Piramidele mayașe încă ascund multe mistere… De două ori pe an, mii de vizitatori se înghesuie în orașul antic al civilizației Maya numit Chichen Itza, aflat în Peninsula Yucatan, din Mexic, așteptând coborârea lui Kukulcan.
Oamenii se adună în jurul piramidei de aici, numită El Castillo (Castelul) de către conchistadorii spanioli. Aici, potrivit legendei, Kukulcan, zeul-șarpe cu pene, coboară din ceruri, își binecuvântează adepții de pe Pământ și apoi coboară în lumea subpământeană sau Xibalba.

În realitate, Soarele, atunci când asfințește în timpul echinocțiilor de primăvară și toamnă, aruncă o umbră asupra balustradei nordice de la El Castillo.
Umbra se aseamănă cu un șarpe care coboară treptele piramidei, efect potențat de capetele de animale sculptate la baza piramidei.
Privitorii văd fenomenul doar din exterior, însă arheologii explorează interiorul piramidei de aproape 100 de ani. Explorările arheologice de la El Castillo au descoperit lutul și pământul din care au fost construite piramidele mesoamericane, dar și două dintre piramidele mayașe și mai vechi și, posibil, intrarea spre iad sau Xibalba.
Cu simetria radială plăcută, platformele cu trepte și templul de deasupra, El Castillo este una dintre cele mai ușor de recunoscut dintre piramidele mayașe.
Probabil că a fost construită de civilizația Toltec-Maya între anii 1050 și 1300, când restul populației mayașe se afla în declin.
Piramida este celebră nu numai pentru coborârea lui Kukulcan, ci și pentru legătura sa cu calendarul mayaș. Fiecare dintre cele patru laturi ale piramidei are un șir de 91 de trepte.
În prima zi după echinocțiul de primăvară din 2019, piramida de la Chichen Itza a fost „vizitată” de o tornadă (vezi video de mai jos) pe care unii turiști i-au atribuit-o lui Kukulkan.
Numărul total de trepte este de 365 – numărul zilelor din anul solar mayaș. Templul din vârf era folosit exclusiv de preoți, care desfășurau ritualuri sacre la o înălțime care îi situa „mai aproape de zeii din ceruri”.
Preoții urcau pe una dintre cele patru șiruri de trepte și ajungeau la templu, dar nu intrau în piramidă. Însă în anii ’30, un grup de arheologi a făcut explorări și a descoperit că o altă piramidă-templu se afla înăuntrul piramidei mai mari.
Săpăturile ulterioare au relevat că această piramidă avea nouă platforme, un singur șir de trepte și un templu care conținea rămășițe umane, un tron de jad și un așa-numit Chac Mool.
Chac Mool este un tip de sculptură mayașă care înfățișează o figură masculină abstractă care se înclină și ține în mâini un bol folosit ca receptacul pentru sacrificii.
Știai că…
- În 2015, arheologii au descoperit „mari cantități de mercur lichid” (volumul exact nu a fost dezvăluit) sub piramida de la Teotihuacan (un al sit faimos din Mexic)? În camerele subterane au mai fost descoperite și statuete de jad, alături de rămășițe de jaguari și alte artefacte antice.
- Istoricul chinez antic Sima Qian menționează că mausoleul împăratului Quin (construit în formă de piramidă), care a trăit în secolul III î.e.n., conține „râuri de mercur”, statuetele de jad și alte obiecte. Toate aceste detalii par să confirme că între culturile de pe cele două continente (America și Asia) existau certe legături cu mult înainte de (re)descoperirea Lumii Noi, în secolul XV.
Cercetătorii presupun că această piramidă a fost construită cândva între anii 800 și 1000. În urmă cu câțiva ani, folosind tehnici de imagistică noninvazivă, arheologii au descoperit încă o piramidă sub cele două.
Au emis teoria că a fost probabil construită între anii 550 și 800 și s-ar putea să fi avut un singur șir de scări și un altar.
Piramidele mayașe erau un loc de sacrificiu în care cerurile comunicau cu lumea subpământeană
Faptul că El Castillo are două piramide în interior nu este ceva neobișnuit – arheologii au descoperit structuri și mai vechi care conțin în interior mai multe piramide mesoamericane.
De exemplu, excavările de la Piramida Soarelui din Teotihuacan, care a fost construită de o cultură antică necunoscută lângă Ciudad de Mexico în jurul anului 100, au arătat că este posibil ca piramida să fi fost construită peste trei structuri anterioare.
Savanții speculează că liderii de atunci construiau adeseori peste structuri existente pentru a demonstra că și-au întrecut predecesorii.
Interesant este că arheologii care munceau aici în anii ’70 au descoperit un sistem de peșteri și tuneluri sub Piramida Soarelui (una dintre piramidele mayașe), sistem care se afla în legătură cu mai multe râuri subterane din oraș.
Descoperirea sugera că structurile au fost construite în acel loc cu un anumit scop. Arheologii au făcut o descoperire similară la Chichen Itza în acest deceniu.

Folosind din nou tehnici de imagistică noninvazivă, aceștia au descoperit ceea ce credeau că este o „cenote”, adică o gaură mare de scurgere, sub baza structurii El Castillo. Gaura este similară cu Cenote Sagrado (Cenote Sacră) din Chichen Itza, situată la capătul nordic al orașului.
Asociată cultului zeilor ploii, numiți Chac, era un loc unde se aduceau ofrande, care includeau obiecte din materiale prețioase, cum ar fi jadul, aurul și cuprul, și se făceau sacrificii umane.
Această cenote se află în legătură cu numeroasele râuri subterane și cu peșterile de sub stratul de calcar de la Chichen Itza. Astfel de cavități subterane erau surse de apă proaspătă pentru mayași și, de asemenea, potrivit credințelor lor, intrări spre Xibalba sau „locul de spaimă”.

În 2018, o echipă de arheologi a început să exploreze sistemul subpământean de ape de sub Chichen Itza, încercând să găsească legătura cu acea cenote de sub El Castillo.
Dacă arheologii vor reuși să dovedească existența acestei cenote, înseamnă că El Castillo nu era doar o scară care aducea preoții mai aproape de zei, ci și un portal spre demonii din lumea subpământeană.
În esență, era un „axis mundi”, un centru al lumii, unind pământul cu cerurile și lumea subpământeană.
Astfel, El Castillo ar fi putut juca în religia mayașă un rol mai semnificativ decât au crezut până acum arheologii și turiștii, însă pentru a demonstra acest lucru este nevoie de explorări viitoare.