 de membri ai echipajului, printre care și motanul Oscar, care a fost găsit, plutind pe o scândură, de marinarii britanici de pe HMS Cossack.

Așa a ajuns Oscar să „lupte” de partea britanicilor, alături de echipajul de pe HMS Cossack. Însă, peste câteva luni, dezastrul avea să lovească din nou.

Nava britanică a fost torpilată de un submarin german și a fost grav avariată. Oscar a avut noroc și a fost salvat și de această dată.

Apoi, motanul a fost transferat pe portavionul HMS Ark Royal. Portavionul se afla în Marea Mediterană când a fost, la rândul lui, lovit de o torpilă. S-a scufundat la doar 50 de kilometri de coasta malteză.

Oscar a supraviețuit, dar „cariera” sa pe mare a luat sfârșit. Și-a petrecut restul zilelor ca animal de companie al guvernatorului Gibraltarului. A mai trăit zece ani după război și a murit în Belfast, Irlanda de Nord, în 1955.

3

Felicette, pisica spațială

Pisica Felicette
Felicette. Foto: Collect Space

În 1963, specialiștii de la Centrul de Educație și Cercetare în Medicină Aeronautică din Franța au lansat în spațiu o felină pe nume Felicette. Pisica a fost una dintre cele 14 feline pe care francezii le-au pregătit pentru zborul în spațiul cosmic.

După o serie de teste amănunțite, Felicette (denumită de oamenii de știință C 341) a fost declarată câștigătoarea selecției.

Înainte de a fi trimisă în spațiu, felinei i-au fost implantați electrozi în craniu, ca să îi poată fi monitorizată activitatea neurologică în timpul zborului.

Două microfoane, unul montat pe pieptul felinei, altul în vârful capsulei spațiale, erau menite să monitorizeze respirația pisicii. Astfel, în dimineața zilei de 18 octombrie 1963, felina a fost lansată în spațiu de la un centru spațial din Algeria.

Misiunea a fost sub-orbitală și a durat 13 minute. După 42 de secunde de ascensiune, capsula s-a desprins de rachetă. A ajuns la altitudinea de 152 de kilometri, iar pisica a petrecut cinci minute în imponderabilitate.

Apoi, capsula și-a început coborârea. Parașuta a funcționat corespunzător, iar Felicette și-a încheiat misiunea teafără. A fost prima pisică ce a ajuns în spațiul cosmic și singura care a supraviețuit unui zbor în cosmos.

57 de ani mai târziu, în 2020, Felicette a primit recunoașterea pe care o merită. O statuie din bronz a fost instalată la Universitatea Spațială Internațională din Strasbourg, Franța, în onoarea lui Felicette.


În continuare, îți recomandăm Circ pe orbită: Istoria puțin știută a animalelor trimise de om în cosmos.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>