Piramidă misterioasă cu 300 de mumii, descoperită lângă mormântul lui Tutankhamon

Piramida dezgropată recent în necropola de la Gizeh a aparținut unui faraon a cărui domnie rămâne o enigmă chiar și astăzi, la câteva mii de ani de la moartea sa.

La o sută de ani de la descoperirea mormântului lui Tutankhamon, necropola de la Gizeh rămâne un teren fertil pentru descoperirile arheologice. Recent, o echipă de cercetători de la Ministerul Antichităților din Egipt a raportat descoperirea a sute de mumii, îngropate în interiorul unei piramide necunoscute anterior.

Egiptologul Zahi Hawass și una dintre mumiile descoperite la Saqqara, un sit de săpături de lângă Cairo. | Credit: Zahi Hawass
Egiptologul Zahi Hawass și una dintre mumiile descoperite la Saqqara, un sit de săpături de lângă Cairo. Foto: Zahi Hawass

Sub conducerea arheologului Zahi Hawass, echipa de cercetare a exhumat rămășițele mumificate a cel puțin 300 de persoane.

Se presupune că au făcut parte din garda unui faraon necunoscut până acum, îngropat în vremuri străvechi lângă mormântul lui Tutankhamon. Iată ce se știe despre acest caz.

300 de mumii și o rețea de gropi interconectate

Pe lângă cele 300 de mumii descoperite în piramidă, arheologii au găsit un depozit de sicrie și alte artefacte, precum și o serie de tuneluri interconectate.

Aceste descoperiri sunt rezultatul a doi ani de săpături în situl de la Saqqara, la aproximativ 32 de kilometri de Cairo.

Până în prezent, se știe că unele dintre sicrie au aparținut unor generali distinși, care erau consilieri apropiați ai lui Tutankhamon. Probabil că l-au însoțit din momentul în care a urcat pe tron până la moartea sa timpurie, la vârsta de 19 ani.

Pe lângă aceste rămășițe, cercetătorii au descoperit un vechi altar funerar în cinstea lui Teti, primul rege al dinastiei a VI-a:

„Teti era venerat ca zeu în perioada Regatului Nou, așa că oamenii doreau să fie îngropați lângă el”, a declarat Zahi Hawass pentru Live Science.

Cel mai impresionant aspect, subliniază arheologul, este faptul că cele mai multe dintre aceste înmormântări au avut loc în Vechiul Regat sau în perioada târzie a cestei epoci.

În cele 22 de gropi descoperite – adânci de până la 18 metri – au fost găsite morminte din Regatul Nou, o perioadă care corespunde domniei lui Tutankhamon.

Cui îi era dedicată misterioasa piramidă?

Potrivit lui Hawass, mumiile găsite în interior sunt clar diferențiate între bărbați și femei, cu scene detaliate din Cartea Morților. Mai mult, pe fiecare sarcofag stă scris numele persoanei care a murit, alături de detalii despre ofrande pentru cei patru fii ai zeului Horus.

În mitologia egipteană, fiii lui Horus erau însărcinați să vegheze asupra rămășițelor organice ale oamenilor. După ce procesul de mumificare era finalizat, organele erau plasate în containere speciale, pentru a fi păstrate cât mai mult timp posibil.

Chiar și în ciuda trecerii timpului, a jafurilor și a mediului înconjurător, mumiile sunt impresionant de bine conservate, spune Hawass:

„Acest lucru arată că mumificarea a atins apogeul în timpul Noului Regat. Unele sicrie au două capace, iar cel mai uimitor sicriu de până acum are o mască de femeie făcută în întregime din aur masiv”, explică specialistul.

În cele din urmă, cercetătorii au găsit și numele faraonului pentru care a fost ridicată piramida anterior necunoscută.

În urma analizei incintei, aceștia au stabilit că structura a fost construită pentru regina Neith. Aceasta nu mai fusese menționată nicăieri, subliniază Hawass, așa că „ar putea rescrie ceea ce știm despre istorie”.

Ca să știi mai mult, citește „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu adus genului epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre.

Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, din care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, dure și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare.

În binecunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: cum ele ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

„Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu