Pisica uriașă, cea mai recentă descoperire din zona Liniilor Nazca

Arheologii care realizau lucrări de mentenanță în zona Liniilor Nazca, din Peru, au descoperit recent conturul unei pisici uriașe gravat în solul arid.

Gravura se întinde pe o lungime de 40 de metri și este formată din linii cu o adâncime între 30 și 40 de centimetri. Înfățișează o creatură cu urechi ascuțite, ochi rotunzi și o coadă lungă, cu dungi.

Pisica de la Nazca este veche de 2.000 de ani

Geoglifa pisica 01
Foto: Johny Islas

Geoglifa, despre care experții spun că are aproximativ 2.000 de ani vechime, este cea mai recentă descoperire făcută pe teritoriul dintre orașele Nazca și Palpa.

„Gravura era foarte greu de distins și urma să dispară în scurt timp, deoarece este situată pe o pantă destul de abruptă, expusă efectelor eroziunii naturale”, a declarat ministrul Culturii din Peru, citat de cotidianul The Guardian.

După descoperire, geoglifa a fost curățată și conservată, iar acum așteaptă să fie studiată în amănunt de arheologi.

Pisica Nazca 01
Foto: Gizmodo

Majoritatea desenelor de la Nazca au fost create între anii 500 î.e.n. și 500 e.n., cele mai multe dintre ele fiind realizate de cultura Nazca.

Însă geoglifa descoperită anul acesta a fost datată între anii 200 și 100 î.e.n., ceea ce înseamnă că aparține, cel mai probabil, erei Paracas târzii.

Dat fiind că civilizația Nazca a luat naștere în jurul anului 100 î.e.n., este foarte probabil ca desenul reprezentând pisica să fi fost realizat de cultura Paracas. De asemenea, acest lucru înseamnă că pisica este mai veche decât celelalte geoglife descoperite în zonă.

„Este uimitor că încă mai descoperim noi desene, dar, pe de altă parte, știm că mai sunt multe de descoperit”, a declarat Johny Isla, arheologul peruan care conduce cercetările cu privire la Liniile Nazca.

Comorile din Peru

Liniile Nazca
Faimoasa geoglifă reprezentând o maimuță. Foto: Pinterest

Liniile Nazca sunt alcătuite din sute de imagini gravate în sol și acoperă o suprafață de aproximativ 450 kilometri pătrați. Ascunse timp de secole, au fost descoperite în 1927 de un topograf peruan care survola zona.

Unele dintre desene reprezintă forme geometrice, altele sunt linii simple, iar altele sunt combinate în reprezentări elaborate de animale și obiecte, adesea întinzându-se pe zeci de metri.

Liniile Nazca pot fi observate cel mai bine de la depărtare și din aer.

Scopul pentru care aceste simboluri uriașe au fost gravate în deșert rămâne necunoscut, dar există mai multe teorii cu privire la utilitatea lor: de la linii care serveau drept repere pentru cei care călătoreau, până la simboluri care facilitau comunicarea cu zeii.

Oricum ar fi, cert este că Valea Nazca încă ascunde multe comori. În ultimii ani, arheologii au descoperit zeci de linii noi, care așteaptă să fie cercetate.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

>