7 locuri din jurul lumii în care anticii au ridicat piramide impresionante

Dintre numeroasele minuni ale acestei lumi, puține stârnesc fascinația mai mult decât piramidele. Aceste structuri impresionante rămân învăluite în controversă, dând naștere la teorii dintre cele mai exotice cu privire la forțele care au stat în spatele ridicării lor.

Piramidele care primesc cea mai mare atenție sunt cele din Egipt, de la Gizeh. Dar acest tip de construcție nu este în niciun caz limitat la acest colț de lume.

Piramidele pot fi găsite pe întreaga planetă. De pildă, cea mai mare piramidă (în volum) din lume se află în Mexic.

Marile piramide ale lumii ascund trecutul și comorile civilizațiilor care ne-au precedat. Pregătește-te să faci o călătorie virtuală prin câteva dintre aceste structuri frumoase care au rezistat tuturor încercărilor istoriei.

1

Mormântul generalului

Foto: Wikimedia

Occidentul a descoperit abia în secolul XX că în China există sute de piramide enigmatice. De ce enigmatice?

Pentru că autoritățile depun și astăzi eforturi pentru ocultarea acestor structuri, acoperindu-le cu straturi de pământ și plantând copaci pe ele, pentru a părea formațiuni naturale.

Motivul acestei practici este necunoscut și invită la speculații cu privire la constructorii piramidelor și conținutul acestor structuri.

China are numeroase piramide antice sau structuri piramidale în formă de movilă, construite ca morminte și mausolee pentru împărați și rudele lor.

Legenda mormântului împăratului Wu – Marea Piramidă Albă – a câștigat multă notorietate, deși existența sa nu a fost niciodată confirmată oficial.

Construită în perioada Regatului Goguryeo, între 660 și 38 î.e.n., piramida în trepte surprinsă în fotografie este situată în Ji’an, Jilin, și se crede că în ea se găsesc rămășițele unui general important.

2

Piramida lui Cestius

Foto: Wikimedia

În apropiere de Porta San Paolo din Roma, Italia, se găsește o piramidă încastrată între două drumuri străvechi, Via Marmorata, de-a lungul râului Tibru, și Via Ostiensis, care ducea la marele port maritim Ostia Antica.

Construit între anii 18 și 12 î.e.n., acest mormânt colosal, înalt de 30 de metri, a fost realizat cu plăci de beton și cărămidă acoperite cu marmură albă.

Piramida lui Cestius servește drept loc de înmormântare pentru un magistrat și membru al unuia dintre marile colegii, Gaius Cestius.

3

Piramidele din Meroë

Foto: Wikimedia

Vechiul oraș Meroë se înălța cândva pe malurile estice ale râului Nil, în regiunea Nubia, la nord de Sudan. În zonă existau trei regate Kush, ultimul dintre ele fiind Meroë, locul acestor superbe piramide nubiene din gresie și granit.

Dintre cele 35 de piramide, construite începând cu 751 î.e.n. de conducătorii regatelor, inspirați de predecesorii lor egipteni, astăzi mai stau în picioare doar 18.

După ce au fost parțial distruse de vânătorul de comori italian Giuseppe Ferlini, unele au fost restaurate, fiind incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.

4

Piramida din Hellinikon

Foto: Wikimedia

Grecia Antică avea propria ei salbă de piramide. Piramidele grecești se înălțau cândva pe câmpiile Argolidei. Majoritatea acestora, care probabil au fost folosite ca morminte pentru soldați, au fost distruse de-a lungul timpului.

Cu toate acestea, două rămân încă în picioare și, deși necesită îngrijire și conservare, ne oferă o perspectivă unică asupra istoriei Greciei. Una se află în satul Liguria, iar cealaltă, vizibilă în fotografie, se află în regiunea Hellinikon.

5

Piramida Tenayuca

Tenayuca este un sit arheologic din America Centrală, din Valea Mexicului. Se crede că a fost o așezare a tribului mexican nomad Chichimec, care s-a stabilit în regiune și a format un regat.

Foto: Wikimedia

Piramida aztecă a fost construită probabil în secolul XIII și extinsă în mai multe rânduri, o dată la aproximativ 50 de ani. Platforma piramidei este susținută de 138 de statui de piatră ce înfățișează șerpi.

Fiecare poartă semnul lui Xiuhcoatl („Șarpele de foc”), deoarece templul servea drept loc de venerare a Soarelui.

6

Piramida Santa Cecilia Acatitlan

La doar câțiva kilometri distanță de zona arheologică Tenayuca se găsesc ruinele orașului antic Acatitlan, o altă așezare aztecă ridicată în secolul XIII.

Foto: Wikimedia

A făcut parte din Tenayuca, apoi a fost anexat de conducătorii indigeni din Valea Mexicului. Una dintre structurile principale ale așezării este un templu cu bază dreptunghiulară, o piramidă în trepte denumită Piramida Santa Cecilia Acatitlan.

Interiorul lăcașului de cult se numără printre cele mai bine conservate din lume. Deși a beneficiat de lucrări de restaurare, piramida rămâne unul dintre cele mai bune exemple de arhitectură în stil mexican.

7

Piramida Roșie

Acest templu egiptean este situat în Cairo și este cel mai mare dintre cele trei descoperite în necropola regală din Dahshur.

După Piramida lui Kheops și Piramida lui Kefren, de la Gizeh, Piramida Roșie, cunoscută și sub numele de Piramida Nordică, este cea mai mare din Egipt.

Foto: Wikimedia

Construcția a început în timpul domniei lui Sneferu, aproximativ în jurul anului 2590 î.e.n., și a durat circa 20 de ani pentru a fi terminată.

Realizată în întregime din calcar roșu (care i-a conferit atât nuanța, cât și numele), se crede că această piramidă a fost prima încercare reușită a vechilor egipteni de a construi o „piramidă adevărată”, cu fețe netede.

Piramida a fost inițial acoperită cu calcar de Tura, care îi conferea o nuanță albă. Acest material a fost luat pentru construirea altor clădiri, dezvăluind calcarul roșu de dedesubt.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu