„Cimitir” de pinguini mumificați, vechi de 5 milenii, găsit în Antarctica

Topirea calotei glaciare a scos la iveală faptul că, acum câteva mii de ani, în Antarctica exista o comunitate înfloritoare de pinguini, care a fost între timp redusă la un „cimitir” de mumii înghețate.

O colonie străveche de pinguini Adelie a fost descoperită, înghețată, la Cape Izar, în 2016. Deoarece au înghețat imediat după moarte, pinguinii – majoritatea pui – au fost găsiți într-o stare remarcabil de bună.

Pinguini 01
Foto: Steven Emslie

Unii dintre pui încă aveau penajul intact. Surprinzător, unele dintre rămășițele descoperite aproape de suprafață păreau „proaspete”.

La locul descoperirii existau și numeroase oase de pui și urme de excremente, ceea ce sugera că zona fusese folosită ca loc de cuibărit destul de recent.

Dar acest lucru nu avea cum să se întâmple, în opinia lui Steven Emslie, cercetătorul care a realizat studiul ulterior descoperirii. Potrivit acestui studiu, publicat în revista Geology în septembrie 2020, coloniile de pinguini au dispărut din zonă încă de la începutul secolului XX.

„Nu am văzut un sit ca acesta de când fac cercetări în Antarctica”, a declarat acesta.

Oase de pinguini
În zonă au fost descoperite multe oseminte. Foto: Steven Emslie

Zona cuprinde cel puțin trei zone de cuibărit, marcate cu movile din pietre, structuri des întâlnite în locurile de reproducere ale pinguinilor.

Cele mai vechi exemplare au 5.000 de ani

Echipa a folosit datarea cu radio-carbon pentru a stabili vechimea pinguinilor mumificați, care este, în unele cazuri, de 5.000 de ani.

De asemenea, analiza oaselor, a penelor, a cojilor de ou și a țesuturilor moi a sugerat că pinguinii au folosit zona ca loc de cuibărit în cel puțin trei perioade diferite de-a lungul mileniilor.

În regiune, ultima perioadă de reproducere s-a încheiat acum aproximativ 800 de ani, la începutul Micii Glaciațiuni.

Pinguini Adelie
Potrivit cercetătorilor, pinguinii Adelie trăiesc astăzi doar în zonele de coastă ale Antarcticii. Foto: ThoughtCo

Potrivit lui Emslie, prima „ocupație” a avut loc acum 5.135-2.750 de ani, iar a doua acum 2.340-1375 de ani. Cea de-a treia și ultima perioadă, indicată de pinguinii descoperiți la suprafață, a început acum 1.000 de ani și a luat sfârșit 200 de ani mai târziu.

Emslie și colegii săi au rămas nedumeriți de ce unele rămășițe străvechi erau în stare mai bună decât celelalte. Una dintre teorii susține că, de-a lungul mileniilor, clima de la Cape Izar a suferit modificări, iar acestea au influențat condițiile de păstrare a rămășițelor.

Pinguinii Adelie găsiți la Cape Izar nu sunt singura descoperire neașteptată făcută în ultimii ani în Antarctica. În 2014, sateliții NASA au reperat o super-colonie de 1.5 milioane de pinguini Adelie, care au reușit să scape nedetectați mai bine de un secol.


Dacă ți-a plăcut acest articol, descoperă și 5 curiozități despre pinguini, cele mai bizare păsări de pe Terra. Apoi, află mai multe despre pinguinii care trăiesc pe câmpurile minate din Insulele Falkland.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu