Un mare mister: De ce niciun text antic nu menționează cea mai veche piramidă din Egipt?

Piramida în trepte din Saqqara, cea mai veche piramidă din Egipt, atrage milioane de vizitatori în fiecare an. Piramidele, în general, sunt unele dintre cele mai maiestuoase minuni ale lumii, capodopere de inginerie și arhitectură pe care chiar și specialiștii le înțeleg cu greu.

Modul în care au fost construite cu atâtea secole în urmă, mărimea și forma lor le fac și mai impresionante.

piramida în trepte din saqqara
Foto: Wikimedia

Însă Piramida în trepte din Saqqara iese în evidență mai mult decât celelalte structuri similare prin faptul că este cea mai veche piramidă din Egipt și, la vremea ei, a stabilit standarde noi în ceea ce privește design-ul și construcția monumentelor de acest fel.

Aceste standarde erau de negândit înainte ca arhitectul piramidei, pe nume Imhotep, să își pună în practică viziunea, în slujba faraonului Djoser.

Nu doar Piramida în trepte din Saqqara este remarcabilă, ci și rețeaua complexă de clădiri din subteran, care include temple, tuneluri și diverse alte încăperi. Până la momentul construirii Piramidei în trepte, astfel de structuri erau nemaiîntâlnite.

piramida în trepte din saqqara
Foto: Wikimedia

Construcțiile de sub pământ au ajuns până la urmă să ocupe suprafața unui mic oraș. Printre acestea se numără Casa Nordului, Casa Sudului, Mormântul din Sud și multe alte structuri.

Însă cercetătorii și egiptologii nu pot decât să speculeze referitor la Piramida în trepte din Saqqara, fiindcă nu s-a găsit nici măcar un singur text care să conțină vreo descriere a construirii sale.

Prin urmare, nu există dovezi scrise care să-i poată informa pe arheologi cu privire la felul în care a fost edificat complexul și care este motivul pentru care renumitul arhitect a folosit blocuri de piatră în loc de cărămizi și lut.

piramida în trepte din saqqara
Foto: Wikimedia

Cărămizile și lutul erau materialele de construcție obișnuite în epocă, însă Piramida în trepte a fost construită din blocuri de piatră. Astăzi, experții presupun că s-au folosit niște rampe uriașe pentru a poziționa blocurile de piatră.

Misterul piramidei este adâncit de faptul că mumia lui Djoser, liderul despre care se presupune că a comandat proiectul, a dispărut din locul său de odihnă din camera subterană, probabil cu secole în urmă.

Complexul și rețeaua de pasaje și coridoare subterane au fost construite de Imhotep pentru a descuraja hoții. Însă arheologii și-au dat seama imediat, cu ocazia primelor excavări serioase, petrecute în anii ’20, că rămășițele mumificate ale lui Djoser fuseseră dezmembrate (hoții au lăsat în urmă un singur picior al mumiei).

Multe dintre bijuteriile și obiectele sacre cu care faraonul fusese îngropat dispăruseră. Piramida a fost explorată pentru prima dată de oamenii lui Napoleon, în timpul campaniei din Egipt dintre 1798 și 1801.

Ulterior, numeroși experți din țări îndepărtate au călătorit la fața locului. Însă situl a fost excavat corespunzător abia în anii ’20, de către o echipă de arheologi din Anglia.

Cecil Firth și arheologul și egiptologul francez Jean-Phillipe Lauer și-au petrecut următoarele cinci decenii excavând situl și restaurând tot ceea ce era în puterea lor să restaureze.

Echipa lor este, în mare măsură, responsabilă pentru prezentarea istoriei fascinante a Egiptului – și a Piramidei în trepte, în special – întregii lumi occidentale.

Foto: Wikimedia

Chiar dacă motivul pentru care nu există relatări scrise referitoare la metodele de construcție rămâne un mister frustrant pentru istorici, examinarea piramidei a permis tragerea unor concluzii legate de planurile și abordarea lui Imhotep.

În „Enciclopedia istoriei antice”, egiptologul Miroslav Verner scrie următoarele:

„S-a folosit o metodă de construcție simplă și eficientă. Zidăria nu a fost dispusă vertical, ci în șiruri înclinate spre mijlocul piramidei, ceea ce a dus la creșterea stabilității structurale.”

Cu alte cuvinte, Imhotep intenționa ca această serie uimitoare de clădiri să fie mai mult decât o moștenire a faraonului. Imhotep dorea ca structura să dăinuie multe secole, iar ideile și abordarea sa inovatoare au făcut posibil acest lucru.

Chiar și astăzi, arhitectura uimitoare a piramidelor din Egipt te lasă fără cuvinte. În fond, poate că este mai bine că nu le cunoaștem toate secretele, deoarece misterul ce învăluie aceste structuri le face chiar mai atrăgătoare și le menține în atenția publicului din lumea întreagă.

Ca să știi mai mult, citește „Egiptul secret”

Primul european care a primit permisiunea să petreacă o noapte în Marea Piramidă a lui Keops, Paul Brunton (pe numele real, Raphael Hurst) a explorat, în scrierile sale, sursele înțelepciunii cuprinse într-o multitudine de tradiții religioase, mistice sau oculte. În cartea despre Egipt, Brunton încearcă să pătrundă tainele Sfinxului și ale piramidelor de la Gizeh, poarta de intrare în lumea misterioasă a egiptenilor străvechi. Brunton pune într-o nouă lumină monumentele Egiptului Antic și ne dezvăluie sensurile lor profunde, lansând ipoteze îndrăznețe despre locuitorii acestei lumi și spiritualitatea lor.

„Egiptul secret” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „Un mare mister: De ce niciun text antic nu menționează cea mai veche piramidă din Egipt?”

Lasă un comentariu