Misterul guanșilor și piramidele din Tenerife

Tenerife, din Insulele Canare, este o destinație de vacanță arhicunoscută și foarte căutată. Ceea ce mulți turiști nu știu este că pe insulă există câteva piramide despre care se știu foarte puține.

Cine a construit piramidele din Tenerife, când și – mai ales – de ce? Există trei teorii care alimentează controversa enigmaticelor construcții.

Piramidele din Güímar

Güímar este un oraș în sudul insulei Tenerife și este locul în care se găsesc șase dintre piramidele de pe insulă. Astăzi, zona este inclusă în Parcul Etnografic „Piramidele din Güímar”, fondat de exploratorul Thor Heyerdahl, cu sprijin financiar din partea magnatului Fred Olsen.

Heyerdahl a auzit prima dată de piramidele din Tenerife în anii ‘90, dintr-un articol de Francisco Padrón în ziarul Diario de Avisos. Ulterior s-a deplasat pe insulă pentru a le vedea cu propriii ochi.

Ceea ce a descoperit acolo l-a impresionat atât de mult, încât s-a stabilit în Güímar, unde a rămas pentru tot restul vieții. Aventurierul norvegian a observat că piramidele din Tenerife seamănă cu alte piramide în trepte pe care le văzuse în călătoriile sale.

A propus teoria că piramidele din Tenerife au fost construite într-o perioadă când oamenii traversau oceanul și exista o legătură între culturile care au ridicat piramide în Egipt și America Centrală.

piramidele din Tenerife
Piramidele din Tenerife sunt construite în trepte, precum piramidele din America Centrală și unele piramide din Egipt și China. Care este legătura dintre toate aceste culturi din antichitate? Foto: Ancient Origins

Thor Heyerdahl credea că era posibil ca guanșii, care au populat insula Tenerife înainte de cucerirea spaniolă, să fi construit piramidele.

Explicația academică despre piramidele din Tenerife

Mediul academic, însă, nu a a fost de acord cu ideile lui Heyerdahl. În schimb, a avansat teoria că piramidele nu sunt decât mormane de roci vulcanice, create de țărani în timp ce curățau ogoarele pentru practicarea agriculturii.

De asemenea, a fost propus secolul XIX ca dată aproximativă a construirii lor, pentru că arheologii de la Universitatea La Laguuna au descoperit resturi de ceramică din acea perioadă.

Cercetătorul Philip Coppens, care a vizitat Tenerife în 2009, a investigat pe cont propriu subiectul. Iată ce a publicat acesta pe site-ul său referitor la teoriile avansate de mediul academic:

Între două piramide se găsește o piață în care arheologii au făcut săpături. Dar s-au oprit la stratul secolului XVIII, undeva la o adâncime între 50 și 150 de centimetri.

Au crezut – în mod eronat – că au săpat până la fund, iar de aici au tras concluzia greșită că cel mai vechi strat are o vechime de două sute de ani. Este total eronat.

Alinierea piramidelor din Tenerife cu solstițiul de vară

piramidele din tenerife
Unele terase ale piramidelor din Tenerife sunt aliniate cu poziția Soarelui la solstițiu. Foto: Reddit

Heyerdahl și cei care sunt de părere că enormele construcții au fost ridicate de guanși au avansat ideea că piramidele au fost clădite în trepte și aliniate în scopuri religioase, pentru ceremonii care ar fi putut avea loc la solstițiul de vară.

În 1991, Juan Antonio Belmonte Avilés, Antonio Aparicio Juan și César Esteban López, cercetători de la Institutul de Astrofizică al Canarelor, au demonstrat că laturile mai lungi ale unor terase din jurul piramidelor din Güímar marchează direcțiile solstițiilor de vară și de iarnă.

Una dintre piramide are prevăzute niște trepte. S-a sugerat că participanții la ritual urcau pe aceste scări până în vârful construcției, de unde vedeau răsăritul soarelui.

Francmasonii au construit piramidele din Tenerife?

În 2005, Antonio Aparicio Juan și César Esteban López au publicat cartea „Piramidele din Güímar: mit și realitate”, în care au avansat teoria că francmasonii au construit piramidele.

În carte, autorii invocă faptul că solstițiile și piramidele sunt importante pentru francmasonerie și că însuși proprietarul terenului pe care se găsesc piramidele din Güímar a fost francmason.

Cine au fost guanșii din Tenerife?

Guanșii sunt total învăluiți în mister. Până acum, nu s-a stabili cum anume a ajuns o populație de albi să locuiască pe o insulă atât de aproape de Africa de Nord.

piramidele din Tenerife
Pelicar, un rege al guanșilor. Foto: Pinterest

Explicația acceptată de majoritatea antropologilor este că guanșii se trag din berberii din Africa de Nord, posibil din Libia.

Totuși, legendele locale spun că guanșii sunt urmașii atlanților care au supraviețuit atunci când continentul sau țara lor s-a scufundat, pentru că locuiau pe vârfurile munților, care după cataclism au devenit Insulele Canare.

Ceea ce știm despre guanși cunoaștem din scrierile cronicarilor spanioli și din descoperirile arheologice făcute până acum. Erau triburi de vânători-culegători cu un stil de viață foarte asemănător populațiilor din epoca de piatră.

Se știe că trăiau în peșteri și în colibe și că foloseau unelte nemetalice, pentru că locuiau pe o insulă vulcanică, fără minereuri de metal. Cunoșteau arta ceramicii și aveau cunoștințe de bază despre agricultură.

De asemenea, practicau o formă de îmbălsămare și mumificare a morților, precum și trepanații asupra celor vii. Mumiile erau păstrate în peșteri, iar cadavrele celor cu statut social inferior erau îngropate.

piramidele din tenerife
„Piramida din Madghacen”. Foto: Ancient Origins

Guanșii din Tenerife erau împărțiți în nouă regate, fiecare având câte un conducător. Dar chiar au fost guanșii cei care au construit piramidele?

Acești oameni cunoșteau unele simboluri geometrice, pentru că au fost descoperite mai multe sigilii ceramice cu tipare geometrice. Se știe că berberii construiau morminte în formă de piramide, precum „Piramida din Madghacen” (Algeria). Deci, de ce nu ar fi putut să o facă și guanșii?

Alte piramide din Tenerife0

Pe cealaltă parte a insulei se găsesc mult mai multe piramide, care nu se bucură nici pe departe de faima celor din Güímar. În satul Santa Barbara, lângă Icod de los Vinos, se găsesc câteva piramide, cea mai mare fiind situată în mijlocul unui ogor.

O altă construcție demnă de luat în seamă se adlă pe plantația de banane de lângă drumul cunoscut drept Camino de la Suerte (Drumul Norocului sau Drumul Destinului), de lângă San Marcos.

piramidele din tenerife
Piramida principală din Santa Barbara. Foto: HDNH

Au mai existat și alte piramide, dar acestea au fost distruse de-a lungul timpului, iar piatra din care erau construite a fost folosită construirea de drumuri sau edificii.

Sălbatici pe alte meleaguri

Cineastul independent Raphael Biss a fost atât de impresionat de misterul guanșilor și al piramidelor din Tenerife, încât a realizat un documentar pe această temă, intitulat Sălbatici pe alte meleaguri.

Iată ce a declarat el după prezentarea filmului la Festivalul de Film de la Cannes:

„Foarte puțini oameni au auzit despre piramidele din Tenerife. Cred cu tărie că acestea au o poveste care merită spusă și auzită. Cred că am fost atras în special de misterul care îi înconjoară pe acești oameni.

Arheologii și istoricii încă mai caută indicii privind existența guanșilor pe Pământ și modul în are au supraviețuit și evoluat în arhipelag. Este o muncă în desfășurare, iar pentru unii reprezintă un mare mister.”

piramidele din tenerife
Coperta documentarului „Sălbatici pe alte meleaguri”. Foto: Pinterest

Referitor la piramidele din Tenerife, Biss a spus următoarele:

„Piramidele din Tenerife au fost punctul de plecare în cercetările mele despre guanși. Când am aflat despre ele, am fost imediat captivat și mi-am dorit să cunosc mai multe despre scopul și originile lor. În acest moment, este greu de spus dacă guanșii sau alți oameni le-au construit.

După toate cercetările, în pofida istoricilor care susțin că piramidele au fot construite după cucerirea insulelor de către spanioli, ceva îmi spune că la mijloc stă un secret mai profund, care încă așteaptă să fie descoperit.”


Te pasionează subiectul? Îți recomandăm și Istoria interzisă – Simboluri oculte care fac legătura între civilizațiile antice.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu